Vi vil ikke lenger ha bøker i stua

Boka blir umoderne på grunn av plassmangel og nettbrett. I et trendy hjem havner bøkene i kjelleren eller til gjenvinning.

Bokhylle med bøker forsøksvis sortert etter farger

FULLSTENDIG UMODERNE: Denne stua er «ut». Tidligere var det å ha en bokhylle et statussymbol, nå viser vi oss frem på Facebook og andre sosiale medier. Dessuten laster vi ned bøker.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Mann som ser i kamera

TRENDANALYTIKER: Om boka er ut eller in har ikke lenger kun med interiørtrender å gjøre. Boka er muligens blitt umoderne fordi vi leser mer på brett.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Fra før har vi kvittet oss med LP-plater og CD-er. Nå er det bøkenes tur. Der det tidligere var status å ha ei velfylt bokhylle, er det nå viktigere hvilken bøker du har i hylla. Om du i det hele tatt har ei bokhylle i stua.

– Trender går alltid i bølger. Det er ikke mer enn tre år siden det var «in» å ha bøker i stua, sier trendanalytiker og forfatter Ståle Økland.

Han forteller at bokhylla først ble umoderne da minimalismen gjorde seg gjeldende.

– Når en ønsker å ha rene flater forsvinner boka, ønsker man det lunere kommer den tilbake.

Leser mer brett

Samtidig ser han en viss endring: Om boka er ut eller in har ikke lenger kun med interiørtrender å gjøre.

Bruktbutikk i Stryn

BRUKTBUTIKKER BUGNER OVER: Vi kvitter oss med bøker og bokhyller. Bruktbutikkene tar i mot. Her en bruktbutikk i Stryn.

Foto: Silje Guddal / NRK

– I dag lagrer folk ting digitalt. En internasjonal trend er at folk leser bøker på brett. Dermed er boka kanskje i ferd med å bli umoderne, det å ha ei bok fysisk er nesten litt ut.

Han er likevel forsiktig med å dømme boka nedenom og hjem.

– Det å ha bøker kan fort bli en hipstergreie sammen med vinylplatene. Jeg vil ikke felle en dom over bøker, jeg er selv veldig glad i dem, sier han.

Bugner over av brukte bøker

Det er flere grunnen til at bøkene forsvinner fra hylla: Folk bor trangt i hovedstaden og må prioritere hva de bruker plass på. I tillegg har folk dårlig tid og bøker samler støv som man helst vil slippe å tørke.

I dag bugner loppemarkeder, bruktbutikker og gjenbruksstasjoner over av brukte bøker.

– Vi har opplevd en økning, spesielt i løpet av de siste to årene. Folk sier selv at når de bor i små leiligheter i Oslo, så har de ikke plass til bøkene sine, sier kundebehandler Lena Fagersand på Benzehjørnet minigjenbruksstasjon i Oslo.

Kvinne med lyst, kort hår. Svart-hvitt bilde

BØKENES TID SOM MØBEL ER OVER: Det mener interiørekspert Kristin Ma Berg i magasinet Maison Interiør.

Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Bøkenes tid som møbel er forbi

Ikke bare Oslofolk kvitter seg med bøker. Fretex og Det Norske Misjonsselskap fortelle at også de merker en økning i antallet bøker som kommer inn over hele Norge.

– Bøkenes tid som møbel er over, tror Interiørekspert Kristin Ma Berg i magasinet Maison Interiør.

– For 20 år siden var bøker noe du identifiserte deg med. Kanskje gikk du på Blindern og studerte historie, filosofi eller engelsk. Så likte du å ha dikterne i bokhylla for å vise hvem du var og hvilken bakgrunn du hadde. Det identitetsbehovet er ikke lenger så påtrengende å vise i interiøret lenger, sier hun.

Tidligere var bokhylla et statussymbol

Fremtidsforsker og forfatter Eirik Newth trekker enda lengre linjer for å forklare hvorfor det nå er blitt greit å kaste det som vi tidligere beholdt og hadde på utstilling som en skatt i stua.

Loppemarked i Moelv

LOPPEMARKEDER BUGNER OVER: Er du av typen som ikke er lei bøker? Du finner alltids ei bok på et loppemarked nær deg. Her fra et i Kautokeino.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Den viktigste årsaken til at vi ser disse endringene, at bøker blir mindre verdt og at det er mer bruk og kast, er de sosiale endringene som Norge har gjennomgått de siste 20–30 åra, sier han.

– Å ha ei bokhylle var tidligere et statussymbol. Det fortalte noe om at du tilhørte den utdannede middelklassen. Men når flertallet av nordmenn er en godt utdannet middelklasse, så blir ikke det så viktig lenger.

Og når alle sammen har Jo Nesbøs samlede i pocket gjør det ikke lenger vondt å kaste den store boksamlinga, mener Newth som sjøl tok affære og ga bort 18 kasser med bøker for et par år siden. Men enkelte bøker får stå.

– Jeg vil aldri kaste en Tove Janson-bok, men jeg kaster mer enn gjerne Vigdis Hjorth.« No offence»!, Vigdis, men Tove Janson står høyt på lista, mens norske samtidsforfattere står veldig lavt på den lista for meg, sier Eirik Newth.

Kulturstrøm

 • Knausgård inspirert av «Twin Peaks»

  Karl Ove Knausgård er i Norge for å promotere sine nye roman «Ulvene fra evighetens skog». – Jeg er nok inspirert av Twin Peaks. Jeg har ikke tenkt på det før, men den gjorde et utrolig inntrykk på meg. Der var det noe mystisk som hendte i et realistisk univers, sier han til NRK.

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.