Hopp til innhold

Protestene mot Disney-filmen «Mulan» har blusset opp igjen

Protestene mot Disney-filmen «Mulan» har igjen blusset opp. Filmen har vært preget av kontrovers etter at skuespilleren, Liu Yifei, uttrykte støtte til politiet i Hongkong.

Mulan Liu

Skuespiller, Liu Yifei, har fått kritikk for sin støtte til politiet i Hongkong.

Foto: Jasin Boland / AP

Idet nyinnspillingen av Disney-filmen «Mulan» ruller ut på kinoer i utvalgte markeder over hele Asia oppfordres det til boikott. Aktivister som kjemper for demokrati i Hongkong ber publikum om å styre unna filmen gjennom #BoycottMulan-bevegelsen.

Filmen er en nylansering av originalen fra 1998. Den handler om en ung kvinne som forkler seg som en mannlig kriger for å redde sin far.

Premieren i mars 2020 ble utsatt på grunn av pandemien. I stedet ble filmen lansert på Disney+, selskapets egen strømmetjeneste, 4. september.

Ifølge BBC startet kampanjen mot filmen i fjor da den kinesiske skuespilleren, Liu Yifei, uttrykte støtte til politiet i Hongkong etter de store protestene.

Lansering på Disney+ blusser opp boikott

Protestene varte i flere måneder mot en lov som tillot utlevering fra Hongkong til fastlands-Kina. Det ble etter hvert utvidet til krav om demokratisk reform og en etterforskning av påstått politibrutalitet.

Emneknaggen har igjen trendet på Twitter. Bakgrunnen er lanseringen av filmen på Disney+.

Laster Twitter-innhold

Styreleder i Disney Studios, Alan Horn, sa tidligere i år til Hollywood reporter at «hvis 'Mulan' ikke fungerer i Kina, har vi et problem».

Billettpotensiale i Fastlands-Kina er mye større enn i Hongkong. 1,3 milliarder mennesker sammenlignet med mindre enn 10 millioner. Derfor har demonstrantene bedt folk over hele verden om å bruke #BoycottDisney-emneknaggen.

Emneknaggen #MilkTeaAlliance samler aktivister

De fleste aktivistene er fra Taiwan, Thailand og Hongkong. Nå har de samlet seg under emneknaggen #MilkTeaAlliance, som refererer til den søte teen som er svært populær i Sørøst-Asia.

Boycottmulan

#BoycottMulan-protest utenfor Walt Disney Korea i Seoul, Sør-Korea.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Filmen har nå også fått kritikk for å bli filmet delvis i Xinjiang, regionen i Kina der uighur-muslimer har blitt holdt i interneringsleirer. I rulleteksten takket Disney åtte regjeringsenheter i Xinjiang. Dette har flere brukere i sosiale medier lagt merke til.

Den overveiende muslimske etniske minoriteten har levd i årevis under stadig mer overvåking og undertrykkelse i regionen, skriver New York Times.

Walt Disney Company Nordics har takket nei til å kommentere saken.

Kulturstrøm

 • Laila Bertheussen debuterer med kunstutstilling under Arendalsuka

  Med kunstnernavnet «Laila B.» skal trusseldømte Laila Bertheussen fra Lødingen blant annet stille ut egne vesker på Agder kunstsenter under Arendalsuka.

  15. august åpner utstillingen hennes som har fått navnet «PUBLIC ENEMY», skriver Aftenposten.

  Ifølge en pressemelding avisa refererer til, er utstillingen inspirert av Bertheussens egne erfaringer fra politiet og medienes søkelys, dommen mot henne og soningen på Bredtveit.

  Under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen dukket hun opp med egenlagde tøyvesker med tekst og symboler. Bertheussen har fortsatt med syingen i fengsel.

  Morten Traavik, som er kunstnerisk leder for prosjektet, sier at Bertheussen foreløpig ikke vil snakke med pressen. Hun har likevel delt en uttalelse i forbindelse med pressemeldingen. Der sier hun blant annet:

  «Snart er jeg ferdigsonet, alle lenker er av og hvem vet hva som da vil skje».

  Ifølge Traavik får man i utstillingen blant annet se gamle og nye vesker. I tillegg skal utstillingen inneholde ny grafikk, malerier og mixed-media-installasjoner.

  Det er foreløpig ikke bestemt om Bertheussen selv vil være til stede under utstillingen.

  Laila Bertheussen ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). (NTB)

  Tiltalte stilte med ny veske med en liste over bevis under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.