Hopp til innhold

Det regner - vi leser!

I fjor sommer regnet det mye, det gjorde til at bokhandlere og biblioteker meldte om uvanlig stor leselyst hos gamle og unge nordmenn. Været og store bokslagere deler litt av æren.

Svein, Rotta og Marit Nicolaysen

Marit Nicolaysen vet at barn liker å lese. Her leser hun selv høyt fra en bok hun har skrevet selv, i serien om Svein og Rotta.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Været må ta en stor del av æren, svarer tidligere RV politiker og samfunnsdebatant Aslak Sira Myre på spørsmålet om hvorfor vi nordmenn har lest rekordmange bøker i sommer.

Været og litterære lokomotiver

Aslak har jobbet for Foreningen !Les siden februar 2003, en forening som arbeider for å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag.

Aslak Sira Myhre.

Aslak Sira Myhre bygger forfatterhus, etter snart fire år i Foreningen !Les.

Foto: MORTEN HOLM / Scanpix

Været har mye av æren for at vi har lest mer og kjøpt flere bøker enn på lenge, men vi har også de litterære lokomotivene sier Aslak og forklarer fenomenet.

Bøker som Harry Potter fører til at mange, både barn og voksne besøker bokhandelen og ofte plukker de med seg en bok ekstra. I tillegg tar barn og voksne turen til bibilioteket for å låne de gamle Harry Potter-bøkene, hvor de finner andre små bokperler anbefalt av biblioteket eller venner.

Harry Potter, Stieg Larsson og Da Vinci-koden er eksempler på slike litterære lokomotiver.

Harry Potter and the Deathly Hallows

Harry Potter-bøkene har en lokomotiveffekt på boksalget. Mange som går i butikken for å lese om den lille trollmannen kommer hjem med et par bøker ekstra.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det nye lesehuset

Aslak Sira Myre har tidligere hatt som hovedoppgave å få barn og unge til å lese mer, nå har han tatt på seg nye oppgaver. Han bygger et litteraturhus i Oslo, som skal bli det største av sitt slag i Europa. Gamle Oslo Lærerskole er bygningen som etter planene vil bli en arena for møter mellom forfattere og deres lesere. Et sted hvor forfattere kan jobbe, som inneholder arbeidsplasser, bokhandel, kontorer, scener for framføring, møterom, bar og spisesteder.

Bok er viktig!

- Jeg har hatt de største opplevelsne i mitt liv med en bok i hånden. Og det å formidle lesing og leselyst, det er en bra ting da. Det er kanskje ikke u-hjelp, men det er å gi folk en opplevelse. Det å dele med folk, er noe av det kjekkeste jeg vet i verden, sier Aslak Sira Myhre.

Reiseradiolytternes bokopplevelser

Reiseradioens lyttere har også bokopplevelser og bøker de vil dele. Her er noen av dem.

Hvert år leser jeg bøkene "Puckoon" og "The Loonies" av Spike Milligan. Jeg ler og ler og rister og plager vettet av kona mi, ettersom jeg leser på senga og forstyrrer nattesøvnen hennes. Fantastisk subtil humor, vel verdt å unne seg! Per Chr. Karlsen

Et utvalg Astrid Lindgren-bøker

Leselyst starter tidlig, ofte ved at barn blir introdusert for god litteratur. Astrid Lindgren har betydd mye for mange barn og foreldre.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Mine 2 favoritt-boker er Beatles av Lars Saabye Christensen & Cider House Rules av John Irving. Kari Marthe, Oslo.

Den finske forfatteren Arto Pasillinna er en fornøyelig lesing for den som har sans for humor. Paulo Coelho er vel verd å lese. Jeg har lest alt han har skrevet oversatt til norsk. Hilsen Kirsten Mælen

Min mann har lest "Røde orm"av Frans G Bengtson (2bind) ca 40 gang.Han humrer og ler hver gang. Bøkene er ganske slitte.De er jo 40 år. Eli, Trondheim

Min beste bokopplevelse denne sommeren var å få tak i og lese Anne B. Ragdes siste bok før lansering.. En bokhandel begynte å selge altfor tidlig og jeg var tilfeldigvis der til rett tid:-) Gled dere!

Ei bok full av mysterier, spenning og kjærlighet: Vindens skygge av Carlos Ruis Zafon. Den fullkomne leseopplevelse:-).

Det å kunne gå inn i annen tid og annet rom i en bok er fantastisk! Rohinton Mistry "Familieanliggender" og "Balansegang" er bøker å fortape seg i! Deilig! Anne Birgit, Høvik

”Den siste bredd” av Nevil Shute leste jeg som 14 åring. Jeg gikk totalt inn i handlingen og hadde en surrealistisk uke hvor intet betød noe. Herlig bok. Torill

Sommerens fantastiske leser opplevelse er Kalid Housseini sin Tusen Strålende Soler. En fantastisk skildring av kvinneliv, vennskap, mennesker og livet i Afganistan gjennom de siste ti-årene. Hege, Hvaler.

Den beste boka jeg har lest er nok ”Den som kysser i vinden bles ikkje bort aleine” av Rune Belsvik. Har lest den 20 ganger. Veldig fin bok om 80tals minner.

”Drageløperen” må dere lese. En fengende og spennende virkelighets roman fra dagens afganistan. En fantastisk bok. Anbefales på det sterkeste.

I mange år måtte jeg bare lese Hamsunds ”Pan” når jeg kom til hytta på sommeren. Arne Martin

Jeg kan få til alt jeg vil

Frk. Detektiv lærte meg at jeg kan jeg kan få til alt jeg vil… skriver Vigdis. Og hun er ikke alene om å ha blitt begeistret for bøker og skjønnlitteratur gjennom serier som Frk. Detektiv og Hardyguttene.

Jeg leser hele året. Bokserier. Nancy Drew var min inngangsport til bokens gleder, skriver en anonym lytter.

Hardyguttene, de bøkene bare måtte leses da æ var barn. De var heldigvis i skolebiblioteket. Torgunn. Bø i Vesterålen.

Som for mange andre er min første sterke leseropplevelse med Hardyguttene. Det skjedde for 45 år siden på folkeskolen, som det het den gang. Jeg tror det var i 5. Klasse. Vi var 25 gutter + sanglæreren. Han var ikke så interessert i sang. I hans sangtimer leste vi derfor i stedet Hardyguttene på rundgang, ett kapittel hver. Dette pågikk et helt skoleår, så det ble nok mange bøker. Det var de eneste timene vi satt rolig å lyttet. Thor Andreassen

Hører at det snakkes om Frøken Detektiv og Hardy-guttene, men hva med "Den ensomme rytter"? Den ensomme rytterens indianervenn Tonto, hesten Trigger etc, spør Turid Dankertsen

Jeg digget Agaton Sax og Bobseybarna. Detektiv og journalist Agaton Sax (forfatter Frantzén) reiste mye, bl.a med tog til det da ukjente Bosnia Hertsegovina. Karl-Kr. Skreppvin

Den beste jula var det året jeg var 12, fikk 12 bøker i julegave - og hadde lest alle før 3. Juledagsmorgen:-D Hilde Renvåg

Jeg er en bokhest. Min aller aller beste bokopplevelse hadde jeg med ”Greven av Monte Christo” Den leste jeg første gang som 12 åring og har leste den flere ganger senere. Det smiler Lene, bokelsker

”Oslomysteriet” og ”Parismysteriet” av Bjørn Sortland foreslår Kristina på 9 år. Hun har i hvert fall satt pris på disse.

Hei RR! Min første og største bokopplevelse er uten tvil Papillion. Man kjenner lukten av hav og jungel når man leser! Jeg var 12 år første gangen jeg leste den. Har lest den 5 eller 6 ganger etter det. Fantastisk! Mvh. Kjell

Farmor ga meg ganske tidlig Jane Eyre og den ble grunnlaget for mitt liv. Janes høye moralske standard vek aldri fra henne, selv om det nesten kostet livet. Liv Ingunn, Karmøy

Flott at det settes fokus på bøker - som er en helt uvurderlig skatt alle burde få ta del i! Jeg har mange, mange bokopplevelser; jeg var et slik barn (og voksen...) som alltid ble observert med bok. Lærte å lese tidlig, og det jeg husker som de første leseropplevelsene er bøkene om Bobsey-barna. I ungdomsårene var det ”Hvite niggere” som gjorde størst inntrykk, mens det nå, etter at jeg fikk barn, i hovedsak har blitt krim som lektyre. Det må være enkelt, liksom. :-) Kate Sønstebø, Kongsvinger

Barn 312 var min bok. Leste den utrolig mange ganger da jeg var liten. Handlet om ei lita jente som bodde på barnehjem. Den endte lykkelig, ved at ho fant igjen begge foreldrene. Kunne gjerne lest den igjen. Oddbjørg( 33)

Jeg husker med glede de gamle bøkene om Tarzan som jeg fikk låne av min far. De luktet spesielt og var kjempespennende! Hilsen Frode

jeg husker best er en bok om liten jente som het Nøste. Hun bodde hos bestemoren sin akkurat som meg. Hver gang bestemoren skulle hvile seg fikk hun noe å beskjefte seg med. Dette førte henne inn i en fantasiverden. Denne boken skulle jeg gjerne hatt fremdeles hatt., jeg er nå 64 år skriver Lillian Jensen.

Frances Hodgeson Burnett s bok ”Den hemmelighetsfulle hagen” leste moren min for meg da jeg var fem, Rundt 1960. Den leser jeg igjen hver vår for å oppleve magien i en hage som våkner til liv... Hilser Marit

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.