NRK Meny
Normal

Hun skal lede NRKs «Brennpunkt»

Journalist Jeannette Platou (41) kapret programlederjobben i Brennpunkt. – Jeg har vekslet på det å være lett euforisk og skrekkslagen, rett og slett fordi jeg ser på det som en veldig viktig jobb, forteller Platou.

Jeannette Platou

Det er journalist Jeannette Platou som skal lede Brennpunkt fra og med programmets første sending 25. februar. – Brennpunkt har resurser, mennesker og et fokus som gjør at man kan lage undersøkende journalistikk, sier en spent Platou.

Foto: Nina Strand/NRK

– Jeg ble utrolig glad da jeg fikk beskjeden, forteller Platou.

Platou fikk beskjeden om at hun er Brennpunkts nye programleder for en uke siden, men det har vært hemmelig til nå. Første sending går på luften 25. februar.

– Det har vært litt som når man er seks år og har våknet altfor tidlig på bursdagen sin. Jeg er nesten litt sliten av å være så glad uten å forklare noen hvorfor, forteller Platou.

Platou jobber i NRK fra før, og for øyeblikket har hun regi på et portrettprogram til «Bokprogrammet». Før det var hun vaktsjef for «Nordisk Råds Prisgalla».

Se Brennpunkt her.

Odd Isungset

– Det er morsomt å få inn en som har journalistikkutdannelse fra USA, samfunnsvitenskap fra London School of Economics, og internasjonal politikk fra Frankrike, sier redaktør i Brennpunkt, Odd Isungset.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Platou har bakgrunn fra blant annet Dagsrevyen og Dagsnytt på NRK. I tillegg har hun vært programleder for «Safari» i tre år, og jobbet frilans for flere medier i London og New York. I år 2000 var hun med å etablere det interaktive produksjonsselskapet Fruitcake, som blant annet sto bak Kristoffer Skaus «Forfall».

– Brennpunkt har resurser, mennesker og et fokus som gjør at man kan lage undersøkende journalistikk. Man har den luksusen at man kan jobbe lenge og grundig med en sak, sier Platou.

Platou skal også jobbe med egne dokumentarer ved siden av programlederstillingen.

Alltid vekslet mellom nyheter og kultur

Platou tok journalistutdannelsen i New York ved Columbia University. I tillegg har hun studert samfunnsvitenskap ved London School of Economics, og internasjonal politikk i Frankrike.

– Da jeg bodde i New York så vanket jeg mye i FN og skrev blant annet om Norges rolle i sikkerhetsrådet samtidig som jeg gikk på filmpremierer og dekket kjendiser. Jeg har alltid vekslet mellom å jobbe med kultur og nyheter, forteller Platou.

– Hvor aktiv rolle skal du ha i Brennpunkt?

– Slik jeg har blitt forklart det, så er det et tett samarbeid mellom vaktsjef, redaktør, journalistene og programleder. Man er med på å mene noe om dokumentarene hele tiden.

Håkon Haugsbø

Tidligere programleder Håkon Haugsbø sluttet på dagen i fjor da han fikk jobb som kommunikasjonssjef i Kirkens Nødhjelp,

Foto: Ole Kaland / NRK

Platou kan ikke røpe noe om hva vi kan vente oss for Brennpunkt-sesongen, men kan si så mye som at det er «vilt spennende saker som kommer».

Hva mener du redaksjonen bør satse på?

– Det må være å fortsette å satse på kvalitet. Jeg har jo en stor interesse for kulturstoff, og jeg håper å kunne bringe den inn i gravejournalistikken.

Vi må tørre å ta tak i de vanskelige sakene

Jeannette PLatou

– Det er en veldig spennende tid for alle som driver med TV. I dag ser alle på NRK på alle plattformer, og vi skal jobbe mye med hvordan vi formidler gravejournalistikk på de nye flatene vi har, slik som nett og mobil, forteller Platou.

– Må holde tunga rett i munnen

Brennpunkt startet opp i 1996 og sendte ukentlige samfunnskritiske dokumentarprogram fram til programposten tok sendepause den 27. januar 2007. I januar 2008 startet Brennpunkt opp på nytt i ny form. Brennpunkt-redaksjonen er dermed en av de lengstlevende graveredaksjonene i Norge.

– Blir det vanskelig å klare balansegangen mellom å være tøff i stilen og samtidig unngå PFU-fellelser?

Det er slik at Brennpunkt ikke har blitt felt de to siste årene. Samtidig skal Brennpunkt lage samfunnskritiske programmer, og det er vanskelige temaer. Det kan skape reaksjoner. Det er viktig å holde tunga rett i munnen, sier Platou.

– Hvor viktig er Brennpunkt?

– Vi har en lang historie å dra på. Brennpunkt er en del av samfunnsoppdraget til NRK. Vi skal jo være samfunnskritiske.

Almås.

Journalist Gry Blekastad Almås har vikariert i stillingen som programleder i Brennpunkt etter at Haugsbø sluttet.

Foto: Leif Hatland / NRK

– Kritisk journalistikk er en av grunnpilarene i samfunnet. Vi må tørre å ta tak i de vanskelige sakene, det er det Brennpunkt er til for, avslutter Platou.

– Glade for å ha fått Platou

Brennpunkt lyste ut stillingen etter at forhenværende programleder Håkon Haugsbø sluttet på dagen da han fikk jobben som kommunikasjonssjef i Kirkens Nødhjelp. I mellomtiden er det NRK-profil Gry Blekastad Almås som har vikariert.

LES OGSÅ: Håkon Haugsbø slutter på dagen

Redaktør i Brennpunkt, Odd Isungset, forteller at de er svært glade for at de har fått Platou, mye på grunn av den erfaringen hun har fra tidligere.

– Dette ser vi veldig fram til. Platou har riktignok erfaring fra programmer som er annerledes enn Brennpunkt, men hun har en allmenn og god bakgrunn, forteller Isungset.

– Det er morsomt å få inn en som har journalistikkutdannelse fra USA, samfunnsvitenskap fra England, og internasjonal politikk fra Frankrike, sier Isungset.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3