Hopp til innhold

Tapte mot VG-lista

Det var ikke ulovlig å utestenge Christer Falcks plateselskap etter jukset med VG-lista.

Christer Falck
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

IFPI-sjef Marte Thorsby.
Foto: Advokatfirmaet Grette

Les også: VG-lista i hardt vær

Les også: Legger ned plateselskapet

Bakgrunn: Alt om VG-listene!  

I 2005 ble alle artistene på Christer Falcks plateselskap C+C Music Utestengt fra VG-listene i 12 uker etter at det ble kjent at selskapet hadde kjøpt Warlocks-singler for å klatre på VG-lista. Et stunt som utløste en debatt om VG-listenes troverdighet .

Klaget til Konkurransetilsynet

Falck godtok imidlertid ikke utestengelsen og sendte en anmodning til Konkurransetilsynet om å ta affære overfor GGF, som lager VG-listene.

Falck og makker Frode Da Costa Lia hevdet at «GGF utnytter markedsmakten sin med VG-lista som pressmiddel».

GGF (Grammofonplate Grossistenes Forening) er en interesseorganisasjon for de største platedistributørene, som deler sekretariat med IFPI - organisasjonen for de internasjonale plateselskapene.

Ikke sannsynliggjort

Nå har imidlertid Konkurransetilsynet kommet til at det ikke er sannsynliggjort at GGF diskriminerer plateselskaper som ikke er medlem av IFPI i forhold til egne medlemmer, skriver VG.

- Jeg er veldig glad for at det endte slik. Vi vet at måten VG-lista utarbeides på er kvalitetssikret, og vi er opptatt av at det ikke forekommer forskjellsbehandling, sier Marte Thorsby i IFPI, de internasjonale plateselskapenes organisasjon, til avisa.

Christer Falck
Foto: NRK

Christer Falck kommenterer saken i en artikkel på VG-nett , og sier blant annet dette:

- Lite troverdig

- Vi ville bevise at VG-lista var lett å manipulere og dermed lite troverdig. Dette føler vi at vi lyktes med, sier falck som alt i alt føler han har seiret.

Til slutt sier han at dette har ikke vært en kritikk av VG og at lista står på trykk i VG.

- Vi mener at VG som landets største avis er et naturlig sted å publisere Norges Offisielle Hitliste.

- Vår kritikk har vært av de store plateselskapene, med Harald Tømte og Universal i spissen (som under en debatt på By:Larm i Tromsø tidligere i år innrømmet å ha tuklet med listene), og den ukulturen som har foregått i en årrekke, mens IFPI (med Sæmund Fiskvik i førersetet) har sittet på gjerdet, med god mulighet til å ta synderne, og ikke gjort noen ting. Sånn sett var 25.000,- lite å betale for at de endelig fikk ut finger'n, heter det til slutt i Christer Falcks kommentar.

 I mai la Christer Falck ned plateselskapet C+C Records, etter tolv års drift.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.