Hopp til innhold

Bygger nytt nasjonalmuseum

Staten går inn for nytt nasjonalmuseum på Vestbanetomten. Det nye nasjonalmuseet vil bli det dyreste norske kulturbygget etter Operaen.

Ny tomt for Nasjonalmuseet

Det nye Nasjonalmuseet skal etter planen ligge her på Vestbanetomten.

Foto: Statsbygg

Salget av kommunens tomt på Vestbanen gir gode muligheter for en fremtidig plassering av Nasjonalmuseets enheter. Målet er å ha museet klart til feiring av 200-års jubileet for grunnloven i 2014.

Det ble offentliggjort på en pressekonferanse Kultur- og kirkedepartementet avholdt i dag.

Oslo og regjering i samarbeid

- Vi har dratt i samme retning og resultatet er strålende godt, sa byrådsleder i Oslo, Erling Lae, på pressekonferansen i Oslo Rådhus.

Oslo kommune har samarbeidet med regjeringen om løsningen på "museumsfloken", som lenge har vært et tema for diskusjon.

Trond Giske og Erling Lae

Lae og Giske var strålende fornøyde med de nye planene for Nasjonalmuseet

Foto: Dang Trinh / NRK

For noen år siden ble Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Norsk Arkitekturmuseum samlet under logoen Nasjonalmuseet for kunst på Tullinløkka i Oslo. Arkitekturmuseet har siden fått egne lokaler, men sammenslåingen har vært omstridt, og i kjølvannet har det oppstått mange konflikter.

- Vi er glade for at vi har fått til denne løsningen med Oslo kommune. På en fri tomt som Vestbanen ligger det godt til rette for å realisere et profilert museumsbygg som gir gode rammevilkår for en virksomhet med høy museumsfaglig og teknisk standard, uttalte Trond Giske i en pressemelding.

Må godkjennes av Stortinget

På dagens pressekonferanse understreket Giske likevel at det nye nasjonalmuseet enda ikke er helt i boks.

- Det er noen politiske prosesser som skal gås, og dette må behandles av Stortinget, sa Giske på dagens pressekonferanse.

Kulturministeren tror det nye bygget vil bli et løft både for publikum og de ansatte i museene.

- Vi har i mange år jobbet for å få etablert et nytt nasjonalmuseum i Norge. Det har ikke vært uten diskusjon og kontroverser. Konsolideringen på Tullinløkka skulle følges opp med et stort, samlet nybygg- alle skulle samles i én stor enhet. Visjonen var å skape et faglig kraftsenter i hjertet av hovedstaden, og å skape en publikumsmagnet. Det dreier seg om å gi de ansatte bedre arbeidsforhold, og å få vist frem en større del av samlingen, sa Trond Giske.

- En glitrende løsning

Leder i Byutviklingskomiteen, Venstres Ola Elvestuen, er positiv til forslaget.

- Dette er en stor dag for Oslo og for landet som helhet, sier Elvestuen til Kulturnytt.

- Vestbanen bevares som kulturelt kraftsenter, samtidig som Oslo kommune gjør det største kulturløftet på mange år, gjennom å få en ny tomt, et nytt hovedbibliotek og et nytt Munch-museum

Også Christian Bjelland, styreleder for Nasjonalmuseet, er entusiastisk.

- Det er et storartet grep kulturminister Trond Giske her tar. Det å sikre selve indrefileten i Oslo, en stor, praktfull og sentralt plassert tomt, til et nytt nasjonalmuseum, er en utrolig god løsning.

Bjelland avslører at denne beliggenheten har vært ønsket fra Nasjonalmuseets side.

- Dette er uendelig mye bedre enn Tullinløkka. Nå får vi et skreddersydd, nytt og flott spesialbygg for visuelle kunstformer på en måte vi aldri kunne drømt om. Dette er en stor dag og en glitrende løsning.

Bare Operaen blir dyrere

Bygget vil ha en størrelse på rundt 36 000 kvadrat, og blir i følge Giske Norges største kulturbygg siden Operaen. Det kan få en prislapp på opp mot 2 milliarder kroner.

- Det er en enorm fordel for Nasjonalmuseet at de får et nytt bygg, og at de slipper å drive på en byggeplass, sa Giske, som også fremhevet at det har vært et viktig å bevare Tullinløkka som et åpent rom i byen.

Oslo kommune kjøpte Vestbanetomten av Statsbygg i fjor, og staten må ut med 172 millioner for å få tomten tilbake.

Deichmanske hovedbibliotek og Stenersenmuseet skulle også vært bygd på Vestbanen.

Giske annonserte i april at regjeringen ville sette i gang en ny arkitektkonkurranse for det nye bygget, men uttalte på pressekonferansen i dag at dette vil bli utsatt inntil videre.

En ny arkitektkonkurranse for et nytt museum vil være den tredje siden begynnelsen av 1970-tallet. Ingen av de to foregående utbyggingsplanene er blitt satt ut i livet, noe som har skapt sterke reaksjoner i arkitekturmiljøet. Kanskje ser det nå lysere ut for den fremtidige vinneren.

Operaen

Får nye naboer: Operaen i Bjørvika.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Kulturkvartal på Vestbanetomta

Vestbane-forslag endret

Vestbane-forhandlinger brøt sammen

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters