NRK Meny
Normal

Den beste britiske skuespillerkunst

- Michael Caine og Jude Law er som to kobraer i dødelig dans. Den ene med rikdom og den andre med ungdom og sex, forteller Nitimens filmanmelder om filmen "Skyggespill".

Skyggespill
Foto: Foto/copyright: Buena Vista International

Jude Law og regissør Kenneth Branagh i Skyggespill

Jude Law sammen med regissør Kenneth Branagh

Foto: Filmweb

Kenneth Branagh har regien, nobelprisvinneren Harold Pinter skriver manus og på lerretet gir Michael Caine og Jude Law en utsøkt oppvisning av det aller beste i britisk skuespillerkunst.

Lagd på nytt

”Skyggespill” er en remake fra 1972. Da spilte Caine Jude Laws rolle og sir Laurence Olivier spilte sir Michael Caines rolle. Filmen er da et karakter-drevet kammerspill, bare to menn på lerretet. I en verbal og psykologisk boksekamp hvor alle skitne knep og lyskespark er tillatt.

Dialogene er sylskarpe med infame og giftige fornærmelser innhyllet i et elegant språk. Et spennende katt og mus lek (spilt av hyener i rollene), et sjalusidrama og en psykologisk thriller av den frydefult slemme sorten.

Jude Law i Skyggespill

Jude Law i Skyggespill

Foto: Filmweb

Besøk av konen sin elsker

Handlingen utspiller seg på en landsens herregård dekorert i betong og laserlys i minimalistisk bunkerstil. Fullt utstyrt med høyteknologiske duppeditter, tv-skjermer, overvåkningskameraer og eksklusive kunstgjenstander.

I denne iskalde, luksuriøse atmosfæren bor den styrtrike, aldrene forfatteren Wyke. Han får besøk av sin kones nye elsker - Milo. En ung smellvakker arbeidsledig skuespiller som spesialiserer seg på morderiske og perverse roller.

Michael Cain i Skyggespill

Michael Cain i Skyggespill

Foto: Filmweb

Skilsmisse og penger

Kona vil ha skilsmisse og selvfølgelig et klekkelig bidrag for å gifte seg med Milo. Han er på visitt for å ordne opp i den utro konas og eget revir. Men Wyke har andre forslag. Som at Milo fingererer et innbrudd, stjeler et kostbart smykke, beholder utbytte av salget mens Wyke inkasserer forsikringspengene.

Nå går ikke planen som den skal. Handlingen vrir og snor seg, for dette er som sagt er en djevelsk katt og mus lek hvor begge menn setter dødelig feller for hverandre

Fungerer lekkert

”Skyggespill” er bevisst teatralsk, men fungerer lekkert og effektivt som film, slik Kenneth Branagh er en mester i.

Det iskalde interiøret forsterker stemningen. Kamera leker seg i lys, fargespill, vinklinger og skygger som understreker handlingen. Michael Caine og Jude Law er som to kobraer i dødelig dans. De frister, lokker og angriper. Den ene med rikdom og den andre med ungdom og sex. De utforsker og utnytter hverandres svakheter, noe de gjør nådeløst.

Dette er en spennende og underholdene kobradans.

HØR: Helen de Bellis anmelde "Skyggespill".

Terningkast 5

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp