Hopp til innhold

Bowies Nerdrum-maleri solgt

Nerdrums maleri «Dawn» ble solgt for nesten 3 millioner kroner hos Sotheby´s i London i kveld.

Dawn av Odd Nerdrum

SOLGT: Maleriet 'Dawn' av Odd Nerdrum

Det er ifølge VG ny auksjonsrekord for et verk av Odd Nerdrum.

Maleriet ble auksjonert bort under auksjonen «Bowie/Collector Part II: Modern and Contemporary Art» hvor kunstsamlingen etter den avdøde artisten David Bowies gikk under hammeren.

Ifølge Dagens Næringsliv skal Bowie ha betalt 1,5 millioner kroner for verket i 1990.

Sotheby's' representant i Norge, Ingeborg Astrup, hadde i følge DN tro på at bildet ville vekke interessen til flere samlere.

– Det er dessuten meget moderat priset, etter min mening, sa Astrup til DN.

Hun fikk helt rett. I løpet av to minutter steg budene fra 55.000 pund, 583.000 kroner, til 280.000 pund - eller 2,96 millioner norske kroner.

Møtte hverandre

Etter at Bowie kjøpte verket økte fasinasjonen hans for kunstneren, og de møtte hverandre i Oslo i 1991 ifølge VG.

Slik beskrives Odd Nerdrums nesten to meter høye og tre meter brede maleri i katalogen:

«Dawn, et ikonisk verk fra en av dagens mest gåtefulle malere, unndrar seg alle former for klassifisering innen samtidskunstens kategorier.»

Kulturstrøm

 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)