Protestene mot Disney-filmen «Mulan» har blusset opp igjen

Protestene mot Disney-filmen «Mulan» har igjen blusset opp. Filmen har vært preget av kontrovers etter at skuespilleren, Liu Yifei, uttrykte støtte til politiet i Hongkong.

Mulan Liu

Skuespiller, Liu Yifei, har fått kritikk for sin støtte til politiet i Hongkong.

Foto: Jasin Boland / AP

Idet nyinnspillingen av Disney-filmen «Mulan» ruller ut på kinoer i utvalgte markeder over hele Asia oppfordres det til boikott. Aktivister som kjemper for demokrati i Hongkong ber publikum om å styre unna filmen gjennom #BoycottMulan-bevegelsen.

Filmen er en nylansering av originalen fra 1998. Den handler om en ung kvinne som forkler seg som en mannlig kriger for å redde sin far.

Premieren i mars 2020 ble utsatt på grunn av pandemien. I stedet ble filmen lansert på Disney+, selskapets egen strømmetjeneste, 4. september.

Ifølge BBC startet kampanjen mot filmen i fjor da den kinesiske skuespilleren, Liu Yifei, uttrykte støtte til politiet i Hongkong etter de store protestene.

Lansering på Disney+ blusser opp boikott

Protestene varte i flere måneder mot en lov som tillot utlevering fra Hongkong til fastlands-Kina. Det ble etter hvert utvidet til krav om demokratisk reform og en etterforskning av påstått politibrutalitet.

Emneknaggen har igjen trendet på Twitter. Bakgrunnen er lanseringen av filmen på Disney+.

Laster Twitter-innhold

Styreleder i Disney Studios, Alan Horn, sa tidligere i år til Hollywood reporter at «hvis 'Mulan' ikke fungerer i Kina, har vi et problem».

Billettpotensiale i Fastlands-Kina er mye større enn i Hongkong. 1,3 milliarder mennesker sammenlignet med mindre enn 10 millioner. Derfor har demonstrantene bedt folk over hele verden om å bruke #BoycottDisney-emneknaggen.

Emneknaggen #MilkTeaAlliance samler aktivister

De fleste aktivistene er fra Taiwan, Thailand og Hongkong. Nå har de samlet seg under emneknaggen #MilkTeaAlliance, som refererer til den søte teen som er svært populær i Sørøst-Asia.

Boycottmulan

#BoycottMulan-protest utenfor Walt Disney Korea i Seoul, Sør-Korea.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Filmen har nå også fått kritikk for å bli filmet delvis i Xinjiang, regionen i Kina der uighur-muslimer har blitt holdt i interneringsleirer. I rulleteksten takket Disney åtte regjeringsenheter i Xinjiang. Dette har flere brukere i sosiale medier lagt merke til.

Den overveiende muslimske etniske minoriteten har levd i årevis under stadig mer overvåking og undertrykkelse i regionen, skriver New York Times.

Walt Disney Company Nordics har takket nei til å kommentere saken.

Kulturstrøm

  • Mozartkulekonkurs i Saltzburg

    Den ærverdige sjokoladeprodusenten Salzburg Schokolade begjærer nå konkurs. Firmaet har eksistert siden 1800-tallet og lanserte den ikoniske "Mirabell Mozartkugel"-sjokoladen i 1948. Nå mister 140 arbeidere i Mozart-byen jobben, skriver nettstedet The Mayor. Imidlertid vil Mozartkuler fortsatt bli produsert av andre sjokolademerker, ettersom de ikke er opphavsrettslig beskyttet.

  • «Hodejegerne» blir norsk TV-serie

    TV 2 lager en ny stor TV-serie basert på Jo Nesbøs roman «Hodejegerne». I serien spilles hodejegeren Roger Brown av Axel Bøyum, er kjent fra serier som «Heksejakt» og «Heimebane». Serien blir en av kanalens storsatsinger i 2022 , melder VG.