Hopp til innhold

Norsk spill blant de første til ny Xbox

Det norske spillet Mørkredd blir blant de første norske spillene til Microsofts nye spillkonsoll. Dermed kan det nå millioner av spillere.

Spillet Mørkredd fra Hyper games

LYSET: Går figurene ut i skyggen, så dør de. Spillet har allerede vunnet pris for det sosiale.

Foto: Hyper Games

Microsofts nye spillkonsoll Xbox series X lanseres 10. november. Da blir Mørkredd et av de aller første norske spillene som er med i lanseringspakka.

Spillet blir en del av Microsofts «GamePass», en abonnementstjeneste hvor man får tilgang på en rekke spill mot en månedlig pris.

Are Sundnes

MOTIVERT: Koronakrisen har latt selskapet fokusere på Mørkredd, forteller Are Sundnes.

Foto: Marco Villabrille

– Dette setter oss i en annen liga. Det er utrolig motiverende for oss, etter å ha lagt inn så mye tid og energi i å lage spillet. Vi vet nesten helt sikkert at vi når et stort publikum, forteller Are Sundnes, daglig leder i Hyper Games.

NRKs spillanmelder Rune Fjeld Olsen tror det kan være viktig for spillet å være en del av GamePass.

– Dette er jo et spill som i utgangspunktet ikke vil selge mange millioner eksemplarer, men det kommer i et veldig spennende marked for folk som vil ha andre spillopplevelser. Det er noen millioner mennesker som er på jakt etter spennende indiespill, sier Olsen.

Internasjonalt prisdryss

Internasjonalt har spillet allerede vunnet priser. Tidligere i år ble det også klart at selskapet skal få lage det offisielle Mummi-spillet.

Under BitSummit i Japan i fjor vant spillet pris for beste internasjonale spill. Året før vant det pris både for beste sosiale spill og mest originale spill under den internasjonale konferansen Game Connection.

– Dette legger lista høyt. Microsoft har vært veldig flinke med å promotere mindre indiespill. Det føles veldig bra at det er der veien går. Nå kommer vi side om side med de største titlene, sier Sundnes.

Olsen tror også dette kan bli et viktig springbrett for norsk spillindustri.

– Dette er den typen satsninger Norge trenger. Spill som skiller seg ut og som formidler noe interessant. Hyper Games tar et spillkulturelt skritt videre nå, sier Olsen.

Rune Fjeld Olsen i LevelUp.

INTERESSERT: Rune Fjeld Olsen har fulgt Mørkredd fra starten. Han tror spillet kan bli svært populært.

Foto: Privat

Tvungen tospiller

Spillet går ut på at to figurer dytter rundt på en lysende kule, mens de løser forskjellige oppgaver. Går en figur ut i skyggen, så dør den.

De to figurene må styres samtidig. Enten må man styre begge med en kontroller, eller så kan man være to spillere som har hver sin figur.

Det norske studioet har vokst jevnt siden oppstarten i 2012, og har nå ni ansatte. De siste månedene har de nesten kun jobbet med dette spillet. Hyper Games samarbeider med den amerikanske utgiveren Aspyr for å lansere spillet til Xbox. Mørkredd kommer også til Windows 10 og Steam.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.