For snart ti år siden, da psykologene Kristin Sommerseth Olsen og Guro Winsnes fremdeles bare var psykologistudenter, kom ideen.
De fikk ikke barnet til å snakke, til å åpne seg. De var psykologer ute i praksis, men stod rett og slett fast.
– Vi trengte andre måter å komme i snakk med barnet på, sier Guro Winsnes, som i dag er psykologspesialist i Ås kommune.
- LES OGSÅ: Mener barnehage gir mer psykiatri
Svaret var et brettspill, som Monopol, bare at gater og plasser er byttet ut med følelser. Litt og litt utviklet de to psykologene ideen sin. Kollegene støttet opp. De to fikk troen på prosjektet.
Spres til hele landet
I dag ble brettspillet «Hei» lansert på Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) ved Universitetssjukehuset i Stavanger, som har vært med å støtte prosjektet. Spillet sendes i disse dager ut til alle BUP'er i hele landet, i tillegg til helsemyndighetene og samtlige kommuner i Rogaland.
- LES OGSÅ: – I verste fall tar de livet av seg selv
– Det føles litt rart. Vi har jo holdt på med dette sånn litt for oss selv, sier Winsnes.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Skaperne av brettspillet «Hei»: Kristin Sommerseth Olsen, som er psykolog ved BUPA i Stavanger, og Guro Winsnes, psykologspesialist i Ås kommune.
Foto: Øystein Otterdal / NRKPå gulvet i atriet på BUPA i Stavanger står en kjempeversjon av brettspillet. Du triller terning og hopper fra felt til felt.
– På feltene uten spørsmålstegn er det en følelse, som «trist», «sint» og «liker», så da skal du si hva som gjør deg glad, sint og redd osv., sier Kristin Sommerseth Olsen, som til daglig jobber på BUPA i Stavanger.
«Hvem stoler du på?»
Havner du på et felt med spørsmålstegn, skal du trekke kort, og på kortet skal du svare spørsmål som «Hvem stoler du på?» og «Hva hadde du gjort hvis du var foreldre for en dag?»
– Spillerne må selv velge om det skal et overflatisk og enkelt svar, eller om svaret skal være mer følelsesladet, sier Olsen.
Tanken er at spillet skal brukes både i terapi og innad i familien – og selv om det primært er tiltenkt barn, kan det fungere for voksne også.
– Spillet er fint for voksne og barn å spille sammen. Det kan tematisere ting som kan være vanskelig å prate om, sier hun.
- LES OGSÅ: – Barn og familier lider mest
Fungerer det?
– Når dere bruker dette i jobben deres, hvor lenge må dere da spille for å komme inn på de temaene dere helst vil inn på?
– Det varier litt, men vi må ikke spille så lenge. Spillet er en måte å vise barn hvordan de kan snakke om følelser – gjøre det ufarlig. Det er de kanskje ikke så vant med fra før, sier Winsnes.
Skal forske på spillet
Sjef for BUPA i Stavanger, Lars Conrad Moe, er spent på om «Hei» vil fungere, om det faktisk vil få barn og unge til å åpne seg opp. Så spent er han, at spillet skal bli gjenstand for forskning i Randaberg kommune.
– Ja, det stemmer. Vi er interessert i å finne ut om dette er en god vei inn til barna, om det kan hjelpe dem til raskere å komme tilbake til en god utvikling, om det vil hjelpe dem til å få orden på følelser og tanker, sier Moe.
- LES OGSÅ: Psykiatrien fra innsiden