Tom Egeland: Ble inspirert av Hardy-guttene

Tom Egeland slukte alle bøkene om Hardy-guttene som ble gitt ut i mange år frem til 1979. Han tror det var historiene om tenåringsbrødrene Frank og Joe som gjorde ham til krimforfatter.

Fra krimfestivalen i Oslo

VIDEO: Her hentet de inspirasjon til å skrive.

I helgen myldret det av krimforfattere og krimbøker i Oslo sentrum. Krimfestivalen samlet forfattere fra hele verden. Den britiske avisen The Guardian kaller den for «den viktigste krimfestivalen i verden».

NRK har spurt flere av forfatterne som deltok om hvilken bok som inspirerte dem til å skrive krimlitteratur.

– Kan jeg skrive slik, så kan jeg skrive bøker

Festivalforfatter Unni Lindell forteller gjerne hva som gjorde at hun begynte å skrive krim. Det var en bok hun leste av forfatteren Kerstin Ekman, som heter «Hendelser ved vann».

Den svenske forfatteren Håkan Nesser er også på krimfestivalen i Oslo. Hans bøker skal nå bli til tre filmer som kanskje ender opp som en TV-serie. Han forteller at det var en gammel roman som slett ikke var en krimbok som gjorde at han startet med å skrive krim.

Håkan Nesser

Håkan Nessers bøker spilles nå inn som film. Selv ble han inspirert av en skjønnlitterær italiensk bok da han startet med å skrive bøker.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Jeg tenkte at kan jeg skrive slik, så kan jeg skrive bøker, sier han til NRK. Boken heter «Hvis en reisende en vinternatt» av den italienske forfatteren Italo Calvino.

Skriver om urettferdighet i samfunnet

Han peker på at gjennom mange år har krimsjangeren forandret seg. I dag er det mange forfattere som vil vise frem urettferdighet i samfunnet gjennom bøkene sine.

En av dem er svenske Malin Persson Giolito, datter av Leif G. Persson. Hun har skrevet om skoleskyting i sin siste bok der hun også peker på urettferdighet i det svenske samfunnet. Også for hennes del var det en bok som satte det hele i gang.

Da hun leste Ruth Rendell, ble hun inspirert til å skrive bøker selv. Rendell var en britisk forfatter som også var medlem av Overhuset. Hennes krimbøker er dessuten blitt til TV-serier.

Kulturstrøm

 • Homofile scener sensurert i Kina

  Da «Bohemian Rapsody» hadde premiere i Kina i helga var seks scener sensurert bort. Siden kinesisk sensur forbød homofilt innhold i film og tv-serier i 2016 har LHBT-miljøet sett på denne kinopremieren som en seier. Men over to minutter med homofilt innhold og scener som forteller om AIDS er klippet bort. Blant to menn som kysser, og dialoger hvor ordet gay blir brukt, skriver CNN.

  Bohemian Rhapsody
  Foto: Twentieth Century Fox Norway
 • H&M satser på luksus og på nett

  Fire butikk-kjeder eid av H&M-gruppen åpner butikker på nett i Norge. Arket, Weekday og Monki kom i forrige uke. High street-kjeden Cos er like rundt hjørnet, også med butikk i det nye Valkyrien-prosjektet i Oslo (bildet), skriver Melk&Honning.

  Valkyrien rehabilitert på Majorstua
  Foto: NCC
 • Ny strømmetjeneste fra Apple

  TV+ heter den nye kanalen til Apple som ble annonsert av sjefen Tim Cook (bildet) i dag. Innholdet blir originale tv-programmer. Blant annet er «The Morning Show», et morgen tv-drama med Jennifer Aniston and Reese Witherspoon under utvikling. Det er også en ny versjon av Stephen Spielbergs «Amazing Stories» og filmatiseringen av Isaac Asimovs bokserie «Foundation». TV+ blir en reklamefri betal-tjeneste i den nye versjonen av Apple TV-appen som kommer i mai, skriver TechCrunch etter pressekonferansen.

  Apple CEO Tim Cook presenterer Apple TV+
  Foto: Tony Avelar / AP