NRK Meny
Normal

Curling inntar Vestlandet

Nylig fikk Bergen sin første curlinghall. Nå står Stavanger for tur. Curling er ikke lenger en østlandsidrett.

 

Curling
Foto: Øystein Arild Antonsen / NRK

Norge Rundt fredag 12. oktober kl. 19.30

- Curling er sjakk på is. Det er en presisjonsidrett som krever mental styrke, sier Olav Helge Storli. Han er instruktør på Iskanten i Loddefjord i Bergen hvor kveldens utgave av Norge Rundt er produsert.

Populær idrett

Etter at Vestlandets første curlinghall åpnet i slutten av august har det strømmet på med publikum.

- Det er folk i alle aldre, bedrifter og utdrikkningslag, forteller daglig leder Mette Tormodsen.

Olav er bare 23 år gammel og kommer opprinnelig fra Oppdal i Sør-Trøndelag.

- Oppdal er curlingbygda i Norge. I stedet for forballturneringer arrangeres det her curlingturnering. Slik fikk jeg interesse for denne sporten, forteller han.

OL- og VM-gull

Curling er en folkesport i Canada. Landet er alltid å regne med i store internasjonale turneringer, men lille Norge har også mye å vise til. Våre landslag har hentet hjem både VM- og OL-gull.

- Jeg synes curling er gøy. Det er spennende å se om man klarer å plassere steinen der man vil ha den, sier Sindre Jonassen som trente sammen med kompisgjengen da Norge Rundt var på besøk.

To lag, åtte spillere

Curling spilles mellom to lag som hver består av fire spillere. Det spilles åtte og 10 omganger, alt etter hva slags type turnering det er. Hensikten er å plukke mest poeng i løpet av kampen. Det laget som har den beste stenen i boet etter at siste sten er satt, vinner omgangen.

En curlingsten er av granitt og veier nesten 20 kilo. At det ikke er så enkelt å beregne fart og retning, får vi gode bevis for i kveldens sending av Norge Rundt.

 

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.