Hopp til innhold

Camilla Stoltenberg: Tror Nini ble forgiftet av metadon

En sterkt beveget Camilla Stoltenberg snakket fredag om boken Lars Lillo-Stenberg har skrevet om hennes søster. – Vi visste ikke hva Nini døde av, sa hun, men fortalte at hun skjønte at søsteren trolig hadde for mye metadon i blodet.

Camilla Stoltenberg om søsteren Nini.

SE VIDEO: Camilla Stoltenberg snakket varmt om sin avdøde søster Nini da boken til Lars Lillo-Stenberg ble presentert fredag.

– Ikke bare savner jeg henne slik hun var, men jeg savner henne slik hun kunne være og slik hun kunne ha vært, sa Camilla Stoltenberg.

Søsteren hennes døde i 2014, bare 51 år gammel, etter å ha vært rusavhengig i tjue år.

Sammen med mange andre som sto Nini Stoltenberg nær, og et stort pressekorps, fulgte hun presentasjonen av boken som ungdomsvennen Lars Lillo-Stenberg har skrevet om søsteren, på oppdrag fra faren Thorvald Stoltenberg.

Thorvald Stoltenberg har fått se boka om dattera Nini for første gang.

SE VIDEO: Thorvald Stoltenberg kikker i boka om datteren for første gang, sammen med forfatter Lars Lillo-Stenberg.

Selv røpet Camilla Stoltenberg at hun var imot åpenheten rundt Ninis rusproblemer som både Nini selv og faren Thorvald Stoltenberg utviste.

– Men jeg skjønte at jeg hadde tatt feil, sa hun til forsamlingen.

Den åpenheten familien viste, hjalp mange i samme situasjon.

Mye metadon i blodet

Camilla Stoltenberg er selv lege, og fortalte at de ikke visste hva søsteren døde av i 2014.

– Men jeg så at hun hadde flasker med metadon stående overalt, og at hun hadde sovnet i sittende stilling. Jeg visste at hun sannsynligvis hadde for mye metadon i blodet, forklarte hun.

Metadon er en medisinsk behandling som erstatter f.eks. heroin og som gis til stoffavhengige for å hjelpe dem ut av misbruket. Fordi de ikke visste hva søsteren døde av, og fordi det tok lang tid å få svar, ble forklaringen at det var hjertet som sviktet.

Nini Stoltenberg er søsteren til tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg.

Mimret om somrene

Under pressekonferansen mimret Lars Lillo-Stenberg tilbake til sommerferier på Ula i Vestfold med latterkrampe, humor og fremtidsvisjoner.

Vennskapet mellom ham og Nini Stoltenberg oppstod på togperrongen i 1977, da de begge var på vei til sine sommersteder. De fant ut at det ikke var langt mellom dem, og bestemte seg for besøke hverandre.

– For alle mennesker i de årene er det en fantastisk utvidende tid. Festene utvider seg, vennekretsen utvider seg og visjonene utvider seg om alt, sier Lillo-Stenberg.

Lars Lillo-Stenberg

Lars Lillo-Stenberg har skrevet bok om ungdomsvennen Nini Stoltenberg.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Med Nini forbinder jeg alle disse ideene om at det skal skje noe gøy – sprø humor og fantastiske latteranfall man kunne få sammen med henne. Og at hun alltid hadde et blikk for det som var sprøtt og morsomt og kult, sa han under pressekonferansen.

De gikk begge på steinerskolen og tilhørte en stor gjeng. Han forteller at somrene ble forandret etter 1977, og at han i årene som fulgte ofte besøkte Nini på Ula.

– Det var en ny dimensjon at Ula og Nini fantes der, så det satt i gang et tett vennskap egentlig.

«Nini-effekten»

Også lillesøsteren til Lars Lillo-Stenberg var på pressekonferansen. I boken snakker hun om «Nini-effekten». For Jeanette Lillo-Stenberg har selv et rusproblem, og Nini Stoltenbergs åpenhet hjalp familier som opplevde avhengighet som tabu, mener hun. På grunn av Nini turte flere å snakke om rusproblemer.

– Det å vise at et menneske er noe mer enn diagnosen, er viktig. Jeg tenker på andre ting enn heroin selv om heroinen har stjålet mange år av livet mitt, sier Jeanette Lillo-Stenberg til NRK.

Søster til Lars Lillo-Stenberg

Søsteren til Lars Lillo-Stenberg, Jeanette, snakker om «Nini-effekten». På grunn av Nini turte flere å snakke om rusproblemer, mener hun.

Foto: NRK

– Kjærligheten vil aldri forsvinne

Thorvald Stoltenberg sier at han visste at sorgen ville komme opp igjen i forbindelse med den nye boken, men det var han forberedt på. I begravelsen til datteren sa han disse ordene:

– Kjære Nini, du er mitt menneske. Du har vært det, og du vil alltid være det. Og Nini, du og jeg visste alle disse vanskelige årene hvor glad vi var i hverandre. Den kjærligheten vil aldri forsvinne. Takk skal du ha, sa far Thorvald Stoltenberg i begravelsen.

Kulturstrøm

 • Ankedomstol erklærer drapsdommen mot Adnan Syed gyldig på nytt

  Adnan Syed, som ble verdenskjent gjennom podkasten «Serial», ble frikjent for drap og løslatt fra fengsel høsten 2022. Han hadde da brukt over 20 år på kjempe mot livstidsdommen han fikk da han ble funnet skyldig i å ha drept en tidligere kjæreste.

  Nå har en ankedomstol erklært drapsdommen gyldig likevel, melder New York Times. Ankedomstolen i Maryland har også beordret en ny høring i saken.

  Domstolen har kommet til at en lavere rettsinstans hadde brutt rettighetene til offerets bror ved å ikke informere ham og gi ham sjansen til å være til stede under høringen da staten ba om å få drapsdommen omgjort. Dette er et krav ved opphevelse av dommer i delstaten.

  Selv om dommen mot Syed nå er gyldig igjen, vil han ikke bli fengslet på nytt.

  Syed ble kjent over hele verden på grunn av podkasten «Serial», som stilte spørsmål om hvorvidt dommen mot ham var riktig.

  Adnan Syed
  Foto: JONATHAN ERNST / Reuters