Hopp til innhold

Gråbøl til NRK.no: – Jeg brøt sammen etter «Forbrytelsen»

– Jeg gikk ut på parkeringsplassen, låste opp, satte meg inn i bilen og lukket døren. Så brøt jeg fullstendig sammen, forteller Sofie Gråbøl om å avslutte «Forbrytelsen».

Nikolaj Lie Kaas og Sofie Gråbøl i Forbrytelsen

Nikolaj Lie Kaas (Mathias Borch) og Sofie Gråbøl (Sarah Lund) i spiller politikolleger i «Forbrytelsen III».

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Vi befinner oss i et lite rom med nakne vegger og beskjeden belysning. Bordet er dekket av permer, papirer med gule kafferinger og polaroidbilder med ubehagelige motiver.

Ved bordet sitter Sarah Lund og skravler i en mobiltelefon. Eller Sofie Gråbøl, som hun egentlig heter.

Kanskje er det småpraten hennes som gjør hele forskjellen. For selv om omgivelsene bekrefter at vi befinner oss i «Forbrytelsen», rettere sagt på filmsettet til den danske krimserien, så er stemningen en annen. Rommet der de ellers så dystre og mørke samtalene finner sted virker plutselig ganske innbydende og hjemmekoselig.

– Værelset vi sitter i nå er politiets avhørsrom. Jeg har gjort utallige scener i dette rommet, og jeg har avhørt alle mulige mennesker her. Og for meg å sitte her i dag og bli «avhørt» av deg, det er simpelthen utrolig merkelig og forvirrende, utbryter Gråbøl i det NRK.no starter intervjuet.

Les også: «Forbrytelsen» blir roman

Rart at det er over

Sofie Gråbøl

Sofie Gråbøl er betraktelig mer smilende og sprudlende enn rollekarakteren Sarah Lund. Her fra førpremieren til «Forbrytelsen» i København.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Mandag viser NRK første episode av den tredje og siste sesongen av «Forbrytelsen».

Serien om politietterforsker Sarah Lund hadde premiere i 2007, og har siden den gang blitt en gigantisk suksess verden over. I 2009 kom andre sesong av spenningsserien, og nå avsluttes den mørke trilogien.

Gjennom alle disse årene har Gråbøl levd med karakteren Lund, en rolle hun selv har vært med på å utforme og utvikle, og som har gjort henne kjent langt utenfor Danmarks grenser.

– Det er klart at det er veldig spesielt at det er slutt. Hvis jeg skal være helt ærlig med deg, så har de siste tre månedene vært så hektiske, med tidspress og intenst arbeid, at jeg ikke har hatt tid til å tenke over hvordan det ville være å slutte. I løpet av de siste par ukene har flere fra teamet kommet bort til meg under opptak og sagt at «oi, nå er det din siste uke, det må da være vemodig?», men jeg har simpelthen ikke klart å høre etter.

– Og så hadde jeg siste opptaksdag i forrige uke, en veldig intens dag med opptak av tre store nøkkelscener i siste episode. Da dagen var over gikk jeg ut på parkeringsplassen, låste opp, satte meg inn i bilen og lukket døren. Og så brøt jeg fullstendig sammen. Jeg ble så lei meg! Men det kom helt uforberedt, for jeg har ikke hatt tid til å tenke over det.

Gråbøl lever seg inn i det hun forteller. Gestikuleringen avslører at dette er noe som betyr mye for henne. Hun sier hun er overrasket for hvor emosjonell avslutningen har vært for henne.

– Det er som en stor skilsmisse. Som skuespiller ligger det i vårt DNA at vi møtes med noen og har en intens periode i to-tre måneder, før tar det slutt og vi går videre. Det ligger en stor skjønnhet i akkurat det, syns jeg. Men det har vært veldig spesielt å høre hjemme i det samme universet i syv år, i den samme historien med de samme menneskene og de samme karakterene. Og det er veldig, veldig spesielt å skulle bevege seg videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Blir ikke sentimental

Sofie Gråbøl (Sarah Lund) I forbrytelsen

I «Forbrytelsen III» skal vi inn i finans- og shippingverdenen.

Foto: Tine Harden / DR

Manusforfatter Søren Sveistrup bestemte seg tidlig for at Sofie Gråbøl skulle ha hovedrollen i Forbrytelsen.

Sammen bygget de rollefiguren Sarah Lund, en kvinne med mange maskuline trekk. Hun er dårlig på å kommunisere med andre, setter jobben foran familie og sosialt liv og hun unngår helst de fleste sosiale settinger. Likevel, eller kanskje nettopp derfor, har Lund blitt en favorittkarakter hos tv-publikummet.

Mange uttrykker stor sorg over å skulle «miste» Sarah Lund. Men det er ikke karakteren Lund Gråbøl kommer til å savne mest.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å bli sentimental omkring Sarah Lund. Det er mer det at jeg alltid har følt at «Forbrytelsen» har en sterk ånd. Og det tror jeg alle de nye skuespillerne som har kommet til også merker. At det er en veldig sterk energi i dette prosjektet.

– På hvilken måte?

– Alle de involverte blir invitert til å prege serien. Før hver episode inviteres vi til å komme med våre ideer på hva vi syns skal skje videre – ordet er fritt. Så tar Søren tak i de tingene han syns er gode, og så diskuterer vi dem eller finner på en tredje løsning. Alle som er med føler stort eierskap og lojalitet til prosjektet. Og det kommer jeg til å savne, forklarer Gråbøl.

Temperamentsfulle møter

Sarah Lund (Sofie Gråbøl) og Strange (Mikael Birkkjær) i Forbrytelsen 2

Sarah Lund (Sofie Gråbøl) og Strange (Mikael Birkkjær) i «Forbrytelsen II». Nå prøver Sarah å bry seg mindre om jobben, forteller Sofie Gråbøl.

Foto: Tine Harden / DR

Hennes eget eierskap til serien er også en viktig grunn til suksessen. Selv sier manusforfatter Sveistrup han setter stor pris på Gråbøl og samarbeidet de to imellom.

– Vi jobber veldig godt sammen, jeg tror kanskje vi har litt av det samme genet. Vi er begge veldig perfeksjonistiske, det kan aldri bli godt nok. Vi er veldig selvkritiske, og vi kan godt like å diskutere og rope litt til hverandre, men vi er gode venner, forklarer han.

– Sofie er så ambisiøs i sitt arbeid, hun tenker alltid at det kan bli bedre, og sånn har jeg det også selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sarah Lund (Sofie Gråbøl), Asbjørn Juncker (Sigurd Holmen le Dous), Lennart Brix (Morten Suurballe)

Det blir mørkere og dystrere enn noensinne, lover serieskaperne om «Forbrytelsen III».

Foto: Trine Harden / DR

Viser en ny side av Sarah Lund

«Forbrytelsen III» viser oss en ny side av politietterforsker Sarah Lund. Denne gangen skal seerne slippe litt til på innsiden og bli enda bedre kjent med henne som person, forteller Gråbøl.

– Da vi forlot henne etter forrige sesong var hun etter min mening på et totalt nullpunkt. Hun hadde mistet alle sine illusjoner, det var ingenting igjen. Hun hadde oppklart saken, men hun kunne ikke komme lenger ned. Når vi startet nå, satte vi oss ned og snakket om et menneske som lever på den måten, som brenner lyset i begge ender og investerer alt i sitt arbeid på bekostning av å ikke ha et personlig liv overhodet. Kan man bli vant med det?

– Det har også noe med alder å gjøre, at man når et punkt i livet der man ikke orker like mye lenger. Derfor ville vi vise henne som et menneske som lengter etter å ha det livet hun aldri har hatt, fordi hun har vært gift med jobben sin.

Når vi møter Sarah Lund i starten av sesong tre, har hun derfor blitt litt mer «menneskelig». Gråbøl og Sveistrup mente at historien om Sarah Lund ikke var fortalt helt ferdig ennå.

Sarah Lund (Sofie Gråbøl) i Forbrytelsen

I siste sesong av «Forbrytelsen» lærer vi Sarah Lund bedre å kjenne, forteller Gråbøl.

Foto: Tine Harden/DR

– Nå har hun simpelthen distansert seg fra sin jobb, og til gjengjeld fått seg et lite hus og etablert seg. Hun vil prøve å se sin sønn igjen og kanskje få seg en kjæreste, hvem vet? Kanskje er det også noe man kjenner fra sitt eget liv i virkeligheten. At den ungdommelige tro på at «jeg kan gjøre en forskjell» forsvinner litt, forklarer Gråbøl.

– Jeg tror hun tenker at ja, verden er full av grusomheter men det får noen andre ta seg av. Litt sånn som de fleste av oss tenker, at man trekker litt på skuldrene. Hun har lyst til å sitte bak et skrivebord og ikke få skitt på fingrene, så får noen andre risikere liv og lemmer. Men så er spørsmålet hvor lenge hun klarer å leve sånn da, sier Gråbøl og ler.

Det skal tross alt bli tv-underholdning av dette.

Rørende mottakelse

For to uker siden hadde «Forbrytelsen III» premiere i sitt hjemland Danmark. Høye seertall og strålende kritikker gjør at forventningene til denne siste sesongen er store. Nå venter resten av verden på å få se Sarah Lund løse en tredje og foreløpig siste drapssak.

– «Forbrytelsen» har ikke endret mitt liv, men serien har en kjempestor plass i mitt hjerte og jeg er superstolt av dette prosjektet. Når man har et prosjekt som betyr så mye for en, blir man også ekstra glad når publikum mottar det godt. Det er som et hjertebarn. Og det har vært enormt rørende å oppleve at noe vi har holdt på med i vår lille boble her ute, plutselig har relevans for noen på den andre siden av jorden. Det er fantastisk, sier Sofie Gråbøl.

«Forbrytelsen» ser du på NRK1 hver mandag klokken 22:00.

NRK har dessverre ikke rettigheter til å la serien bli liggende i nett-tv.

Kulturstrøm

 • Drapstiltale mot Alec Baldwin blir stående

  Skuespiller Alec Baldwins begjæring om å frafalle drapstiltalen mot ham ble avvist av retten i New Mexico. Tiltalen blir dermed stående.

  Filmstjernen er siktet for uaktsomt drap på filmfotograf Halyna Hutchins under innspillingen av filmen «Rust» i 2021. Hutchins døde etter å ha blitt truffet av et skudd fra et våpen Baldwin brukte som rekvisitt i filmen.

  Fredag besluttet dommer Mary Marlowe Summer at tiltalen blir stående. Hun lot seg ikke overbevise av forsvarernes påstander om at påtalemyndigheten brøt prosedyrereglene i tiltaleprosessen.

  Aktoratet avviste påstandene og mener Baldwin har gjort «skamløse» forsøk på å unndra seg å bli stilt til ansvar.

  Fredagens kjennelse fjerner en av de siste hindringene for å stille Baldwin for retten i juli. Skuespilleren har erklært seg ikke skyldig i tiltalen, som har en strafferamme på inntil halvannet års fengsel.

  (NTB)

  Alec Baldwins begjæring om å frafalle tiltalen for uaktsomt drap på et filmsett i 2021 ble ikke tatt til følge i retten i New Mexico
  Foto: Jae C. Hong / AP
 • Sel diamantar

  Diamantane til Shirley Bassey varte ikkje evig – slik ho song i James Bond-filmen: Denne helga sel ho mange av smykka sine på auksjon.

  Bassey, i dag 87 år gammal, song tittellåten til James Bond-filmen «Diamonds Are Forever» frå 1971.

  Men no melder Reuters at ho sel unna ein del av smykka og klokkene sine på auksjon til inntekt for velgjerande formål som ho sjølv har valt ut.

  (NTB)

  FILE PHOTO: The Bal de la Rose in Monaco
  Foto: Pool / Reuters
 • Norsk film fikk pris

  Den norske filmen Armand, som er regissert av Halfdan Ullman Tøndel, får prisen for beste lyddesign (Prix de la Meilleure Création Sonore) under filmfestivalen i Cannes.

  Den er nominert i sideprogrammet «Un Certain Regard». Dette er Ullman Tøndels debutspillefilm der Renate Reinsve har hovedrollen. Filmen hadde verdenspremiere under filmfestivalen.