Normal

- Fordel å være urban

Dagbladet og Øystein Sunde går i en artikkel i dag til angrep på VG-lista.

Øystein Sunde
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

VG VG-lista VG-listene.
Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Les også: Kjøper norsk som aldri før

Les også: Tapte mot VG-lista

Bakgrunn: Alt om VG-listene!

Igjen blir VG-lista kritisert. Denne gangen er det konkurrenten Dagbladet som går til angrep. Avisa hevder at VG-lista og GGF, som lager lista på vegne av VG, foretrekker urbane artister foran de folkelige.

Dagbladet trekker blant annet fram Øystein Sunde som eksempel. Hans samleplate ”Sundes verden” solgte i fjor i nesten 50.000 eksemplarer. Likevel havnet han under Thomas Dybdahl med 27.000 solgte, på årslista fra VG og GGF.

- Favoriserer de urbane

- Det virker som VG-lista favoriserer urbane artister, sier Øystein Sunde til avisa.

På årslista er Thomas Dybdahls album ”Science” på en 20. plass, mens Øystein Sundes plate kommer på en 23. plass.

Di Derre og Elvira Nikolaisen solgte i fjor omtrent like mange plater i følge plateselskapene – ca. 50.000 hver. Mens den unge og urbane Elvira kommer på en 14. plass må Di Derre ta til takke med 29. plass.

- Så korrekt som mulig

Avisa viser også til flere eksempler på trenden, mens Øyvind Svendby i IFPI, som står bak GGF, forsvarer årslista, og mener den er så korrekt det er mulig å få en liste.

- VG-lista er basert på 100 faghandlere og 300 Statoil-stasjoner over hele landet. Noen artister selger mer på bensinstasjoner og lignende. Men dette vil normalt ikke bety så mye for listeplasseringen, mener Svendby.

Han mener også at tallene plateselskapene sitter på kan være misvisende, fordi det er antall plater ut til forhandler og ikke faktisk solgte plater.

Kulturstrøm

 • Wolf Alice vant gjev britisk pris

  Det britiske indiebandet var nærmest stumme etter seieren, der de danket ut navn som Noel Gallagher, Arctic Monkeys og Lily Allen, skriver BBC. Ifølge juryen vant bandet Mercury-prisen for sitt eklektiske, forheksende andrealbum «Visions of a Life», som i det norske bransjenettstedet Gaffa ble beskrevet som en modigere og mer ambisiøs utgivelse enn debutplaten. (NTB)

  Wolf Alice
  Foto: Handout / NTB Tema
 • Cher hardt ut mot ABBA-Benny

  Til uken slipper Cher et album med sine versjoner av ABBA-klassikerne, og benytter anledningen til å kritisere Benny Andersson som komponerte bandets låter sammen med Björn Ulvaeus. – Benny tok jentene og brukte dem som instrumenter. Han laget en plass for dem i låtene, og de passet inn på den lille plassen. Men han ga dem ikke rom for å synge som de kanskje hadde villet, lyder det videre fra Cher. Etter å ha medvirket i «Mamma Mia – Here We Go Again»-filmen, sa Cher til The New York Times hun aldri var noen stor ABBA-fan på 70-tallet. (NTB)

  Mamma Mia! Here We Go Again
  Foto: Jonathan Prime / NTB Tema