Idet nyinnspillingen av Disney-filmen «Mulan» ruller ut på kinoer i utvalgte markeder over hele Asia oppfordres det til boikott. Aktivister som kjemper for demokrati i Hongkong ber publikum om å styre unna filmen gjennom #BoycottMulan-bevegelsen.
Filmen er en nylansering av originalen fra 1998. Den handler om en ung kvinne som forkler seg som en mannlig kriger for å redde sin far.
Premieren i mars 2020 ble utsatt på grunn av pandemien. I stedet ble filmen lansert på Disney+, selskapets egen strømmetjeneste, 4. september.
Ifølge BBC startet kampanjen mot filmen i fjor da den kinesiske skuespilleren, Liu Yifei, uttrykte støtte til politiet i Hongkong etter de store protestene.
Lansering på Disney+ blusser opp boikott
Protestene varte i flere måneder mot en lov som tillot utlevering fra Hongkong til fastlands-Kina. Det ble etter hvert utvidet til krav om demokratisk reform og en etterforskning av påstått politibrutalitet.
Emneknaggen har igjen trendet på Twitter. Bakgrunnen er lanseringen av filmen på Disney+.
Styreleder i Disney Studios, Alan Horn, sa tidligere i år til Hollywood reporter at «hvis 'Mulan' ikke fungerer i Kina, har vi et problem».
Billettpotensiale i Fastlands-Kina er mye større enn i Hongkong. 1,3 milliarder mennesker sammenlignet med mindre enn 10 millioner. Derfor har demonstrantene bedt folk over hele verden om å bruke #BoycottDisney-emneknaggen.
Emneknaggen #MilkTeaAlliance samler aktivister
De fleste aktivistene er fra Taiwan, Thailand og Hongkong. Nå har de samlet seg under emneknaggen #MilkTeaAlliance, som refererer til den søte teen som er svært populær i Sørøst-Asia.
#BoycottMulan-protest utenfor Walt Disney Korea i Seoul, Sør-Korea.
Foto: Ahn Young-joon / APFilmen har nå også fått kritikk for å bli filmet delvis i Xinjiang, regionen i Kina der uighur-muslimer har blitt holdt i interneringsleirer. I rulleteksten takket Disney åtte regjeringsenheter i Xinjiang. Dette har flere brukere i sosiale medier lagt merke til.
Den overveiende muslimske etniske minoriteten har levd i årevis under stadig mer overvåking og undertrykkelse i regionen, skriver New York Times.
Walt Disney Company Nordics har takket nei til å kommentere saken.