Hopp til innhold

Cosby må forklare seg i overgrepssak

Komikeren Bill Cosby må avgi rettslig forklaring etter å ha blitt anklaget for seksuelle overgrep mot en 15-åring på 1970-tallet.

Bill Cosby

MÅ AVGI FORKLARING: En domstol i Los Angeles har beordret Bill Cosby til å avgi rettslig forklaring. En kvinne sakssøker Cosby og har forklart seg at han forgrep seg på henne da hun var 15 år.

Foto: Brennan Linsley / Ap

Tidligere i sommer avviste amerikansk høyesterett Cosbys begjæring om at saken måtte henlegges. Dermed kunne kvinnen som skal ha blitt utsatt for overgrepet, rette sivilt søksmål mot ham.

En domstol i Los Angeles har nå beordret 78-åringen til å forklare seg om anklagene under ed 9. oktober. Hvor dette skal skje, er foreløpig ikke kjent.

Kvinnen som sakssøker Cosby, har forklart at han skjenket henne full og forgrep seg på henne i Playboy Mansion, villaen til Playboy-grunnleggeren Hugh Hefner, i 1974.

Over 40 kvinner har stått fram

Utsatt for overgrep

HYLLET: Kvinnene som valgte å stå frem på forsiden av New York Magazine har blitt hyllet på sosiale medier.

Foto: NTB Tema

Forrige gang Cosby måtte forklare seg under ed i det amerikanske rettssystemet var i 2006 i Pennsylvania. I rettsdokumentene fra den saken, som nyhetsbyrået Ap fikk tak i, innrømmet Cosby å ha gitt det beroligende middelet Quaaludes til unge kvinner han ville ha sex med.

Til sammen har over 40 kvinner stått fram det siste året og anklaget Cosby for å ha voldtatt eller misbrukt dem. Flere sivile søksmål er rettet mot ham, og politiet har satt i gang etterforskning. Så langt er ikke Cosby blitt tiltalt eller siktet for seksuelle overgrep.

35 av kvinnene sto i slutten av forrige måned frem på forsiden av New York Magazine og flere av de 35 valgte også å fortelle om overgrepssaken i magasinet. Flere av kvinnene sier Cosby dopet dem ned før han forgrep seg på dem.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.