Protestene mot Disney-filmen «Mulan» har blusset opp igjen

Protestene mot Disney-filmen «Mulan» har igjen blusset opp. Filmen har vært preget av kontrovers etter at skuespilleren, Liu Yifei, uttrykte støtte til politiet i Hongkong.

Mulan Liu

Skuespiller, Liu Yifei, har fått kritikk for sin støtte til politiet i Hongkong.

Foto: Jasin Boland / AP

Idet nyinnspillingen av Disney-filmen «Mulan» ruller ut på kinoer i utvalgte markeder over hele Asia oppfordres det til boikott. Aktivister som kjemper for demokrati i Hongkong ber publikum om å styre unna filmen gjennom #BoycottMulan-bevegelsen.

Filmen er en nylansering av originalen fra 1998. Den handler om en ung kvinne som forkler seg som en mannlig kriger for å redde sin far.

Premieren i mars 2020 ble utsatt på grunn av pandemien. I stedet ble filmen lansert på Disney+, selskapets egen strømmetjeneste, 4. september.

Ifølge BBC startet kampanjen mot filmen i fjor da den kinesiske skuespilleren, Liu Yifei, uttrykte støtte til politiet i Hongkong etter de store protestene.

Lansering på Disney+ blusser opp boikott

Protestene varte i flere måneder mot en lov som tillot utlevering fra Hongkong til fastlands-Kina. Det ble etter hvert utvidet til krav om demokratisk reform og en etterforskning av påstått politibrutalitet.

Emneknaggen har igjen trendet på Twitter. Bakgrunnen er lanseringen av filmen på Disney+.

Laster Twitter-innhold

Styreleder i Disney Studios, Alan Horn, sa tidligere i år til Hollywood reporter at «hvis 'Mulan' ikke fungerer i Kina, har vi et problem».

Billettpotensiale i Fastlands-Kina er mye større enn i Hongkong. 1,3 milliarder mennesker sammenlignet med mindre enn 10 millioner. Derfor har demonstrantene bedt folk over hele verden om å bruke #BoycottDisney-emneknaggen.

Emneknaggen #MilkTeaAlliance samler aktivister

De fleste aktivistene er fra Taiwan, Thailand og Hongkong. Nå har de samlet seg under emneknaggen #MilkTeaAlliance, som refererer til den søte teen som er svært populær i Sørøst-Asia.

Boycottmulan

#BoycottMulan-protest utenfor Walt Disney Korea i Seoul, Sør-Korea.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Filmen har nå også fått kritikk for å bli filmet delvis i Xinjiang, regionen i Kina der uighur-muslimer har blitt holdt i interneringsleirer. I rulleteksten takket Disney åtte regjeringsenheter i Xinjiang. Dette har flere brukere i sosiale medier lagt merke til.

Den overveiende muslimske etniske minoriteten har levd i årevis under stadig mer overvåking og undertrykkelse i regionen, skriver New York Times.

Walt Disney Company Nordics har takket nei til å kommentere saken.

Kulturstrøm

  • Rocklegende Spencer Davis er død

    Den britiske rockmusikeren Spencer Davis er død, 81 år gammel. Davis hadde sitt eget band, Spencer Davis Group, sammen med blant andre Steve Winwood. Deres største hits var «Keep on Running» og «Gimme Some Lovin'», ifølge Daily Mirror.