NRK Meny
Normal

Vi vil ikke lenger ha bøker i stua

Boka blir umoderne på grunn av plassmangel og nettbrett. I et trendy hjem havner bøkene i kjelleren eller til gjenvinning.

Bokhylle med bøker forsøksvis sortert etter farger

FULLSTENDIG UMODERNE: Denne stua er «ut». Tidligere var det å ha en bokhylle et statussymbol, nå viser vi oss frem på Facebook og andre sosiale medier. Dessuten laster vi ned bøker.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Mann som ser i kamera

TRENDANALYTIKER: Om boka er ut eller in har ikke lenger kun med interiørtrender å gjøre. Boka er muligens blitt umoderne fordi vi leser mer på brett.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Fra før har vi kvittet oss med LP-plater og CD-er. Nå er det bøkenes tur. Der det tidligere var status å ha ei velfylt bokhylle, er det nå viktigere hvilken bøker du har i hylla. Om du i det hele tatt har ei bokhylle i stua.

– Trender går alltid i bølger. Det er ikke mer enn tre år siden det var «in» å ha bøker i stua, sier trendanalytiker og forfatter Ståle Økland.

Han forteller at bokhylla først ble umoderne da minimalismen gjorde seg gjeldende.

– Når en ønsker å ha rene flater forsvinner boka, ønsker man det lunere kommer den tilbake.

Leser mer brett

Samtidig ser han en viss endring: Om boka er ut eller in har ikke lenger kun med interiørtrender å gjøre.

Bruktbutikk i Stryn

BRUKTBUTIKKER BUGNER OVER: Vi kvitter oss med bøker og bokhyller. Bruktbutikkene tar i mot. Her en bruktbutikk i Stryn.

Foto: Silje Guddal / NRK

– I dag lagrer folk ting digitalt. En internasjonal trend er at folk leser bøker på brett. Dermed er boka kanskje i ferd med å bli umoderne, det å ha ei bok fysisk er nesten litt ut.

Han er likevel forsiktig med å dømme boka nedenom og hjem.

– Det å ha bøker kan fort bli en hipstergreie sammen med vinylplatene. Jeg vil ikke felle en dom over bøker, jeg er selv veldig glad i dem, sier han.

Bugner over av brukte bøker

Det er flere grunnen til at bøkene forsvinner fra hylla: Folk bor trangt i hovedstaden og må prioritere hva de bruker plass på. I tillegg har folk dårlig tid og bøker samler støv som man helst vil slippe å tørke.

I dag bugner loppemarkeder, bruktbutikker og gjenbruksstasjoner over av brukte bøker.

– Vi har opplevd en økning, spesielt i løpet av de siste to årene. Folk sier selv at når de bor i små leiligheter i Oslo, så har de ikke plass til bøkene sine, sier kundebehandler Lena Fagersand på Benzehjørnet minigjenbruksstasjon i Oslo.

Kvinne med lyst, kort hår. Svart-hvitt bilde

BØKENES TID SOM MØBEL ER OVER: Det mener interiørekspert Kristin Ma Berg i magasinet Maison Interiør.

Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Bøkenes tid som møbel er forbi

Ikke bare Oslofolk kvitter seg med bøker. Fretex og Det Norske Misjonsselskap fortelle at også de merker en økning i antallet bøker som kommer inn over hele Norge.

– Bøkenes tid som møbel er over, tror Interiørekspert Kristin Ma Berg i magasinet Maison Interiør.

– For 20 år siden var bøker noe du identifiserte deg med. Kanskje gikk du på Blindern og studerte historie, filosofi eller engelsk. Så likte du å ha dikterne i bokhylla for å vise hvem du var og hvilken bakgrunn du hadde. Det identitetsbehovet er ikke lenger så påtrengende å vise i interiøret lenger, sier hun.

Tidligere var bokhylla et statussymbol

Fremtidsforsker og forfatter Eirik Newth trekker enda lengre linjer for å forklare hvorfor det nå er blitt greit å kaste det som vi tidligere beholdt og hadde på utstilling som en skatt i stua.

Loppemarked i Moelv

LOPPEMARKEDER BUGNER OVER: Er du av typen som ikke er lei bøker? Du finner alltids ei bok på et loppemarked nær deg. Her fra et i Kautokeino.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Den viktigste årsaken til at vi ser disse endringene, at bøker blir mindre verdt og at det er mer bruk og kast, er de sosiale endringene som Norge har gjennomgått de siste 20–30 åra, sier han.

– Å ha ei bokhylle var tidligere et statussymbol. Det fortalte noe om at du tilhørte den utdannede middelklassen. Men når flertallet av nordmenn er en godt utdannet middelklasse, så blir ikke det så viktig lenger.

Og når alle sammen har Jo Nesbøs samlede i pocket gjør det ikke lenger vondt å kaste den store boksamlinga, mener Newth som sjøl tok affære og ga bort 18 kasser med bøker for et par år siden. Men enkelte bøker får stå.

– Jeg vil aldri kaste en Tove Janson-bok, men jeg kaster mer enn gjerne Vigdis Hjorth.« No offence»!, Vigdis, men Tove Janson står høyt på lista, mens norske samtidsforfattere står veldig lavt på den lista for meg, sier Eirik Newth.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP