Cissi Wallin tiltales for ærekrenkelser

Den svenske medieprofilen avslører selv at hun blir tiltalt for ærekrenkelser, etter å ha anklaget Fredrik Virtanen for voldtekt i sosiale medier i 2017.

Cissi Wallin

Cissi Wallin mener tiltalen mot henne er et tilbakeslag for den svenske metoo-bevegelsen.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYR�N

I kjølvannet av #Metoo la Cissi Wallin ute en Instagrampost høsten 2017. Der anklaget hun Fredrik Virtanen for å ha dopet og voldtatt henne i 2006. Voldtekten ble anmeldt og henlagt på bevisets stilling i 2011.

I januar 2018 anmeldte han henne for ærekrenkelser, og nå har avgjørelsen kommet ifølge Wallin. På nettstedet Gardets skriver hun:

– Nå tiltales jeg i sporet av #Metoo.

Tiltalen lyder grov ærekrenkelse, skriver Aftonbladet.

– Føles skjønt. Dette er starten på slutten av dette marerittet, skriver Virtanen på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Wallin mener derimot at dette er et tilbakeslag for den svenske #Metoo-bevegelsen.

– Det handler ikke lenger om bare meg, om to personer, men symbolikken er tydelig. Signalet som sendes til alle utsatte i Sverige er: Vær stille. Fortell ikke hva du har opplevd, fortell ikke din historie, sier hun til Aftonbladet.

Virtanen har hele tiden nektet for at han har voldtatt Wallin.

Svenske MeToo

Wallins post på Instagram spredte seg raskt høsten 2017. Det var kort tid etter at emneknaggen #MeToo hadde blitt startet av Alyssa Milano, i kjølvannet av avsløringene mot Harvey Weinstein.

Det førte til debatt om seksuell trakassering på jobb i en rekke bransjer, over hele verden.

I Sverige traff bølgen midt i debatten rundt samtykkeparagrafen i voldtektslovgivningen har Anja Sletteland tidligere fortalt til NRK. Hun er samfunnsgeograf og har forsket på metoo-debatten.

– Både Wallin og Virtanen er brennmerket av dette. Wallin opplevde også mye hets. På grunn av at saken kom opp midt under en stor oppvask, har de begge fått gjennomgå langt mer enn de hadde uten metoo-bevegelsen, sa Sletteland til NRK i november 2018.

Kulturstrøm

 • Godt år for norsk dokumentarfilm

  11 norske dokumentarer deltar i konkurransen på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen Human. Tre av dem har gått på kino, blant dem «Vær her» om Sigvart Tveit (bildet) og to andre demensrammede. – Årets samling av nominerte filmer vitner om et godt produksjonsår for dokumentarfilm i Norge, sier festivalens programsjef Silje Poulsen Viki. (NTB)

  Sigvald Tveit, den nå avdøde komponisten og musikkforskeren, som laget sanger til «Portveien 2». Fra dokumentarfilmen "Vær her" av Ragnhild Nøst Bergem.
  Foto: Human / NTB
 • – Viktigst å sikre Nordland teater

  Fylkeskommunen skal etter planen overta det fulle ansvar for Nordland teater i 2021, sammen med en rekke andre kulturoppgaver. – Vi vil gjerne overta det fulle ansvar for Nordland teater, men ikke om det er på bekostning av teaterets framtid sier fylkesråd Kirsti Saxi (SV).

  Nordland Teater
  Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK