Hopp til innhold

«Halvbroren» blir dramaserie for TV

Lars Saabye Christensens suksessroman «Halvbroren» skal blir filmatisert som åtte episoders TV-serie. - Jeg har kviet meg og det er naturlig å tenke seg godt om, sier forfatteren.

Tone C. Rønning, Lars Saabye Christensen, Per Olav Sørensen, Olav Øen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

- Det er jo en risiko å gi fra seg manuskriptet, men jeg har full tilitt til manusforfatter Mette-Marit Bølstad, og jeg føler at «Halvbroren» er i trygge hender. Dessuten kommer jeg til å ha en liten finger med i spillet, sier Lars Saabye Christensen til NRK.no.

Romanen «Halvbroren» fra 2001, skal bli TV-serie i åtte episoder, hver av dem på 50 minutter. Opptakene starter først vinteren 2011. I mellomtiden starter jakten på skuespillere, og romanen skal gjøres om til filmmanus. Det blir altså ikke forfatteren selv som skriver ut scenene for tv.

- Hovedpersonen i romanen jobber selv med film, men jeg planla aldri noen filmatisering mens jeg skrev den, slik kan man ikke tenke som forfatter, sier Lars Saabye Christenen.

Tidligere har Saabye Christensen skrevet flere filmmanus; bl.a. basert på sine egne bøker ”Herman” og ”Gutten som ville bli én av gutta”. Sistnevnte ble til filmen «Ti kniver i hjertet» .

Større enn spillefilm


Dramaserien på åtte episoder produseres for NRK av film- og tv-selskapet Monster. Budsjettet for TV-serien er stort, langt over 20 millioner kroner, og dermed i en størrelsesorden som kan sammenlignes med med de største filmproduksjonene i Norge de siste årene.

- Vi gleder oss, for dette er en fantastisk roman. Den er blitt folkekjær og har stort potensiale som TV-drama. Dette gjør at vi er både ambisiøse og en smule livredde på samme tid, sier Olav Øen, produsent i film- og tv-selskapet Monster.

Produsenten har også tro på at TV-serien kan slå an internasjonalt, og arbeider spesielt opp mot tyske kontakter.

- Lars Saabye Christenen er godt kjent i land som Tyskland og Nederland, sier Øen.


En festforestilling med humor

Lars Saabye Christensen og Olav Øien

Forfatter Lars Saabye Christensen og produsent Olav Øen foran storsatsning på 'Halvbroren'. Nå blir suksessromanen TV-serie i åtte episoder.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

- Det blir mye humor i serien, lover både forfatter og produsent.

«Halvbroren» er en rikholdig roman som spenner over en tidsperiode fra 1945 til 1990-tallet. I sentrum for fortellingen står brødrene Fred og Barnum, deres felles mor, Vera, og deres gåtefulle far og stefar.

Suksessromanen fra 2001 er blitt kalt en festforestilling av en bok og forfatteren selv sier den ble et vendepunkt for ham:

- Jeg strakk mitt talent så langt jeg kunne på det tidspunktet jeg skrev den, og den samler mange tråder i mitt forfatterskap, sier Saabye Christensen.

Romanen «Halvbroren» har også vært en, og i 2001 fikk Lars Saabye Christensen Nordisk Råds litteraturpris for den.

Regissør blir Per-Olav Sørensen, som for tiden er aktuell med krimserien «Honningfellen» på NRK, har lest manuskriptene til de første episodene, og gleder seg til å ta fatt på «Halvbroren».

- Dette er så filmatisk, det er så mye som kan løses som filmscener, og samtidig som stoffet er ladet med undertrykk, sier Sørensen.

Halvbrødrene Barnum og Fred


Historien starter 8. mai 1945 på et tørkeloft der Vera henger opp klesvasken og en voldtektsmann sniker seg inn på henne. Ni måneder senere fødes Fred i en drosje. Fem år senere ser Barnum dagens lys.
- Han er fortelleren som kommer til å sørge for den røde tråden i filmen også, sier Saabye Christensen.

Vi følger brødrenes vidt forskjellige oppvekst gjennom deler av etterkrigstiden frem til 1990-tallet i Oslo. Kortvokste Barnum, sønn av en klovn og kremmer, er kunstneren med mange pinefulle nederlag. Fred lever i taushet og i skyggen, og har mange hemmeligheter.

- Jeg kan selvfølgelig ikke fortelle om Fred virkelig dukker opp igjen til slutt eller ikke, sier forfatteren.

Norske skuespillere

Både kjente og ukjente skuespillere kan bli aktuelle når jakten på de riktige personene til det rike rollegalleriet i «Halvbroren» skal fylles. Lars Saabye Christensens suksessroman fra 2001 skal bli TV-serie med både barn og voksne i rollene. Produsenten kan bare røpe at skuespillerne vil være norske.

- Vi skal bruke tid på å finne de riktige og ha en omfattende castingprosess. Dette gleder vi oss til, sier Olav Øien, produsent i film- og tv-selskapet Monster.

- Utfordringen blir å finne noen som passer i alder, for Barnum f.eks, eldes i løpet av fortellingen, sier Saabye Christensen

Håkon Gullvågs portretter av Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen ble portrettert av Håkon Gullvåg i 2004. Christensen lot seg inspirere av å bli portrettert. Han benyttet samværet med Gullvåg til å diskutere kunstfaget, og året etter kom romanen ”Modellen”.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.