Dropper nett, spiller brett

Husker du Monopol? Nordmenn spiller brettspill som aldri før. – En motreaksjon til det digitale presset i hverdagen, tror forsker.

Brettspill

DIGITAL DETOX: Trenger du et digitalt hvileskjær i hverdagen? Ta frem et brettspill. Du er i så fall ikke alene, brettspill selger som hakka møkk for tiden

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Yatzy, Kinasjakk og Monopol. Klassikere brettspill som får folk til å møtes rundt bordet og se hverandre i øynene i stedet for ned på iPaden eller mobilen.

– Det å sitte rundt et bord med litt koselig småprat og et spill tror jeg mange har gjenoppdaget som en av de store gledene i livet, sier Knut Strømfors, som jobber i brettspill-forlaget Vennerød og nettbutikken brettspill.no.

«Digital detox»

Salget av klassikere som «Jakten på den forsvunne diamant», moderne klassikere som «Carcassonne» og et vell av nykommere øker også hos kjedene Ark, Tanum og Notabene. I tillegg har Outland-kjeden hatt en økning på hele 50 prosent det siste året.

Norli-kjeden har hittil i år økt brettspill-salget med 20 prosent,

– Det virker som det er en «digital detox» der uter. Folk er opptatt av spill som samler familien og fører til at man snakker med ungene sine, sier direktør i Norli, John Thomasgaard til NRK, og fortsetter:

– Mange har erfaringer med barn og iPad, der det går helt over stokk og stein og man må legge restriksjoner, det er nok en del av den tendensen vi ser her, sier han.

Ellen DeGeneres

DRAHJELP FRA ELLEN: Hver gang et brettspill omtales i et amerikansk tv-show, som kan sees her hjemme, gir det mersalg i Norge.

Foto: Michael Rozman / Ap

Drahjelp fra Ellen Show

Men brettspill er også en voksenaktivitet, og når nordmenn bestiller nye spill er det ofte etter å ha fått inspirasjon fra amerikansk populærkultur.

– Hvis noe blir omtalt i et tv-program, som for eksempel «The Ellen DeGeneres Show» eller «Big Bang Theory», som ofte handler om noe brettspillrelatert, sier Knut Strømfors i brettspill.no.

En av hovedpersonene i sistnevnte serie har sin egen podkast som omtaler brettspill.

– Når han tar opp noe i sin podkast ser vi at det gir resultatet Norge, sier han.

Se hva jeg kan, brettspill

FÅ BARNA MED: I stedet for å sitte med nesa i padden, kan man se hverandre i øynene rundt et bord og et brettspill. Sunt, mener forsker.

Sunn motreaksjon til det digitale

Det å spille og se folk i øynene er en nostalgisk motreaksjon til det digitale, tror forsker ved Institutt for tverrfaglig kulturstudier ved NTNU.

– Vi forholder oss til digital info gjennom små skjermer både på jobb og hjemme, og folk føler et behov for å puste en annen slags oksygen, sier Håkon Fyhn.

Han sier det ligger utrolig mye informasjon i måten vi holder blikket på når vi møtes.

– Vi har et sanseregisteret som vi må jobbe mye med for å lære oss å håndtere. Det gjelder alle små bevegelser, nyanser, måten vi plasserer oss på i rommet, lyder og lukt, sier han.

– Å spille brettspill er helt klart en sunn motreaksjon. Jeg spiller selv brettspill med ungene mine. I iPadens tidsalder er det er viktig å ta grep, blant annet ved å sette oss rundt et bord og spille sammen.

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.