Hopp til innhold

– Du vil for alltid være min lillesøster. Jeg savner deg

URANIENBORG (NRK): Til en fullsatt kirke tok Jens Stoltenberg sammen med familie og venner et siste farvel med Nini Stoltenberg i dag.

Nini Stoltenberg bisettes

RØRT: Jens Stoltenberg var svært rørt i sin minnetale til sin søster i Uranienborg kirke i dag.

– En av mine oppgaver som storebror var å flette håret til Nini. Jeg var nok en reserveløsning, men jeg opplevde det som en stor tillitserklæring. Ninis liv er flettet sammen av mange ulike tråder, noen mørke og noen lyse. Du vil for alltid være min lillesøster. Jeg savner deg, kjære Nini, sier en svært rørt Jens Stoltenberg.

Nini Stoltenberg ble 51 år gammel. Hun var lillesøsteren til Camilla og Jens Stoltenberg, og datteren til Thorvald og Karin Stoltenberg.

30. juli i år kom beskjeden om at Stoltenberg hadde gått bort etter lengre tids sykdom.

– Den verste sorgen jeg har hatt

Ninis storesøster Camilla, politisk redaktør i VG og venninne av Nini, Hanne Skartveit, og Thorvald Stoltenberg var blant dem som holdt minneord til en fullsatt Uranienborg kirke.

– Hadde jeg kunnet kommunisere med Nini at det er fullsatt kirke her nå, så hadde hun sagt: Pappa, nå må du ikke overdrive sånn. Dette er den verste sorgen jeg noensinne har hatt. Det er helt meningsløst – at hun skal dø før meg som er forelder, sa en gråtkvalt far, Thorvald Stoltenberg før han fortsatte.

– Kjære Nini, du er mitt menneske. Du har vært det, og du vil alltid være det. Og Nini, du og jeg visste alle disse vanskelige årene hvor glad vi var i hverandre. Den kjærligheten vil aldri forsvinne. Takk skal du ha, sa Thorvald Stoltenberg.

Nini Stoltenberg bisettes i dag i Uranienbirg kirke

RØRT: Thorvald Stoltenberg var svært rørt under sin minnetale til sin datter, Nini.

– Hun fikk kontakt med så mange mennesker

I 2001 sto hun frem som heroinavhengig.

Nini Stoltenberg bidro til en ny vending i norsk narkotikadebatt med sin åpenhet om egen rusavhengighet. Hun tok til orde for at rusmisbruk er et tema for helsevesenet, ikke justissektoren, og ønsket at heroinassistert behandling og legalisering av hasj.

Hennes ærlige opptreden i flere medier fikk mange til å se med nye øyne på rusmisbrukere og norsk narkotikapolitikk.

– For meg er likevel den viktigste tråden i Ninis liv kjærligheten, sa Jens Stoltenberg.

Han forteller at hun ga så mye av seg selv, og fikk også mye varme og oppmerksomhet tilbake – fra de mest ulike mennesker i de mest ulike sammenhenger.

– I San Francisco fikk Stoltenberg-barna kjøre gratis med trikken en hel dag fordi Nini hadde blitt kjent med trikkekonduktøren dagen før. Og vi slapp inn på diskotek selv om vi var for unge fordi Nini hadde blitt kjent med dørvakta.

Åpenhet

Sammen med faren Thorvald og broren Jens fortalte hun åpent om livet som narkoman og hvordan det hadde påvirket familien.

– Jeg beundrer henne mest for å være så åpen. Det er viktig at Nini ikke huskes som en tidligere narkoman. Hun var en veldig engasjert jente. Hun studerte juss, og jobbet i media. Hun var så mye mer, sa broren Jens Stoltenberg til NRK etter at søsterens dødsfall ble kjent.

Nini Stoltenberg studerte juss og jobbet som programleder, hadde en rik og mangfoldig vennekrets og berørte en mengde mennesker gjennom sin rause og utadvendte framtoning.

AKTUELT NÅ