NRK Meny
Normal

Tom Egeland: Ble inspirert av Hardy-guttene

Tom Egeland slukte alle bøkene om Hardy-guttene som ble gitt ut i mange år frem til 1979. Han tror det var historiene om tenåringsbrødrene Frank og Joe som gjorde ham til krimforfatter.

Fra krimfestivalen i Oslo

VIDEO: Her hentet de inspirasjon til å skrive.

I helgen myldret det av krimforfattere og krimbøker i Oslo sentrum. Krimfestivalen samlet forfattere fra hele verden. Den britiske avisen The Guardian kaller den for «den viktigste krimfestivalen i verden».

NRK har spurt flere av forfatterne som deltok om hvilken bok som inspirerte dem til å skrive krimlitteratur.

– Kan jeg skrive slik, så kan jeg skrive bøker

Festivalforfatter Unni Lindell forteller gjerne hva som gjorde at hun begynte å skrive krim. Det var en bok hun leste av forfatteren Kerstin Ekman, som heter «Hendelser ved vann».

Den svenske forfatteren Håkan Nesser er også på krimfestivalen i Oslo. Hans bøker skal nå bli til tre filmer som kanskje ender opp som en TV-serie. Han forteller at det var en gammel roman som slett ikke var en krimbok som gjorde at han startet med å skrive krim.

Håkan Nesser

Håkan Nessers bøker spilles nå inn som film. Selv ble han inspirert av en skjønnlitterær italiensk bok da han startet med å skrive bøker.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Jeg tenkte at kan jeg skrive slik, så kan jeg skrive bøker, sier han til NRK. Boken heter «Hvis en reisende en vinternatt» av den italienske forfatteren Italo Calvino.

Skriver om urettferdighet i samfunnet

Han peker på at gjennom mange år har krimsjangeren forandret seg. I dag er det mange forfattere som vil vise frem urettferdighet i samfunnet gjennom bøkene sine.

En av dem er svenske Malin Persson Giolito, datter av Leif G. Persson. Hun har skrevet om skoleskyting i sin siste bok der hun også peker på urettferdighet i det svenske samfunnet. Også for hennes del var det en bok som satte det hele i gang.

Da hun leste Ruth Rendell, ble hun inspirert til å skrive bøker selv. Rendell var en britisk forfatter som også var medlem av Overhuset. Hennes krimbøker er dessuten blitt til TV-serier.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix