Hopp til innhold

Buddha-statue sendes hjem til Myanmar med Børge Brende

Antall beslag av kulturgjenstander som er forsøkt ulovlig innført til Norge er sterkt økende, ifølge norske myndigheter.

Kulturministeren foran buddha-statue

DRAR HJEM: Buddha-statuen har vært utstilt på Kulturhistorisk museum i Oslo mens den har ventet på hjemreisen til Myanmar. Her sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland og Anne Håbu, konservator ved museet.

Foto: Helga Tunheim/NRK

150-200 år gammel Buddha

93 KILO: Buddhaen er mellom 150 og 200 år gammel og skal være verdt rundt 20.000-70.000 kroner.

Foto: Helga Tunheim/NRK

I juli setter utenriksminister Børge Brende seg om bord på et fly til Myanmar med en rundt 200 år gammel Buddha-statue. Det blir avslutningen på en lengre reise for den 93 kilo tunge alabast-statuen med svart lakk og bladgull.

– Vi ser en økning av kulturminnekriminalitet, som er ganske alvorlig fordi det handler om folks og lands kulturminner, identitet og kulturarv. Derfor er det viktig at vi gjør en jobb for å få den brakt tilbake til opprinnelseslandet, kulturminister Linda Hofstad Helleland.

I 2011 ble den kjøpt av en nordmann i Bangkok, av en thailandsk selger som ikke hadde nødvendig autorisasjon for å drive antikvitetshandel. En oppmerksom toller i Drammen stoppet nordmannen da han forsøkte å bringe statuen inn i Norge.

Siden da har norske myndigheter jobbet med å finne ut hvor Buddhaen egentlig kom fra. Kulturdepartementet har hatt kontakt med thailandske myndigheter, og har innhentet tre uavhengige ekspertvurderinger fra internasjonalt anerkjente museer.

De kom alle fram til samme konklusjon: At statuen stammer fra Myanmar, mest sannsynlig fra Mandalay-regionen.

Nybrottsarbeid

Buddha-statue pakket inn

PAKKES INN: Kulturminnekriminalitet er et økende problem. Arbeidet med å finne ut av opprinnelseslandet til Buddhaen har tatt flere år, og arbeidet har fått oppmerksomhet i utlandet siden det ikke finnes noen etablert praksis for denne type saker.

Foto: Helga Tunheim/NRK

Det er første gang norske myndigheter sender tilbake en kulturskatt hvor opprinnelseslandet har vært ukjent.

– For Myanmar er det viktig å ta vare på sine kulturskatter, det er viktig for kulturarven og identiteten, og jeg er glad for at utenriksministeren skal ned for å overlevere statuen, sier Helleland.

Buddha-statuens enveisbillett tilbake til Myanmar koster 30.000 kroner.

– Av ekspertene blir den ikke vurdert som særlig verdifull, gammel eller unik. Hvorfor har det da vært så viktig å finne opprinnelseslandet til statuen, og få den sendt tilbake?

– Det er for å statuere et eksempel, og ikke minst for å opplyse om at man har et ansvar selv når man reiser rundt i verden. Man må sette seg inn i regelverket, og det er ulovlig å ta med seg gjenstander fra ukjente opprinnelsesland inn i landet, sier kulturministeren.

Kjøperens ansvar å styre unna røverkjøp

Inntekter fra smuglede gjenstander kan bidra til å finansiere våpen og understøtte virksomheten til ekstremistgrupper, og kan i sin ytterste konsekvens være medvirkende til å forlenge menneskelige lidelser.

Ifølge Økokrim bør man være på vakt dersom man kjøper med seg gjenstander som ser verdifulle ut, men som har en urimelig lav pris.

– Hvis du føler du gjør et røverkjøp, så er sannsynligheten stor for at det er nettopp det, sier Kenneth Didriksen, politioverbetjent i Økokrim.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters