«Det er mange likheter mellom Nini og min søster»

Lars Lillo-Stenberg har skrevet bok om Nini Stoltenberg. Der forteller han at han selv har en søster som er narkoman.

Thorvald Stoltenberg og Lars Lillo-Stenberg

SE VIDEO: Thorvald Stoltenberg fikk bla i boken for aller første gang.

Det var Thorvald Stoltenberg, Ninis far, som ba Lars Lillo-Stenberg om å skrive boka.

«Vår familie har selv strevd med lignende vanskelige utfordringer som Stoltenberg-familiens, kanskje det ikke var en helt ubetydelig medvirkende årsak til at Thorvald spurte meg om å skrive boken,» skriver han.

En rørt Thorvald Stoltenberg fikk en kopi av boka torsdag.

– Jeg er uendelig takknemlig for at Lars tok seg tid til dette. For meg er dette gull verdt. Jeg tenker på henne hver dag. Sorgen har kommet igjen gjennom boken, men det var jeg forberedt på, sier han til NRK.

– Mange likheter med søsteren

Jens Stoltenberg og Lars Lillo-Stenberg

BEGRAVELSE: Jens Stoltenberg og Lars Lillo-Stenberg etter Nini Stoltenbergs bisettelse i 2014.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nini Stoltenberg døde i 2014, 51 år gammel.

Hun var utdannet jurist, og jobbet som programleder på 1990-tallet. I 2001 sto hun frem som heroinavhengig.

Sammen med faren Thorvald og broren Jens fortalte hun åpent om livet som narkoman og hvordan det hadde påvirket familien.

Lillo-Stenberg skriver at det er mange likheter mellom Nini og hans søster Jeanette, selv om sistnevnte ikke har fortalt offentlig om sin avhengighet.

«Hun begynte å ruse seg som barn, først med å sniffe lim, tidlig i tenårene var det amfetamin, og så et stykke ut i tjueårene ble hun heroinavhengig. Hun var omtrent like gammel som Nini var da hun ble heroinist. Vi oppdaget stoffavhengigheten bare noen år før dette,» skriver han.

– Gode minner

Søsteren er intervjuet i boka, der hun forteller om barndommen på Frogner i Oslo og kontakten med Nini Stoltenberg.

– Jeg har mange gode minner fra miljøet på den tiden, og er takknemlig for alt jeg fikk oppleve. Nini var så varm mot meg, og jeg ble godt mottatt i hjemmet deres. Du kan tenke deg at jeg så opp til henne som var så mye eldre, jeg følte meg litt som en lillesøster, sier hun.

Lars Lillo-Stenberg forteller at både han og søsteren hadde et godt forhold til Nini.

– Hun var en slags yppersteprest for alt som var kult og gøy. Det var mye latter og moro, og hun kunne snakke om alt. Nini klarte å være seg selv helt til hun døde. Hun var kanskje den mest karismatiske av alle, og kunne nådd langt. Så det er trist å tenke på, sier han.

SE VIDEO: – Hun var klar for mye latter og moro, forteller forfatter Lars Lillo-Stenberg.

Han sier boka ble til mens han skrev den, og at Stoltenberg-familien visste godt om søsterens utfordringer.

– Jeg har ikke tatt opp dette med dem, men de har jo visst om det. De kjente henne godt. Det har nok gjort det litt enklere for dem å snakke med meg, fordi jeg sitter med litt liknende erfaringer, sier han til NRK.

Nå har han fullført oppdraget Thorvald Stoltenberg ga ham – å skrive bok om datteren Nini som døde og som var en som ga det å være narkoman et ansikt.

– Hun hadde nådd langt og ville sikkert blitt en god mor. Det er trist å tenke på, sier han.

I arbeidet med boken har han intervjuet mennesker som kjente henne.

«Nini-effekten»

Det kom som lyn fra klar himmel for Lars Lillo Stenberg da han fikk høre at Nini hadde problemer med narkotika.

Da hadde de to ikke sett hverandre på noen år, men en bekjent fortalte at hun ble funnet på arbeidsplassen i ferd med å sette et skudd heroin, forteller han.

Selv har hun sagt at eksperimentering med narkotika kan være nok til å gi deg sykdommen narkomani. I ungdomsårene leflet noen av ungdommene i gjengen med hasj.

Thorvald Stoltenberg sier sorgen har kommet igjen med boken om dattera Nini.

SE VIDEO: Thorvald Stoltenberg sier han kommer alltid til å bære med seg kjærligheten til og sorgen over dattera Nini.

Han skriver om «Nini-effekten» i boka – hvordan det hjalp andre familier som hadde en som var stoffmisbruker – å tørre å snakke om det – etter at Nini og familien Stoltenberg stod frem.

– Aldri gi opp

I 2001 stilte Stoltenberg opp i media for å fortelle om rusbruken for første gang.

– Vi snakker jo nesten om arven etter Nini. Den gjorde faktisk utrolig mye positivt for hele feltet. Særlig dette med skam, det fantes så mange usynlige familier hvor folk ikke snakket sammen i det hele tatt. Du snakket ikke med naboen om sånt. Etter at Stoltenberg-familien sto frem, hevet dette livskvaliteten for mange. Både for de stoffavhengige og de pårørende, sier Lillo-Stenberg.

Som medlem av Norges mest kjente politikerfamilie og profilert programleder opplevde Nini Stoltenberg at rusen tok overhånd og gikk fra hygge til misbruk på midten av 90-tallet. Fredag kveld diskuterer hun rus og rusmisbruk i NRK3-programmet Trygdekontoret.

SE VIDEO: Nini Stoltenberg stilte opp på Trygdekontoret i 2013, året før hun døde.

Nini Stoltenberg og samboeren Karljohn Sivertzen ble forkjempere for en human narkotikapolitikk. Thorvald Stoltenberg kalte henne sin viktigste rådgiver mot det han mente var en feilslått narkotikapolitikk i 2011.

Stoltenberg forteller at de fikk over 600 henvendelser helgen etter at de fortalte om problemene, og at folk fortsatt ringer og ber om råd.

– Jeg kan ikke gi generelle råd, det er så individuelt. Bortsett fra én ting. Du må aldri gi opp. Hvis du gir opp, går det galt. Hvis du står på og prøver å hjelpe, er det i hvert fall en sjanse, sier han.

Kulturstrøm

  • Strøymer til folkehøgskulane

    Før skulestart har søkartalet til folkehøgskulane sett ny rekord femte år på rad. I mai avslutta over 7.700 elevar folkehøgskuleåret sitt, og søkartalet for neste skuleår tyder allereie på ny rekord. Auken har generelt stige sidan 2004. (NTB)

  • Netflix endrer kontroversiell scene

    Netflix har redigert om en scene fra serien «13 Reasons Why», to år etter at den hadde premiere, skriver Variety. Scenen viste selvmordet til en av rollefigurene i serien. Selskapet opplyser at de skapte scenen i håp om å få unge til å snakke om viktige og vanskelige ting. Men i forbindelse med sesong tre har de valgt å fjerne den, etter råd fra flere eksperter på området. Serien har vært kritisert av organisasjoner som fryktet den skulle føre til en øking i selvmord blant ungdommer.

    13 Reasons Why
    Foto: Beth Dubber / AP