Hopp til innhold

Vårens rause debutanter

Bokdebutantene har droppet søken etter egen identitet og skriver heller samfunnskritisk eller om kjærlighet og utenforskap. – Det er stor variasjon i tekstene til vårens skjønnlitterære debutanter, sier NRKs kritiker Anne Cathrine Straume.

Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skarangers rapport fra fjortislivet på Romsås tok leserne med storm.

Foto: Pernille Marie Walvik

Anne Cathrine Straume

– Det er stor bredde blant debutantene i vår, mener Anne Cathrine Straume.

Alle utlendinger har lukka gardiner
Gjermund Gisvold: Gjøkungen
«Ingenting skjedde» av Inger Wold Lund
vatne. slik skal vi velge va re ofre. omsl
Foto: Exil Design
Arne-Henning Årskaug

Arne Henning Årskaug humoristiske tekster er høyt originale.

Foto: Kristin Aafløy Opdan
Vampire Yeah av Anders Brenno
Et sted skinner det av Vibeke Riiser-Larsen

Det er ikke få norske debutanter som enten har skrevet oppvekstromaner eller svært selvbiografiske historier om et ungt menneske på vei ut i voksenlivet. Søken etter egen identitet står ofte sentralt hos unge debutanter.

Stor variasjon

– At årets skjønnlitterære debutanter velger seg andre temaer synes jeg vitner om en raushet, sier Anne Cathrine Straume, bokanmelder i NRK.

Sammen med Marta Norheim har hun lest seg gjennom flesteparten av vårens debutanter. Både samfunnskritikk, kjærlighetssorg, språklek og utenforskap preger årets utgivelser.

Et knippe debutbøker NRKs kritikere fremhever:

«Alle innvandrere har lukka gardiner» av Maria Navarro Skaranger
​Vårens knalldebut; denne blandingsspråklege rapporten frå fjortisliv på Romsås tok lesarane med storm. Norsk-chilenske Mariana fører ordet. Ei jente med høg kompetanse på korleis du skaper bråk eller roar ned gemyttar i klassen, og med lita interesse i å gruble over eigen identitet i det fleirkulturelle.

«Gjøkungen» av Gjermund Gisvold
Svart humor. En dyster fortelling om et lite samfunn som kollapser. Iscenesetter av undergangen er hovedpersonen Anton Dalgård. Selvopptatt som en gjøkunge sparker han alle andre ut av reiret for å redde sitt eget skinn.

«Ingenting skjedde» av Inger Wold Lund
Det er godt gjort å skrive om ingenting, men Wold kjem godt ut av prosjektet. Her er små, pussige ller flaue episodar frå livet til ei ung kvinne. Inga sak er for lita, det kan dreie seg om å drikke saft der det ligg ein mygg nedi, eller finne ein plass å setje frå seg glaset på ein vernissage. Kvaliteten ligg i evna til å observere dei små tinga, og i den underfundige tonen. Dette er feelgoodkortprosa, til tider med humoristisk/vemodig biklang.

«Slik skal vi velge våre ofre» av Bjørn Vatne
Provoserende roman om en ansvarsfull alenefar som skriver hatinnlegg på sin anonyme blogg om natten. Romanen diskuterer grensene mellom ytringsfrihet og moralsk ansvar, for hva skjer den dagen lesere av bloggen tar ordene alvorlig og omsetter dem i handling?

«Utstyrstekstar» av Arne Henning Årskaug
Et overflødighetshorn av humoristiske tekster, proppet med adjektiver og utropstegn! Overraskende fortellerstemmer setter hverdagslige hendelser i fornyet perspektiv. Høyst original, om noe ujevn prosasamling.

«Vampire Yeah» av Anders Brenno
Frisk og original diktsamling om et ikke så friskt tema, nemlig kjærlighetssorg. Men både språk og bilder utvider den tradisjonelle sorgbearbeidelsen. Overskridende begjær og muligheten for et evig liv (men hva slags liv?) blander seg med drømmer, lengsler og savn.

«Et sted skinner det» av Vibeke Riiser–Larsen
Eit sterkt portrett av ei ung kvinne, Sigrid, som slit med kontakten med omverda, både i jernvarehandelen der ho står i informasjonsdisken og i privatlivet som stort sett er singelliv med posesupper til middag og dissekering av mus som nødvendig utladande aktivitet. Du gløymer ikkje Sigrid så lett.

Kulturstrøm

 • Kevin Costners western-oppfølger er trukket fra kino

  Filmen «Horizon: An American Saga-Chapter 2» skulle på kinolerretet i august, men slik blir det ikke.

  En talsperson for New Line Cinema sier til nyhetsbyrået AP og New York Times at oppfølgerfilmen ikke har premiere den 16. august likevel fordi man ønsker at publikum skal få større mulighet til å oppdage den første delen av «Horizon» i uken som kommer.

  Den første delen av filmen hadde premiere i slutten av juni og landet kun på en tredjeplass på kinolista i USA etter åpningen.

  Det kvalifiserte til betegnelsen flopp.

  Filmserien har hatt en prislapp på svimlende én milliard kroner. Over 400 millioner av disse har regissør og hovedskuespiller i filmen, Kevin Costner bladd opp fra egen lomme.

  Costner har ikke selv uttalt seg om utsettelsen av oppfølgeren.

  Hovedrolleinnehaver Kevin Costner har også skrevet, produsert og regissert «Horizon: An American Saga - Chapter 1».
  Foto: © 2024 Territory Pictures
 • – Kom til Norge for å danse løs

  – Iført kun en beige, lårkort bodysuit, skulderlang brun parykk og knehøye stiletthæler byr hun på utfordrende, sensuelle og på langt nær akrobatiske bevegelser. Til stor jubel hver gang hun nærmer seg en spagat, eller setter seg ned og twerker, skriver P3-kritiker Sofie Martesdatter Granberg om Doja Cat-konserten på Slottsfjellfestivalen torsdag kveld.