Tapte rettsstrid om «Forbrytelsen»-genseren

Retten har talt: Produsenten av Sarah Lunds genser i «Forbrytelsen» får ikke selge strikkemønsteret eksklusivt.

Sarah Lunds genser og kopien

ORIGINALEN OG KOPIEN: Til venstre Sofie Gråbøl i rollen som Sarah Lund fra «Forbrytelsen», til høyre genseren «Ulden Strik trøje ala Sarah Lund» fra strikkebutikken Stof & Sy.

Foto: Pressebilde/Skjermdump / Danmarks Radio/Stof og Sy

Politisjef Sarah Lund i «Forbrytelsen» var sjelden å se uten sin islender med stjernemotiv. Det skapte enorm etterspørsel etter genseren.

Det færøyske firmaet Guðrun & Guðrun, produsenten av den berømte genseren som nå selges for drøyt 2.600 kroner, har nå tapt en rettsak i byretten i Horsens i Danmark om opphavsretten til islenderen.

Firmaet hadde saksøkt den lille strikkebutikken Stof & Sy for brudd på åndsverkloven, etter butikken kopierte mønsteret til genseren og solgte en «strikk selv»-pakke som for tiden går for rundt 400 kroner.

Etter over ett år i rettsapparatet falt dommen for få uker siden: Stof & Sy har ikke brutt loven, skriver Århus Stiftstidende.

– Jeg er svært glad for dommen og synes den er rettferdig. Jeg synes produsenten har vært for sneversynt, sier strikkebutikkens innehaver Lene Langballe til avisen.

– Hadde ikke blitt frikjent hvis det var Nokia

Produsent Guðrun & Guðrun sier de ikke har forståelse for rettens avgjørelse.

– Jeg synes ikke retten har tatt stilling til at Stof & Sys såkalte Sarah Lund-genser faktisk er en ren kopi. Maske for maske, sier direktør Guðrun Rogvadottir.

Firmaet mener retten nok hadde tenkt annerledes hvis det ikke var snakk om klær.

– Noen mener vi er veldig sutrete, men det er ikke det det handler om. Det handler om at de profiterer på vår design. Hadde det vært oppskrifter på for eksempel Nokias mobiltelefoner hun solgte, er jeg sikker på at retten ville sett på det som en krenkelse av et åndsverk. Men slik er det åpenbart ikke når det gjelder klær. Jeg kan ikke se forskjellen på om man kopierer og selger genseren eller kopierer og selger oppskriften, sier Rogvadottir videre.

Saken fortsetter under bildet.

Forbrytelsen/genser

FRA TREDJE SESONG: Rollefigurene Bülow (til venstre, spilt av Kim Bodnia) og Sejer (Klaus Tange) sammen med Sarah Lund i Sofie Gråbøls skikkelse. Til høyre genseren «Ulden Strik trøje ala Sarah Lund» fra strikkebutikken Stof & Sy i mørke farger.

Foto: Tine Harden/Skjermdump / Danmarks Radio/stofogsy.dk

Trodde mønsteret var laget av DR

Den første sesongen av krimserien «Forbrytelsen» gikk i 2007, og den ble en enorm suksess i Danmark og internasjonalt.

Stof & Sy-innehaveren sier at hun fikk henvendelser fra kunder som ønsket å strikke genseren til hovedpersonen umiddelbart etter serien begynte å rulle over skjermen.

– Jeg laget da et strikkemønster utfra hva jeg så på tv og solgte det. Det samme skjedde da Danmarks Radio viste andre sesong, og da tredje sesong av serien gikk fikk jeg en leverandør til å lage et mønster. Jeg mente aldri å gjøre noe ulovlig. Jeg trodde at genserne var laget av Danmarks Radios kostymeavdeling, sier Lene Langballe til Århus Stiftstidende.

Krav om 10.000 kroner

Etter seriens tredje sesong hadde gått på fjernsyn i 2012, kom den første henvendelsen fra Guðrun & Guðruns advokat – først med et krav om å betale en bot på 10.000 danske kroner.

Langballe svarte så at firmaet måtte bevise at de hadde opphavsrett til genseren.

– Det skjedde aldri, så jeg trodde saken var lagt død. Men da mediene da begynte å omtale saken, fikk jeg en ny henvendelse fra en annen advokat. Før rettssaken tilbød de meg et forlik. Det ville jeg gjerne, gitt at de betalte saksutgiftene, kom med en offisiell unnskyldning og lot meg fortsette å selge mønsteret. Det ville de naturligvis ikke. Ok, da har de trukket sverdet, så da taper vi kampen, tenkte jeg da.

Ennå ikke avgjort om de anker

Etter et seks timer langt rettsmøte i juni falt dommen torsdag 17. juli, og Langballe ble frikjent på alle punkter.

– Jeg er selvsagt glad for at jeg nå kan gå videre og konsentrere meg om butikken min. Dette har påvirket meg i det daglige og vært et kreativt hinder, sier hun.

Guðrun & Guðrun har ennå ikke bestemt seg for om de vil anke saken videre i rettssystemet.

– Vi er en liten virksomhet som prøver å skape et levebrød for våre ansatte. Vi er pionerer på området som har skapt en nordisk stil, og vi er stolte over å ha gjort strikking trendy. Så kan man spørre, er ikke det nok? Jo, det er det hvis ære er nok, men vi vil gjerne også tjene penger på det, sier direktør Guðrun Rogvadottir til Århus Stiftstidende.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Slik blir Kim Friele-skulpturen

  Kunstner Lina Viste Grønli skal lage skulpturen til ære for Kim Friele, Norges første åpent homofile. Grønli vant konkurransen som er første i en satsing for å få flere kvinner på sokkel i Bergen. Skulpturen er formet som tre benker med bokstavene KIM, og er en referanse til at Friele i sin ungdom satt på en benk og speidet etter andre homofile.

  Skisse av tre benker formet som bokstavene KIM som skal settes opp i Bergen
  Foto: Bergen kommune / Linda Viste Grønli
 • Brita Blomquist er død

  Brita Blomquist er død, 88 år gammal. Blomquist var journalist og jobba i NRK i 25 år. Den tidlegare programleiaren var frå Oslo, men har sidan 1994 budd i Ålesund.

  Brita Blomquist
  Foto: Terje Reite / NRK
 • Jimmy Lais selskap stiger 788 %

  Jimmy Lais medieselskap Next Digital har steget kraftig på børsen etter pågripelsen av ham mandag. Selskapet har steget 788 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP. Pågripelsen av demokratiforkjemperen anses som en trussel mot Hongkongs pressefrihet.