Hopp til innhold

Tapte mot VG-lista

Det var ikke ulovlig å utestenge Christer Falcks plateselskap etter jukset med VG-lista.

Christer Falck
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

IFPI-sjef Marte Thorsby.
Foto: Advokatfirmaet Grette

Les også: VG-lista i hardt vær

Les også: Legger ned plateselskapet

Bakgrunn: Alt om VG-listene!  

I 2005 ble alle artistene på Christer Falcks plateselskap C+C Music Utestengt fra VG-listene i 12 uker etter at det ble kjent at selskapet hadde kjøpt Warlocks-singler for å klatre på VG-lista. Et stunt som utløste en debatt om VG-listenes troverdighet .

Klaget til Konkurransetilsynet

Falck godtok imidlertid ikke utestengelsen og sendte en anmodning til Konkurransetilsynet om å ta affære overfor GGF, som lager VG-listene.

Falck og makker Frode Da Costa Lia hevdet at «GGF utnytter markedsmakten sin med VG-lista som pressmiddel».

GGF (Grammofonplate Grossistenes Forening) er en interesseorganisasjon for de største platedistributørene, som deler sekretariat med IFPI - organisasjonen for de internasjonale plateselskapene.

Ikke sannsynliggjort

Nå har imidlertid Konkurransetilsynet kommet til at det ikke er sannsynliggjort at GGF diskriminerer plateselskaper som ikke er medlem av IFPI i forhold til egne medlemmer, skriver VG.

- Jeg er veldig glad for at det endte slik. Vi vet at måten VG-lista utarbeides på er kvalitetssikret, og vi er opptatt av at det ikke forekommer forskjellsbehandling, sier Marte Thorsby i IFPI, de internasjonale plateselskapenes organisasjon, til avisa.

Christer Falck
Foto: NRK

Christer Falck kommenterer saken i en artikkel på VG-nett , og sier blant annet dette:

- Lite troverdig

- Vi ville bevise at VG-lista var lett å manipulere og dermed lite troverdig. Dette føler vi at vi lyktes med, sier falck som alt i alt føler han har seiret.

Til slutt sier han at dette har ikke vært en kritikk av VG og at lista står på trykk i VG.

- Vi mener at VG som landets største avis er et naturlig sted å publisere Norges Offisielle Hitliste.

- Vår kritikk har vært av de store plateselskapene, med Harald Tømte og Universal i spissen (som under en debatt på By:Larm i Tromsø tidligere i år innrømmet å ha tuklet med listene), og den ukulturen som har foregått i en årrekke, mens IFPI (med Sæmund Fiskvik i førersetet) har sittet på gjerdet, med god mulighet til å ta synderne, og ikke gjort noen ting. Sånn sett var 25.000,- lite å betale for at de endelig fikk ut finger'n, heter det til slutt i Christer Falcks kommentar.

 I mai la Christer Falck ned plateselskapet C+C Records, etter tolv års drift.

Kulturstrøm

 • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

  Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

  – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

  Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

  Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

  – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

 • Årets verk og Årets utøver

  Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

  Årets utøver og Årets verk 2023
  Foto: Kristin Kverndokk / NRK
 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober