Hopp til innhold

Vi vil ikke lenger ha bøker i stua

Boka blir umoderne på grunn av plassmangel og nettbrett. I et trendy hjem havner bøkene i kjelleren eller til gjenvinning.

Bokhylle med bøker forsøksvis sortert etter farger

FULLSTENDIG UMODERNE: Denne stua er «ut». Tidligere var det å ha en bokhylle et statussymbol, nå viser vi oss frem på Facebook og andre sosiale medier. Dessuten laster vi ned bøker.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Mann som ser i kamera

TRENDANALYTIKER: Om boka er ut eller in har ikke lenger kun med interiørtrender å gjøre. Boka er muligens blitt umoderne fordi vi leser mer på brett.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Fra før har vi kvittet oss med LP-plater og CD-er. Nå er det bøkenes tur. Der det tidligere var status å ha ei velfylt bokhylle, er det nå viktigere hvilken bøker du har i hylla. Om du i det hele tatt har ei bokhylle i stua.

– Trender går alltid i bølger. Det er ikke mer enn tre år siden det var «in» å ha bøker i stua, sier trendanalytiker og forfatter Ståle Økland.

Han forteller at bokhylla først ble umoderne da minimalismen gjorde seg gjeldende.

– Når en ønsker å ha rene flater forsvinner boka, ønsker man det lunere kommer den tilbake.

Leser mer brett

Samtidig ser han en viss endring: Om boka er ut eller in har ikke lenger kun med interiørtrender å gjøre.

Bruktbutikk i Stryn

BRUKTBUTIKKER BUGNER OVER: Vi kvitter oss med bøker og bokhyller. Bruktbutikkene tar i mot. Her en bruktbutikk i Stryn.

Foto: Silje Guddal / NRK

– I dag lagrer folk ting digitalt. En internasjonal trend er at folk leser bøker på brett. Dermed er boka kanskje i ferd med å bli umoderne, det å ha ei bok fysisk er nesten litt ut.

Han er likevel forsiktig med å dømme boka nedenom og hjem.

– Det å ha bøker kan fort bli en hipstergreie sammen med vinylplatene. Jeg vil ikke felle en dom over bøker, jeg er selv veldig glad i dem, sier han.

Bugner over av brukte bøker

Det er flere grunnen til at bøkene forsvinner fra hylla: Folk bor trangt i hovedstaden og må prioritere hva de bruker plass på. I tillegg har folk dårlig tid og bøker samler støv som man helst vil slippe å tørke.

I dag bugner loppemarkeder, bruktbutikker og gjenbruksstasjoner over av brukte bøker.

– Vi har opplevd en økning, spesielt i løpet av de siste to årene. Folk sier selv at når de bor i små leiligheter i Oslo, så har de ikke plass til bøkene sine, sier kundebehandler Lena Fagersand på Benzehjørnet minigjenbruksstasjon i Oslo.

Kvinne med lyst, kort hår. Svart-hvitt bilde

BØKENES TID SOM MØBEL ER OVER: Det mener interiørekspert Kristin Ma Berg i magasinet Maison Interiør.

Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Bøkenes tid som møbel er forbi

Ikke bare Oslofolk kvitter seg med bøker. Fretex og Det Norske Misjonsselskap fortelle at også de merker en økning i antallet bøker som kommer inn over hele Norge.

– Bøkenes tid som møbel er over, tror Interiørekspert Kristin Ma Berg i magasinet Maison Interiør.

– For 20 år siden var bøker noe du identifiserte deg med. Kanskje gikk du på Blindern og studerte historie, filosofi eller engelsk. Så likte du å ha dikterne i bokhylla for å vise hvem du var og hvilken bakgrunn du hadde. Det identitetsbehovet er ikke lenger så påtrengende å vise i interiøret lenger, sier hun.

Tidligere var bokhylla et statussymbol

Fremtidsforsker og forfatter Eirik Newth trekker enda lengre linjer for å forklare hvorfor det nå er blitt greit å kaste det som vi tidligere beholdt og hadde på utstilling som en skatt i stua.

Loppemarked i Moelv

LOPPEMARKEDER BUGNER OVER: Er du av typen som ikke er lei bøker? Du finner alltids ei bok på et loppemarked nær deg. Her fra et i Kautokeino.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Den viktigste årsaken til at vi ser disse endringene, at bøker blir mindre verdt og at det er mer bruk og kast, er de sosiale endringene som Norge har gjennomgått de siste 20–30 åra, sier han.

– Å ha ei bokhylle var tidligere et statussymbol. Det fortalte noe om at du tilhørte den utdannede middelklassen. Men når flertallet av nordmenn er en godt utdannet middelklasse, så blir ikke det så viktig lenger.

Og når alle sammen har Jo Nesbøs samlede i pocket gjør det ikke lenger vondt å kaste den store boksamlinga, mener Newth som sjøl tok affære og ga bort 18 kasser med bøker for et par år siden. Men enkelte bøker får stå.

– Jeg vil aldri kaste en Tove Janson-bok, men jeg kaster mer enn gjerne Vigdis Hjorth.« No offence»!, Vigdis, men Tove Janson står høyt på lista, mens norske samtidsforfattere står veldig lavt på den lista for meg, sier Eirik Newth.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)