Hopp til innhold

Brøt god presseskikk ved å trykke bilde av terroroffer

PFU vedtok i dag at Stavanger Aftenblad og Dagsavisen brøt god presseskikk da de publiserte et bilde på forsidene av en død person ved regjeringskvartalet.

Høyblokka

Førstesidene på Dagsavisen og Stavanger Aftenblad viste begge deler av den utbombede høyblokken, og i forgrunnen på bildet lå en død kvinne. (Dette er ikke det aktuelle bildet)

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Førstesidene i begge aviser viste 23. juli deler av den utbombede høyblokken, og en død kvinne som ligger i forgrunnen. Kvinnens enkemann klagde inn til PFU.

PFU-møte

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold argumenterte for at man ikke skal vise bilder av døde nordmenn.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Pressens faglige utvalg mener begge avisene brøt god presseskikk da de publiserte bilder av den døde kvinnen. I sin vurdering la de vekt på at avisene ikke hadde forvisset seg om at pårørende var varslet.

– Det er et klart brudd på god presseskikk, sier Hilde Haugsgjerd, leder i PFU-utvalget.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold argumenterte for tradisjonen om ikke å vise bilder av døde nordmenn.

– Dette mennesket er identifiserbart. Derfor er det brudd på god presseskikk. Det er ganske alvorlig at man ikke engang har vurdert å varsle pårørende, sier Per Edgar Kokkvold.

Enkemannen: Åpenbart at hun var død

Enkemannen viser til at selv om den døde kvinnens ansikt ikke vises, «kan man se hvilke klær og sko hun har på, hennes hår og sekken hun har med seg. Det er åpenbart at hun er død og hun er klart gjenkjennbar for familie og venner».

– Jeg mener resultatet er riktig. For min klient er det viktig at andre etterlatte skal slippe å oppleve dette. Han er lei for at bildene ble benyttet slik de ble, sier mannens advokat, Siv Hallgren til NRK.no.

– For meg er dette ganske enkelt. Jeg har sett mer enn nok lik i min karriere. Men dette bildet er støtende fordi det er så tydelig. Det er ikke vanskelig å sette seg inn i de pårørendes situasjon. Når man i tillegg ikke har forsøkt å varsle familien, støtter jeg at dette er et brudd, sier Øyvind Brigg i TV2, som sitter i utvalget.

Kaia Storvik

Kaia Storvik, sjefredaktør i Dagsavisen.

Foto: Hilde Unosen / Dagsavisen / SCANPIX

Dagsavisen avviste klagen, og viser til de store presseetiske utfordringene man sto overfor i en helt ekstraordinær situasjon. Dagsavisens lokaler ble i likhet med VG-bygget rammet av eksplosjonen.

– Vi lagde avis på veldig spesielle forutsetninger den kvelden. Det var mye som gikk fortere, sier Kaia Storvik, sjefredaktør i Dagsavisen.

– Vi gjorde våre våre vurderinger på den veldige kaotiske dagen 22. juli. Vi vurderte at sjansen for at personen skulle bli identifisert var veldig liten. I dag har PFU konkludert med at sånn skulle det ikke ha vært, og det tar vi med videre i vårt arbeid, sier Storvik.

– Vi burde ikke gjort det

Tom Hetland

Tom Hetland, sjefredaktør i Stavanger Aftenblad.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Sjefredaktør i Stavanger Aftenblad sier bildet ble brukt etter en vurdering som ble gjort i en ekstrem situasjon.

– Vi må ta til etteretning at PFU holder fast på at man ikke skal vise bilde av døde, og identifiserbare personer. Vi mente at det var en ekstrem og spesiell situasjon, og at det da kan rettferdiggjøre det, sier Tom Hetland, sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, til NRK.no.

– Vi er felt i PFU, og i lys av det, burde vi ikke gjort dette. Det var en vurdering som ble gjort der og da i en ekstrem situasjon. Konklusjonen tar vi til etteretning, fortsetter Hetland.

Hetland forteller at de på daværende tidspunkt ikke var sikre på om personen var død.

– I den kaotiske situasjonen på kvelden 22. juli, var det for en redaksjon i Stavanger vanskelig å bedømme om personen var død. Vi sladdet ansiktet til vedkommende, slik at det i hvert fall skulle bli vanskelig å kjenne igjen personen, sier Hetland.

Dagbladet, VG, NRK, Dagsavisen og Stavanger Aftenblad ble vurdert av PFU torsdag.

Terrorangrepene 22. juli har utfordret norske medier når det gjelder å respektere reglene for etisk riktig journalistikk. Totalt har ti personer klaget på publiseringen av seks saker. Ingen klagere var tilstede i møterommet i dag.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor