NRK Meny
Normal

- Fordel å være urban

Dagbladet og Øystein Sunde går i en artikkel i dag til angrep på VG-lista.

Øystein Sunde
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

VG VG-lista VG-listene.
Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Les også: Kjøper norsk som aldri før

Les også: Tapte mot VG-lista

Bakgrunn: Alt om VG-listene!

Igjen blir VG-lista kritisert. Denne gangen er det konkurrenten Dagbladet som går til angrep. Avisa hevder at VG-lista og GGF, som lager lista på vegne av VG, foretrekker urbane artister foran de folkelige.

Dagbladet trekker blant annet fram Øystein Sunde som eksempel. Hans samleplate ”Sundes verden” solgte i fjor i nesten 50.000 eksemplarer. Likevel havnet han under Thomas Dybdahl med 27.000 solgte, på årslista fra VG og GGF.

- Favoriserer de urbane

- Det virker som VG-lista favoriserer urbane artister, sier Øystein Sunde til avisa.

På årslista er Thomas Dybdahls album ”Science” på en 20. plass, mens Øystein Sundes plate kommer på en 23. plass.

Di Derre og Elvira Nikolaisen solgte i fjor omtrent like mange plater i følge plateselskapene – ca. 50.000 hver. Mens den unge og urbane Elvira kommer på en 14. plass må Di Derre ta til takke med 29. plass.

- Så korrekt som mulig

Avisa viser også til flere eksempler på trenden, mens Øyvind Svendby i IFPI, som står bak GGF, forsvarer årslista, og mener den er så korrekt det er mulig å få en liste.

- VG-lista er basert på 100 faghandlere og 300 Statoil-stasjoner over hele landet. Noen artister selger mer på bensinstasjoner og lignende. Men dette vil normalt ikke bety så mye for listeplasseringen, mener Svendby.

Han mener også at tallene plateselskapene sitter på kan være misvisende, fordi det er antall plater ut til forhandler og ikke faktisk solgte plater.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller