Disse klærne ble for sterk kost for moteuke

Lisa Mortensen mener hennes protestklær mot pels er blitt sensurert av motemessen i København. I dag viser hun en modifisert versjon av kolleksjonen på catwalken i Danmark.

Lisa Kristindatter Mortensens kolleksjon «Den andres pels» skal i dag presenteres under moteuken i København, på motemessen Visions «Designers' Nest»-program. Her får unge skandinaviske designtalenter vist sine klær på catwalken.

Lisa Kristindatter Mortensen

– Jeg får ikke lov til å vise fram arbeidet mitt slik det er nå. Jeg har blitt sensurert, sier designer Lisa Kristindatter Mortensen.

Foto: Eirin Venås Sivertsen / NRK

Den unge designeren ble i desember invitert til å delta på visningen, og sendte før jul inn fotografier og tekst som forklarte konseptet bak kolleksjonen.

– Jeg gjorde det da veldig tydelig at dette er en aktivistkolleksjon som demonstrerer mot pelsnæringen. Gjennom broderi på de ytterste plaggene kommuniserer jeg ganske tydelig og kunstnerisk et budskap, sier hun til NRK.no.

Fikk beskjed om å endre klærne

9. januar i år fikk Mortensen en e-post der arrangør Vision ga beskjed om at hun ikke kunne delta under moteuka uten å endre kolleksjonen.

– Det sto at arrangøren var redd moteukas rykte hvis de viste mine klær, siden de promoterer andre merker som selger pelsklær, sier den 22 år gamle designeren.

NRK.no har fått tilgang til e-postutvekslingen mellom motemessen i København og Mortensen. Der begrunner ledelsen beslutningen med at Designers' Nest skal være en «nøytral konkurranse».

– Vi kan ikke tillate at deltakerne uttrykker sterke politiske budskap i sine klær som kan ødelegge showets gode rykte, skriver prosjektkoordinator Tine Jægerskou.

– Jeg har blitt sensurert

Mortensen har derfor laget en modifisert utgave av klærne, som i dag vises på catwalken i København.

Moderert kolleksjon av designer Lisa Kristindatter Mortensen

I den nye versjonen av kolleksjonen til Lisa Kristindatter Mortensen vil protestlogoen være synlig, men ikke den sterke visuelle protesten.

– Jeg får jo ikke lov til å vise fram arbeidet mitt slik det er. Jeg har blitt sensurert. Jeg tror likevel det var mest pragmatisk å endre klærne og vise dem slik. Da får jeg en sjansen til å snakke med bransjen om saken jeg er opptatt av, sier hun.

– Hva synes du om å bli sensurert med en slik begrunnelse?

– Moteuka legitimerer en næring og en industri som er vond. Visningen er også en konkurranse. Jeg føler nå at jeg ikke stiller like sterkt som de andre deltakerne, sier Mortensen.

– Det jeg synes er vanskeligst av alt, er at jeg blir sensurert når jeg jobber for å fremme en viktig sak. Min kolleksjon handler om en industri som fremmer mye negativt og skader levende vesener. Motemessen legitimerer næringen enda mer ved å utelukke meg.

– Du kunne valgt å si nei til å delta, hvorfor gjorde du ikke det?

– Jeg tenker at det er viktig å være med på en sånn tilstelning hvor jeg i hvert fall kan vise meg fram, og snakke med de eventuelle dommerne som sitter i juryen. Alle antrekkene bærer fortsatt logoen og den samme aktivismen. Men det sterke visuelle er utelatt. Ingen ting vil jo forandre seg om jeg bare blir her hjemme og ikke deltar.

Ikke sensur, mener motemessen

Trine Fruergaard, kommunikasjonssjef for motemessen Vision, avviser derimot at de har sensurert Lisa Kristindatter Mortensen og hennes kolleksjon.

– Vi har ikke bedt henne om å endre sin kolleksjon, men opplyst henne om at Designers Nest ikke er en plattform for politiske budskaper. Hun har selv valgt å delta med en annen kolleksjon, sier Fruergaard til NRK.

Kulturstrøm

 • Filmprodusent Vajna (74) død

  Den ungarske filmprodusenten Andrew G. Vajna (74) døde i sitt hjem i Budapest søndag etter en lang tid med sykdom. Vajna produserte i alt 59 filmer deriblant de tre første «Rambo»-filmene med Sylvester Stallone og «Evita» med Madonna, melder Reuters.

 • Svenskene endrer avstemningsapp

  Melodifestivalen, svenskenes Melodi Grand Prix, endrer systemet i sin avstemnings-app etter kritikk for at den førte til at mer barnevennlige låter fikk flest stemmer. Arrangørene er ikke enige i kritikken, men velger å endre reglene slik at stemmene i appen nå vektes opp mot hverandre ut fra alder, skriver SVT.

  Benjamin Ingross vinner under 2018-finalen i Melodifestivalen
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix
 • Skutt utenfor konsertsted i Oslo

  En mann ble skutt og såret under en konsert på Bryn i Oslo. I alt fem personer ble pågrepet av politiet. Ifølge VG var det den britiske rapperen Geko som holdt konsert da skytingen skjedde.