Hopp til innhold

Protestene mot Disney-filmen «Mulan» har blusset opp igjen

Protestene mot Disney-filmen «Mulan» har igjen blusset opp. Filmen har vært preget av kontrovers etter at skuespilleren, Liu Yifei, uttrykte støtte til politiet i Hongkong.

Mulan Liu

Skuespiller, Liu Yifei, har fått kritikk for sin støtte til politiet i Hongkong.

Foto: Jasin Boland / AP

Idet nyinnspillingen av Disney-filmen «Mulan» ruller ut på kinoer i utvalgte markeder over hele Asia oppfordres det til boikott. Aktivister som kjemper for demokrati i Hongkong ber publikum om å styre unna filmen gjennom #BoycottMulan-bevegelsen.

Filmen er en nylansering av originalen fra 1998. Den handler om en ung kvinne som forkler seg som en mannlig kriger for å redde sin far.

Premieren i mars 2020 ble utsatt på grunn av pandemien. I stedet ble filmen lansert på Disney+, selskapets egen strømmetjeneste, 4. september.

Ifølge BBC startet kampanjen mot filmen i fjor da den kinesiske skuespilleren, Liu Yifei, uttrykte støtte til politiet i Hongkong etter de store protestene.

Lansering på Disney+ blusser opp boikott

Protestene varte i flere måneder mot en lov som tillot utlevering fra Hongkong til fastlands-Kina. Det ble etter hvert utvidet til krav om demokratisk reform og en etterforskning av påstått politibrutalitet.

Emneknaggen har igjen trendet på Twitter. Bakgrunnen er lanseringen av filmen på Disney+.

Laster Twitter-innhold

Styreleder i Disney Studios, Alan Horn, sa tidligere i år til Hollywood reporter at «hvis 'Mulan' ikke fungerer i Kina, har vi et problem».

Billettpotensiale i Fastlands-Kina er mye større enn i Hongkong. 1,3 milliarder mennesker sammenlignet med mindre enn 10 millioner. Derfor har demonstrantene bedt folk over hele verden om å bruke #BoycottDisney-emneknaggen.

Emneknaggen #MilkTeaAlliance samler aktivister

De fleste aktivistene er fra Taiwan, Thailand og Hongkong. Nå har de samlet seg under emneknaggen #MilkTeaAlliance, som refererer til den søte teen som er svært populær i Sørøst-Asia.

Boycottmulan

#BoycottMulan-protest utenfor Walt Disney Korea i Seoul, Sør-Korea.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Filmen har nå også fått kritikk for å bli filmet delvis i Xinjiang, regionen i Kina der uighur-muslimer har blitt holdt i interneringsleirer. I rulleteksten takket Disney åtte regjeringsenheter i Xinjiang. Dette har flere brukere i sosiale medier lagt merke til.

Den overveiende muslimske etniske minoriteten har levd i årevis under stadig mer overvåking og undertrykkelse i regionen, skriver New York Times.

Walt Disney Company Nordics har takket nei til å kommentere saken.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters