NRK Meny
Normal

Complete Communion

Den moderne amerikanske jazzhistorien gjenskapes - i Norge. 44 år etter at trompeteren Don Cherry debuterte som soloartist, gis den samme musikken ut i norsk nyinnspilling.

Atle Nymo
Foto: presse

Plata "Play Complete Communion" er et utfordrende tankekors. Dette er jazz for alle generasjoner. Et herlig motstykke til de utflytende og formløse frijazz-seanser man ellers ofte opplever. Saksofonist Atle Nymo fra Valnesfjord, bassist Ingebrigt Håker Flaten fra Oppdal og trommis Håkon Mjåset Johansen fra Trondheim er alle i 30-åra med felles bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim.

Ny trend

Man skulle vel forventet et nyskapt repertoar fra denne gjengen, men de griper altså innpå et halvt århundre tilbake, og spiller frijazzveteran Don Cherrys to 60-talls suiter, hver i fire satser. Hvorfor? En hyllest til en stor inspirator? Et ønske om å ha levd den gang? Eller en oppfordring til unge generasjoner om å sjekke ut jazzhistorien? I så fall er det en trend i ung norsk jazz, jeg tenker for eksempel på Arve Henriksens nyinnspilling av Miles Davis’ Sketches of Spain og Tom Olstads hyllest til Charles Mingus.

Stram i formen

Samspillet gjør ikke skam på tittelen Complete Communion - det er virkelig en musikalsk forening vi opplever. Uttrykksmesig legger Atle Nymo seg nær opp til den argentinske saksofonist Gato Barbieri, som var Don Cherrys medspiller på originalinnspillingen. Det er ellers en fryd å høre Håker Flaten fulltonende basspill, for en gangs skyld ikke bare med slap-effektene som han har gjort til sin spesialitet. Musikken er fri i improvisasjonene, men stram i formen Det svinger og koker, iblant så heftig at rytmen kan bli litt på tuppa.

Savner trompet

Prosjektets jazzhistoriske forhistorie er ikke nevnt med et ord på plateomslaget, det er et tankekors. Og vi savner samklangen av to horn fra originalplata. Hvorfor er ingen trompeter tatt med i Don Cherrys sted? Det er jo ikke mangel på kandidater i norsk jazz som ville ha fylt rollen med glans – fra Gunhild Seims til Per Jørgensens generasjon.

Kompromissløs

Lydopptaket ved Thomas Hukkelberg er tidsriktig nært, nøkternt og tørt. Mens Don Cherry ga ut sin Complete Communion på jazzens store plateselskap Blue Note og har solgt i titusener, gis den norske versjonen ut på det lille nystiftede Narvik-selskapet Bolage under mottoet: Uforutsigelig mht genre, kompromissløs mht kvalitet. Ingen dårlig forretningside, det heller. Anbefales.

CD-anmeldelse "Play Complete Communion"

Atle Nymo/Ingebrigt Håker Flaten/Håkon Mjåset Johansen

PLAY COMPLETE COMMUNION

Bolage BLGCD0005

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.