Hopp til innhold

Cissi Wallin tiltales for ærekrenkelser

Den svenske medieprofilen avslører selv at hun blir tiltalt for ærekrenkelser, etter å ha anklaget Fredrik Virtanen for voldtekt i sosiale medier i 2017.

Cissi Wallin

Cissi Wallin mener tiltalen mot henne er et tilbakeslag for den svenske metoo-bevegelsen.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYR�N

I kjølvannet av #Metoo la Cissi Wallin ute en Instagrampost høsten 2017. Der anklaget hun Fredrik Virtanen for å ha dopet og voldtatt henne i 2006. Voldtekten ble anmeldt og henlagt på bevisets stilling i 2011.

I januar 2018 anmeldte han henne for ærekrenkelser, og nå har avgjørelsen kommet ifølge Wallin. På nettstedet Gardets skriver hun:

– Nå tiltales jeg i sporet av #Metoo.

Tiltalen lyder grov ærekrenkelse, skriver Aftonbladet.

– Føles skjønt. Dette er starten på slutten av dette marerittet, skriver Virtanen på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Wallin mener derimot at dette er et tilbakeslag for den svenske #Metoo-bevegelsen.

– Det handler ikke lenger om bare meg, om to personer, men symbolikken er tydelig. Signalet som sendes til alle utsatte i Sverige er: Vær stille. Fortell ikke hva du har opplevd, fortell ikke din historie, sier hun til Aftonbladet.

Virtanen har hele tiden nektet for at han har voldtatt Wallin.

Svenske MeToo

Wallins post på Instagram spredte seg raskt høsten 2017. Det var kort tid etter at emneknaggen #MeToo hadde blitt startet av Alyssa Milano, i kjølvannet av avsløringene mot Harvey Weinstein.

Det førte til debatt om seksuell trakassering på jobb i en rekke bransjer, over hele verden.

I Sverige traff bølgen midt i debatten rundt samtykkeparagrafen i voldtektslovgivningen har Anja Sletteland tidligere fortalt til NRK. Hun er samfunnsgeograf og har forsket på metoo-debatten.

– Både Wallin og Virtanen er brennmerket av dette. Wallin opplevde også mye hets. På grunn av at saken kom opp midt under en stor oppvask, har de begge fått gjennomgå langt mer enn de hadde uten metoo-bevegelsen, sa Sletteland til NRK i november 2018.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters