Tapte mot VG-lista

Det var ikke ulovlig å utestenge Christer Falcks plateselskap etter jukset med VG-lista.

Christer Falck
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

IFPI-sjef Marte Thorsby.
Foto: Advokatfirmaet Grette

Les også: VG-lista i hardt vær

Les også: Legger ned plateselskapet

Bakgrunn: Alt om VG-listene!  

I 2005 ble alle artistene på Christer Falcks plateselskap C+C Music Utestengt fra VG-listene i 12 uker etter at det ble kjent at selskapet hadde kjøpt Warlocks-singler for å klatre på VG-lista. Et stunt som utløste en debatt om VG-listenes troverdighet .

Klaget til Konkurransetilsynet

Falck godtok imidlertid ikke utestengelsen og sendte en anmodning til Konkurransetilsynet om å ta affære overfor GGF, som lager VG-listene.

Falck og makker Frode Da Costa Lia hevdet at «GGF utnytter markedsmakten sin med VG-lista som pressmiddel».

GGF (Grammofonplate Grossistenes Forening) er en interesseorganisasjon for de største platedistributørene, som deler sekretariat med IFPI - organisasjonen for de internasjonale plateselskapene.

Ikke sannsynliggjort

Nå har imidlertid Konkurransetilsynet kommet til at det ikke er sannsynliggjort at GGF diskriminerer plateselskaper som ikke er medlem av IFPI i forhold til egne medlemmer, skriver VG.

- Jeg er veldig glad for at det endte slik. Vi vet at måten VG-lista utarbeides på er kvalitetssikret, og vi er opptatt av at det ikke forekommer forskjellsbehandling, sier Marte Thorsby i IFPI, de internasjonale plateselskapenes organisasjon, til avisa.

Christer Falck
Foto: NRK

Christer Falck kommenterer saken i en artikkel på VG-nett , og sier blant annet dette:

- Lite troverdig

- Vi ville bevise at VG-lista var lett å manipulere og dermed lite troverdig. Dette føler vi at vi lyktes med, sier falck som alt i alt føler han har seiret.

Til slutt sier han at dette har ikke vært en kritikk av VG og at lista står på trykk i VG.

- Vi mener at VG som landets største avis er et naturlig sted å publisere Norges Offisielle Hitliste.

- Vår kritikk har vært av de store plateselskapene, med Harald Tømte og Universal i spissen (som under en debatt på By:Larm i Tromsø tidligere i år innrømmet å ha tuklet med listene), og den ukulturen som har foregått i en årrekke, mens IFPI (med Sæmund Fiskvik i førersetet) har sittet på gjerdet, med god mulighet til å ta synderne, og ikke gjort noen ting. Sånn sett var 25.000,- lite å betale for at de endelig fikk ut finger'n, heter det til slutt i Christer Falcks kommentar.

 I mai la Christer Falck ned plateselskapet C+C Records, etter tolv års drift.

Kulturstrøm

  • Idol-vinner kritiserer kontraktene

    Ingvar Olsen, som vant Idol i 2004, sier til Dagbladet at han er kritisk til årets kontrakter for deltakerne. Avisen skrev tirsdag at deltakerne må skrive under en opsjonskontrakt, som Musikernes Fellesorganisasjon mener er urimelig. I fjor løste Sony Music Olsen fra platekontrakten, til tross for at de hadde rett til å holde på ham i to år til. TV2 og produksjonsselskapet Fremantle sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Olsens uttalelser. – Jeg tenker uansett at det er en big deal hvis Universal Music vil ha meg. Uansett hvilken avtale det er så er det bedre enn ingenting, sier Zino Mohammad som er blant årets Idol-deltakere.

    Idol Finale Program 2
    Foto: Thomas Reisæter/ Tv2 / TV 2