Hopp til innhold

Disse klærne ble for sterk kost for moteuke

Lisa Mortensen mener hennes protestklær mot pels er blitt sensurert av motemessen i København. I dag viser hun en modifisert versjon av kolleksjonen på catwalken i Danmark.

Lisa Kristindatter Mortensens kolleksjon «Den andres pels» skal i dag presenteres under moteuken i København, på motemessen Visions «Designers' Nest»-program. Her får unge skandinaviske designtalenter vist sine klær på catwalken.

Lisa Kristindatter Mortensen

– Jeg får ikke lov til å vise fram arbeidet mitt slik det er nå. Jeg har blitt sensurert, sier designer Lisa Kristindatter Mortensen.

Foto: Eirin Venås Sivertsen / NRK

Den unge designeren ble i desember invitert til å delta på visningen, og sendte før jul inn fotografier og tekst som forklarte konseptet bak kolleksjonen.

– Jeg gjorde det da veldig tydelig at dette er en aktivistkolleksjon som demonstrerer mot pelsnæringen. Gjennom broderi på de ytterste plaggene kommuniserer jeg ganske tydelig og kunstnerisk et budskap, sier hun til NRK.no.

Fikk beskjed om å endre klærne

9. januar i år fikk Mortensen en e-post der arrangør Vision ga beskjed om at hun ikke kunne delta under moteuka uten å endre kolleksjonen.

– Det sto at arrangøren var redd moteukas rykte hvis de viste mine klær, siden de promoterer andre merker som selger pelsklær, sier den 22 år gamle designeren.

NRK.no har fått tilgang til e-postutvekslingen mellom motemessen i København og Mortensen. Der begrunner ledelsen beslutningen med at Designers' Nest skal være en «nøytral konkurranse».

– Vi kan ikke tillate at deltakerne uttrykker sterke politiske budskap i sine klær som kan ødelegge showets gode rykte, skriver prosjektkoordinator Tine Jægerskou.

– Jeg har blitt sensurert

Mortensen har derfor laget en modifisert utgave av klærne, som i dag vises på catwalken i København.

Moderert kolleksjon av designer Lisa Kristindatter Mortensen

I den nye versjonen av kolleksjonen til Lisa Kristindatter Mortensen vil protestlogoen være synlig, men ikke den sterke visuelle protesten.

– Jeg får jo ikke lov til å vise fram arbeidet mitt slik det er. Jeg har blitt sensurert. Jeg tror likevel det var mest pragmatisk å endre klærne og vise dem slik. Da får jeg en sjansen til å snakke med bransjen om saken jeg er opptatt av, sier hun.

– Hva synes du om å bli sensurert med en slik begrunnelse?

– Moteuka legitimerer en næring og en industri som er vond. Visningen er også en konkurranse. Jeg føler nå at jeg ikke stiller like sterkt som de andre deltakerne, sier Mortensen.

– Det jeg synes er vanskeligst av alt, er at jeg blir sensurert når jeg jobber for å fremme en viktig sak. Min kolleksjon handler om en industri som fremmer mye negativt og skader levende vesener. Motemessen legitimerer næringen enda mer ved å utelukke meg.

– Du kunne valgt å si nei til å delta, hvorfor gjorde du ikke det?

– Jeg tenker at det er viktig å være med på en sånn tilstelning hvor jeg i hvert fall kan vise meg fram, og snakke med de eventuelle dommerne som sitter i juryen. Alle antrekkene bærer fortsatt logoen og den samme aktivismen. Men det sterke visuelle er utelatt. Ingen ting vil jo forandre seg om jeg bare blir her hjemme og ikke deltar.

Ikke sensur, mener motemessen

Trine Fruergaard, kommunikasjonssjef for motemessen Vision, avviser derimot at de har sensurert Lisa Kristindatter Mortensen og hennes kolleksjon.

– Vi har ikke bedt henne om å endre sin kolleksjon, men opplyst henne om at Designers Nest ikke er en plattform for politiske budskaper. Hun har selv valgt å delta med en annen kolleksjon, sier Fruergaard til NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.