Hopp til innhold

Derfor er rettssaken viktig

Denne rettssaken er en tapt kamp for plate-, film- og spillbransjen, mener NRKbetas Øyvind Solstad.

The Pirate Bay-rettssaken
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Aktor valgte å droppe et av de viktige tiltalepunktene i dag etter at beviset han brukte viste seg å være ugyldig. Beviset var basert på feil informasjon om hvordan bittorrent fungerer.

Hvor viktig er denne saken prinsipielt sett?

- Den er viktig fordi en eventuell dom mot Pirate Bay betyr at nettsteder som indekserer andres eventuelle ulovlig innhold, kan dømmes på dette. Det kan i ytterste konsekvens bety at søkemotorer som Google kan dømmes for å linke og indeksere innhold som er ulovlig eller straffbart.

Les mer om rettssaken: - Pirate Bay er lovlig

- Pirate Bay lagrer på ingen måte ulovlig innhold. Men om jeg legger inn hele teksten til en bok fra en kjent forfatter på min nettside, vil søkemotorene indeksere denne, og også lagre en kopi på sin server for å kunne gi andre muligheter for å søke i dem. Derfor kan man stille spørsmål ved hvorvidt det er noen prinsipiell forskjell mellom den indekseringen Pirate Bay gjør av torrent-filer, og den som andre søkemotorer gjør av annet innhold.

- Det er også en merkelig rettssak fordi de som berøres av saken - altså plate- og filmselskapene - ikke er tilstede i rettssaken. Heller ikke de som begår forbrytelsen er tilstede - de personene som bruker bittorrent til å laste ned materiale med opphavsrett. Dette er altså en rettssak der hverken forbryteren eller den som forbrytelsen har blitt begått mot, er tilstede.

Bittorrent har et veldig dårlig rykte, men NRK bruker denne teknologien slik at publikum lovlig kan leste ned tv-serier.

Er bittorrent fremtidens måte å distribuere innhold på?

- Bittorrent og P2P-teknologi er en svært effektiv måte å distribuere innhold på, fordi det sprer belastningen ved å fordele biter av innholdet på mange brukere. Det betyr at jo flere som er med, jo raskere går det.

Finn ut hvordan du kan laste ned hele Lars Monsens Nordkalotten 365 i høykvalitet via bittorrent her:

Last ned Lars Monsens Nordkalotten 365

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Dette har mediebransjen - også NRK - tatt i bruk for lengst. EBU (den Europeiske Kringkastingsunionen) bruker et system for direktesendinger ved hjelp av P2P-teknologi under finalen i Eurovision Song Contest (Melodi Grand Prix). NRK har brukt samme systemet på nettsendingene av "Ut i vår hage" og CNN brukte systemet under innsettelsen av Barack Obama som president i USA. CNN hadde 8 millioner seere på nettsendingen sin, som er ny rekord og som ville vært helt umulig uten bruk av P2P-teknologi.

- NRK har også brukt P2P-teknologi på samme måte som når noen laster ned ting fra Pirate Bay, altså ren nedlasting. I fjor la vi ut hele tv-serien "Nordkalotten 365", 8 episoder i full kvalitet. Dette ble en knallsuksess, med over 150 000 nedlastede episoder til nå, til en minimal kostnad for NRK. Faktisk har brukerne stått for 95% av distribusjonen, noe som gjør at vi sparer penger og kan bruke NRKs midler til å lage bra innhold. Brukerne er kjempefornøyde, fordi de får serien til lagring på sin egen datamaskin, og kan se den når og hvor de vil.

Rettssaken mot Pirate Bay

Tre av de fire tiltalte under en pressekonferanse.

Foto: Fotomontasje: SVT / Colourbox

Skulle påtalemyndigheten vinne rettssaken i Sverige, hvilke konsekvenser for det for vår daglige bruk av internett?

- Pirate Bay sier selv at nedlasting og deling av filer basert på torrenter som folk har funnet på Pirate Bay, står for 35% av nettrafikken i Europa. Det er et svimlende tall, men denne trafikken kommer ikke til å forsvinne selv om akkurat Pirate Bay stenges. For det første ligger Pirate Bays servere i en rekke forskjellige land, og en dom i Sverige vil ha liten betydning for selve driften av nettstedet, annet enn en eventuell fengselsstraff for de tiltalte. Så i praksis vil nettstedet bestå selv om det dømmes.

- Om man rent hypotetisk skulle se for seg at Pirate Bay stenger all drift, så vil det straks dukke opp andre nettsteder som tar seg av lagringen og indeksering av selve torrent-filene. Så dette er en tapt kamp for plate-, film- og spillbransjen.

- Pirate Bay er en suksess av to grunner: Det er enkelt og gratis.

- Dessverre har plate- og filmbransjen bare fokusert på det siste ordet; gratis. Om de bare hadde brukt en brøkdel av energien de bruker på å saksøke fildelere, nettsteder og internettleverandører (slik som f. eks. IFPI truer Telenor i Norge nå), så hadde de kanskje kommet opp med produkter som gjorde det gøy og enkelt å kjøpe musikk.

- Det er symptomatisk at det først 1. april 2009 blir mulig å kjøpe all musikk i iTunes-butikken uten kopisperre. iTunes er verdens største butikk for musikk på nettet, og har anslagsvis 80% av markedet. Selv om musikk har funnes som filer i snart 10 år, så er det altså først nå at musikkbransjen har gått med på å fjerne kopisperre på filene. Dette betyr at du og jeg kan spille filene på de dingsene vi selv bestemmer, og ikke være låst til leverandører, systemer og dingser.

- En gang i blant kommer platebransjen med nye ideer som skal redde dem. En av de mest tåpelige kom i fjor; slotmusic. Musikk på minnepinner! Og så lurer de på hvorfor kidsa laster ned musikk fra Pirate Bay...

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.