Hopp til innhold

Brillefin!

Helge vil veldig gjerne fortelle oss en del saker og ting om brillene sine. Ikke så rent lite heller, når sant skal sies!

John Lennons briller
Foto: DAVE CAULKIN / AP

Hør Helges brille-filosoferinger her!

 

Hallaien!

Sissel Benneche Osvold

Motebrillen

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

I kveld må jeg snakke om brillene mine! Jeg er nemlig en av dem som har briller som henger i en snor rundt halsen. Og det har jeg jo fått høre! Mange ganger!

Noen har sagt at jeg likner en på engelsklærer! Andre mener at jeg likner på en norsklærer! Og det er til og med noen så påstår at jeg ser ut som en som underviser i sløyd. Uansett så ser jeg altså ut som en ufiks, distré fyr - med litt uklar sosial status! 

Ufiks nødvendighet

Jeg synes dette er litt sårt, for jeg underviser ikke i verken det ene eller det andre. Jeg samler ikke på sardinbokser, kulepenner eller frimerker heller! Og jeg er overhode ikke noen nerd! Jeg er bare en helt vanlig fyr, som går i litt grå klær og har en litt dempet jobb, i en by som er kjent for mye nedbør. - Og så jeg har altså briller som henger i en snor rundt halsen!

Cornelius Jakhelln

Skummelbrillen

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Jeg har skjønt at dette er ufikst, gammaldags - og sikkert en hel haug med ting som er mye verre enn som så. Jeg vet det! Og jeg har faktisk prøvd å putte brillene i et brillehus. Men da er jeg avhengig av å ha på meg jakke med innerlomme eller å dra rundt på en liten veske. Og jeg er normalt ikke utstyrt med noen av delene!

Jeg har prøvd å gå uten briller, men det er bare tull. For det er jo en grunn til at jeg har kjøpt disse brillene! Jeg har prøvd å ha brillene på nesen hele tiden, men da dulter jeg bort i alt i fra folk til bord, bossbøtter og trafikkskilt - så det er heller ikke noen løsning. Jeg har brillene i en snor - fordi det er praktisk! Hvis det er noe jeg skal lese tar jeg brillene på! Hvis det er noen jeg skal snakke med, tar jeg brillene av!

Guri Ingebrigtsen med svaksynt-briller

Ekstrembrillen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Enkelt og greit!

Brille-aktiviteter

Og når de ikke er på nesen henger de og dingler pent i snoren sin helt til jeg heiser de opp på nesen igjen. Noen vil kanskje hevde at det må være upraktisk med all denne brilleheisingen. Men det er det ikke! Dette er på alle måter både praktisk og fordelaktig. Du har f. eks noe å gjøre i ellers kjedelige sammenhenger: Du kan sitte stille på møter og ta brillene av, pusse litt, ta de på, ta de av.. og så ta de på igjen. Det er ingen som følger med hvor mange ganger du gjør det!

Du kan se etter om det er andre som driver med denne brilleleken, og så synkronisere dine av og på med brillene med vedkommendes av og på med brillene. Noen ganger fører dette til små smil, nikk og nærsynt blunking over bordet.

Bjørn Einar Romøren med parykk og briller

Sportsbrillen

Foto: Primoz Lovric / SCANPIX

Den største ulempen med å ha brillene hengende på denne måten er at de nok er utsatt for en del forurensning fra oven. Det er særlig gaudaost og smør, kaffe og annen drikke som finner veien til innsiden av mine briller.

Jeg har hørt at når det gjelder drit rundt kontorarbeidsplasser så er kvinnelige arbeidsplasser de som er mest dritne. Det skyldes for eksempel lip-gloss og sminke på skjerm, i mus og i tastaturet, samt musli, yoghurt, sjokolade og annet småknups i skuffer og skap. Om dette også gjelder møkk på hengende briller, vet jeg ikke, men jeg tviler litt på det. Jeg har i grunnen ikke sett så veldig mange eksempler på fingeravtrykk i smør på brilleglass. Bortsett fra på mine egne!

Ulemper med brillebruk

Gutt med snåle briller

Snodigbrillen

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Om jeg likevel skal trekke frem en ulempe med briller i snor så må det være at de er nokså utsatt for vær og vind og generell slitasje. Snoren min har for eksempel røket et par ganger, men ikke verre enn at jeg har fått fikset den med limbånd og en god knute. Verre er det hvis selve brillen kommer ut av fasong, eller i verste fall: Knekker!

Jeg har også lagt merke til at brillene mine har begynt å gnage litt på nesen. Ikke så mye, men litt! Jeg har tatt meg en tur rundt og kikket etter ny innfatning, men - nerdete eller ikke - det er rart med det du er blitt vant med! Og selv om det gnurer og gnager en del, så skal det mye til før brillene blir så traspet, eller nesen så slitt, at jeg ikke klarer å fikse dem med litt streng, eller litt lim, eller bit med plaster surret godt fast rundt bøylen over neseryggen.

Jeg ser dere senere!

 

- Hilsen Helge

Kulturstrøm

  • Sterke poplåter, men lite utvikling

    – Billie Eilish er i samme posisjon nå som Rihanna i sin tid var i. Hun kunne prøvd seg på hva enn hun ville, og fansen hadde slukt hva enn slags utvikling hun gjorde med glede og entusiasme. Da er det litt skuffende at dette albumet er artistens minst videreutviklede karrieresteg så langt, skriver musikkritiker Sofie Martesdatter Granberg om artistens nye album «Hit Me Hard and Soft».