Hopp til innhold

Tapte mot VG-lista

Det var ikke ulovlig å utestenge Christer Falcks plateselskap etter jukset med VG-lista.

Christer Falck
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

IFPI-sjef Marte Thorsby.
Foto: Advokatfirmaet Grette

Les også: VG-lista i hardt vær

Les også: Legger ned plateselskapet

Bakgrunn: Alt om VG-listene!  

I 2005 ble alle artistene på Christer Falcks plateselskap C+C Music Utestengt fra VG-listene i 12 uker etter at det ble kjent at selskapet hadde kjøpt Warlocks-singler for å klatre på VG-lista. Et stunt som utløste en debatt om VG-listenes troverdighet .

Klaget til Konkurransetilsynet

Falck godtok imidlertid ikke utestengelsen og sendte en anmodning til Konkurransetilsynet om å ta affære overfor GGF, som lager VG-listene.

Falck og makker Frode Da Costa Lia hevdet at «GGF utnytter markedsmakten sin med VG-lista som pressmiddel».

GGF (Grammofonplate Grossistenes Forening) er en interesseorganisasjon for de største platedistributørene, som deler sekretariat med IFPI - organisasjonen for de internasjonale plateselskapene.

Ikke sannsynliggjort

Nå har imidlertid Konkurransetilsynet kommet til at det ikke er sannsynliggjort at GGF diskriminerer plateselskaper som ikke er medlem av IFPI i forhold til egne medlemmer, skriver VG.

- Jeg er veldig glad for at det endte slik. Vi vet at måten VG-lista utarbeides på er kvalitetssikret, og vi er opptatt av at det ikke forekommer forskjellsbehandling, sier Marte Thorsby i IFPI, de internasjonale plateselskapenes organisasjon, til avisa.

Christer Falck
Foto: NRK

Christer Falck kommenterer saken i en artikkel på VG-nett , og sier blant annet dette:

- Lite troverdig

- Vi ville bevise at VG-lista var lett å manipulere og dermed lite troverdig. Dette føler vi at vi lyktes med, sier falck som alt i alt føler han har seiret.

Til slutt sier han at dette har ikke vært en kritikk av VG og at lista står på trykk i VG.

- Vi mener at VG som landets største avis er et naturlig sted å publisere Norges Offisielle Hitliste.

- Vår kritikk har vært av de store plateselskapene, med Harald Tømte og Universal i spissen (som under en debatt på By:Larm i Tromsø tidligere i år innrømmet å ha tuklet med listene), og den ukulturen som har foregått i en årrekke, mens IFPI (med Sæmund Fiskvik i førersetet) har sittet på gjerdet, med god mulighet til å ta synderne, og ikke gjort noen ting. Sånn sett var 25.000,- lite å betale for at de endelig fikk ut finger'n, heter det til slutt i Christer Falcks kommentar.

 I mai la Christer Falck ned plateselskapet C+C Records, etter tolv års drift.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.