De nominerte til Brageprisen 2008

21. november skal de beste litterære bidragene i 2008 hedres. Her er listen over årets nominasjoner.

Per Petterson
Foto: Roald Berit / SCANPIX

Per Pettersons "Jeg forbanner tidens elv" roses av Brageprisjuryen for den språklige presisjon og forfatterens evne til å finne frem til kjernen i de avgjørende situasjonene i livet.

«På ujålete vis skjærer han rett inn til beinet. Språket er enkelt, men av høy kvalitet setning for setning, hele boka igjennom.», heter det i juryens begrunnelse.

I samme kategori, "Skjønnlitteratur for voksne", er også Nikolaj Frobenius , Jørgen Norheim og Gunnhild Øyehaug nominert. Sistnevnte er nominert for sin debutroman "Vente, blinke".

«Øyehaug har et stort repertoar og gjør vellykket bruk av litterære så vel som popkulturelle referanser. Hun bygger opp kjærlighetsmøter på «hollywoodsk» vis, men der hun i én historie oppfyller de forventningene dette skaper, gjør hun i en annen det stikk motsatte.», skriver juryen.

Om Brageprisen

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen, og har som formål å hedre gode forfatterskap og skape interesse for norsk litteratur. Prisen deles ut i fire kategorier: Skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker og åpen klasse. I tillegg til en hederspris som i fjor gikk til Guri Vesaas.

Vinnerne får en sjekk på 75.000 kroner, samt Bragestatuetten laget av kunstneren Børre Larsen.

Kulturstrøm

 • Ikke Slottsfjellfestival i år

  Det blir ikke noe av Slottsfjellfestivalen sommeren 2021. Det bekrefter Jon Terje Johnsen overfor TB. Han er styreleder i Focus Holding AS, som er hovedeier i den populære festivalen. Etter et tungt 2020 ser de seg nødt til å utsette relanseringen.

  Publikum - Slottsfjell 2018
  Foto: Tom Øverlie / NRK P3
 • Kate Winslet begeistrer

  Kate Winslet lager hverdagsgrå krimkunst med rollefiguren Mare Sheena i dramakrimserien «Mare of Easttown», der alt er holdt i et gråtonet, realistisk og akkurat passe sorgmuntert uttrykk, skriver Filmpolitiet etter å ha sett de tre første episodene. Terningkast 5.

  Kate Winslet som detektiven Mare Sheenan i Mare of Easttown
  Foto: HBO Nordic