Dropper nett, spiller brett

Husker du Monopol? Nordmenn spiller brettspill som aldri før. – En motreaksjon til det digitale presset i hverdagen, tror forsker.

Brettspill

DIGITAL DETOX: Trenger du et digitalt hvileskjær i hverdagen? Ta frem et brettspill. Du er i så fall ikke alene, brettspill selger som hakka møkk for tiden

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Yatzy, Kinasjakk og Monopol. Klassikere brettspill som får folk til å møtes rundt bordet og se hverandre i øynene i stedet for ned på iPaden eller mobilen.

– Det å sitte rundt et bord med litt koselig småprat og et spill tror jeg mange har gjenoppdaget som en av de store gledene i livet, sier Knut Strømfors, som jobber i brettspill-forlaget Vennerød og nettbutikken brettspill.no.

«Digital detox»

Salget av klassikere som «Jakten på den forsvunne diamant», moderne klassikere som «Carcassonne» og et vell av nykommere øker også hos kjedene Ark, Tanum og Notabene. I tillegg har Outland-kjeden hatt en økning på hele 50 prosent det siste året.

Norli-kjeden har hittil i år økt brettspill-salget med 20 prosent,

– Det virker som det er en «digital detox» der uter. Folk er opptatt av spill som samler familien og fører til at man snakker med ungene sine, sier direktør i Norli, John Thomasgaard til NRK, og fortsetter:

– Mange har erfaringer med barn og iPad, der det går helt over stokk og stein og man må legge restriksjoner, det er nok en del av den tendensen vi ser her, sier han.

Ellen DeGeneres

DRAHJELP FRA ELLEN: Hver gang et brettspill omtales i et amerikansk tv-show, som kan sees her hjemme, gir det mersalg i Norge.

Foto: Michael Rozman / Ap

Drahjelp fra Ellen Show

Men brettspill er også en voksenaktivitet, og når nordmenn bestiller nye spill er det ofte etter å ha fått inspirasjon fra amerikansk populærkultur.

– Hvis noe blir omtalt i et tv-program, som for eksempel «The Ellen DeGeneres Show» eller «Big Bang Theory», som ofte handler om noe brettspillrelatert, sier Knut Strømfors i brettspill.no.

En av hovedpersonene i sistnevnte serie har sin egen podkast som omtaler brettspill.

– Når han tar opp noe i sin podkast ser vi at det gir resultatet Norge, sier han.

Se hva jeg kan, brettspill

FÅ BARNA MED: I stedet for å sitte med nesa i padden, kan man se hverandre i øynene rundt et bord og et brettspill. Sunt, mener forsker.

Sunn motreaksjon til det digitale

Det å spille og se folk i øynene er en nostalgisk motreaksjon til det digitale, tror forsker ved Institutt for tverrfaglig kulturstudier ved NTNU.

– Vi forholder oss til digital info gjennom små skjermer både på jobb og hjemme, og folk føler et behov for å puste en annen slags oksygen, sier Håkon Fyhn.

Han sier det ligger utrolig mye informasjon i måten vi holder blikket på når vi møtes.

– Vi har et sanseregisteret som vi må jobbe mye med for å lære oss å håndtere. Det gjelder alle små bevegelser, nyanser, måten vi plasserer oss på i rommet, lyder og lukt, sier han.

– Å spille brettspill er helt klart en sunn motreaksjon. Jeg spiller selv brettspill med ungene mine. I iPadens tidsalder er det er viktig å ta grep, blant annet ved å sette oss rundt et bord og spille sammen.

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK