Hopp til innhold

Koronakonsertene har 2 millioner avspillinger - Kan være utfordrende for artistene

– Det var veldig rart å sitte i et rom alene og på en måte skue ut i intet og snakke til noen man håpet var der, men ikke visste, sier Fay Wildhagen.

Fay Wildhagen

Fay Wildhagen strømmet konsert fra Sentralen i Oslo 29.mars.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Konserter har de siste ukene blitt flyttet fra konsertarenaene til stuene til folk.

Et av konseptene kalles Koronerulling, gratiskonserter på Facebook og YouTube fra kulturhuset Sentralen i Oslo. Disse konsertene har blitt avspilt omtrent 2 millioner ganger opplyser arrangør Erle Strøm i PR- og eventbyrået Hes.

Hos selskapet Streamy, som har arrangert drive-in- og strømmekonserter med blant andre Klovner i Kamp og Jaa9 & OnklP, har publikum måttet kjøpe billetter. De opplyser til NRK at de har solgt 14.000 billetter til sine konserter.

Tjenesten Vi er live, som sendte konserter med blant andre Sigrid og Aurora, forteller til NRK at de har solgt omtrent 23.000 billetter siden de startet.

Et glimt av «business as usual»

For artistene kan det by på utfordringer når konsertsalene er tomme og responsen fra publikum kun foregår virtuelt.

Fay Wildhagen synes strømmekonserter gir nye muligheter for de som av ulike grunner ikke kan reise på konsert, men legger ikke skjul på at det føles uvant.

Kommunikasjonen manglet jo, den var jo bare enveis. Jeg synes det var litt vanskelig, hvis det er lov å si.

For artistene har det samtidig gitt mulighet til å gjøre noe, da alle jobbene forsvant. Jaa9 & OnklP er blant artistene som har spilt strømmekonserter.

Johnny «Jaa9» Engdal Silseth sier at det har vært en overraskende positiv opplevelse.

– Det er også selvfølgelig litt ekstra stas å komme seg ut av døra og møtes og jobbe sammen i ei tid der man blir sittende veldig isolert for seg selv, et lite glimt av sosialisering og «business as usual» føltes veldig godt, sier Silseth.

Pia Nordskaug, medgründer i Streamy, ønsker at strømmingen kan bidra til at flere kan delta.

– Det kan være folk som ikke har mulighet til å være med grunnet fysiske handikap, sosial angst, økonomi eller at de rett og slett bor for langt unna. Det er mye som skjer i blant annet Oslo, som folk fra Hammerfest eller Gjøvik kunne tenke seg å være med på, sier Pia Nordskaug.

Kan bli et publikumskrav

Hendrik Spilker, professor i mediesosiologi ved NTNU, tror strømmekonsertene har kommet for å bli. Den unike og enkle tilgangen til konsertene er en av grunnene til det, mener han.

– Den opplevelsen tror jeg vil ligge der som et krav eller en forventning hos deler av publikum om at dette ikke skal forsvinne når restriksjonene blir lettet på, sier Spilker.

Han er en av flere forskere som nå forsker på strømmekonserter.

Odd Nordstoga live fra Sentralen

Odd Nordstoga er blant artistene som opptrådte i Sentralens tomme lokaler.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dana Swarbrick, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, forsker på publikums opplevelse av slike konserter.

Hun ønsker blant annet svar på om publikum kan føle nærhet til artistene og hverandre i det virtuelle miljøet og hva som gjør at publikum blir rørt under konserter hvor de ikke er fysisk til stede.

– Da jeg så konserter på nett la jeg merke til hvordan de andre tilskuernes kommentarer reflekterte det jeg selv følte – en følelse av tilknytning til både artistene og de andre publikummerne, skriver Swarbrick til NRK om motivasjonen for å forske på temaet.

Både Streamy og Vierlive opplyser at de vil fortsette å satse på strømmetilbudet etter koronatiltakene er opphevet.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.