Vurderer oppfølger til gigantsuksessen

London (NRK.no): Den engelske forfatteren Jojo Moyes vurderer å skrive en oppfølger til suksessboken «Et helt halvt år», som topper alle salgslister i Norge.

Jojo Moyes

BOKKLAR: Forfatter Jojo Moyes har erobret verden med å skrive om aktiv dødshjelp i «Et helt halvt år», og er nå norgesklar med en ny roman.

Foto: Espen Aas, NRK

Det måtte en engelsk kvinne i 40-årene til for å vippe Jo Nesbø fra topplisten over de mest solgte bøkene i Norge.

Den prisbelønnede forfatteren Jojo Moyes troner for tiden på bestselgerlisten for både skjønnlitteratur, pocket og e-bok med sin bok «Et helt halvt år». Boken har solgt i hele 225.000 eksemplarer, og tar for seg det kontroversielle temaet aktiv dødshjelp.

NRK møter henne i London i forbindelse med at hennes neste bok, «Den ene pluss en» skal utgis i Norge. Moyes er ettertraktet over store deler av verden, og forsøker å klemme inn en sen frokost på et hotell. Hun har fødselsdag, men skal for det meste bruke den på jobb.

– Hvordan føltes det å følge opp suksessen?

– Jeg brukte lang tid på å oppnå suksess, jeg hadde allerede skrevet åtte bøker før jeg fikk en skikkelig hit, så jeg har ikke noe «andre-album-syndrom». Jeg føler meg ganske lykkelig, og kan bare gjøre det jeg kan gjøre. Det presset jeg føler er tidspress. Etter hvert som bøkene har slått an i stadig flere land, må jeg reise mye. Jeg får mindre tid med barna og må også skrive nye bøker.

Et helt halvt år

BESTSELGER: Boken «Et helt halvt år» har dominert salgsstatistikkene i flere land.

Lanserer ny bok i Norge

Denne uken slippes en ny bok i Norge, «Den ene pluss en», og er hennes foreløpig siste. Den har toppet salgslister i både Storbritannia, Tyskland og Russland, og klatret høyt i USA. Denne gangen er det et større persongalleri involvert, og et dykk inn i det britiske forskjellssamfunnet.

– Gnisten kom fra det jeg anser som en stadig økende forskjell mellom fattig og rik i dette landet. Og det faktum at uansett hvilken side du hører til, har det blitt stadig vanskeligere å forstå hvordan de lever på den andre siden. Men – bortsatt fra det, hvis dette hørtes altfor seriøst ut, så ville jeg også skrive en stor, sexy roadtrip-bok, det er noe jeg har hatt lyst til lenge, smiler Moyes.

Boken handler om den hardtarbeidende alenemoren og ukuelige optimisten Jess, og hennes noe brokete familie. Den består av et mattegeni av en datter, en stesønn hun overtok fra eksmannen – men som sliter sosialt, og en slags katastrofe av en hun.

Suksessforfatteren Jojo Moyes klar med ny bok

VIDEO: Se NRKs intervju med Jojo Moyes.

Via en rekke hendelser føres de sammen med den rike og suksessfulle forretningsmannen Ed, som er under etterforskning for innsidehandel. Sammen reiser de fra Sør-England til Skottland, via småveier, da en av dem blir bilsyk dersom de kjører for fort, for å delta i en matte-olympiade. En matte-olympiade som kan løse mange av problemene til Jess og hennes familie.

– Er den en kritikk av hvordan vi ser på dem som befinner seg på de lavere trinnene i samfunnet?

– Det er litt av det. Jeg mener det er en plass i kommersiell skjønnlitteratur for å få folk til å tenke. Selv om bøkene mine er lette å lese, betyr det ikke at de skal være uten tankekraft. Jeg vil ikke at barna mine skal vokse opp i en verden hvor mine barn ikke skal se andre lag av samfunnet, bare fordi de vokser opp på oversiden av skillet, sier Moyes.

– Jeg vil ikke lage et politisk flyveblad, men få folk til å tenke.

Mulig fortsettelse for Lou

Selv om Jojo Moyes altså hadde gitt ut bøker i nesten ti år, flere av dem prisbelønnede, var det først med historien om assistenten Lou og den multi-funksjonshemmede Will i «Et helt halvt år» fra 2012 at hun ble et slags internasjonalt allemannseie.

Boken som lanseres i Norge nå har også slått svært godt an. Er hun fristet av å hente frem noen av rollefigurene igjen?

– Det er rart, jeg har alltid sagt at jeg ikke ville skrive oppfølgerromaner, fordi jeg alltid har hatt andre ideer i hodet. Men det er to bøker som jeg leker med tanken om å skrive oppfølgere til. I noen bøker har du karakterer som bare blir levende på sidene, og det blir ren glede å skrive om dem. Jeg bruker mye tid på sosiale medier, og har en nettside hvor jeg får mye e-post fra lesere, og jeg får så mange henvendelser om hva som skjer med den lille familien i «Den ene pluss en», men også hva som skjer med Lou fra «Et helt halvt år», og hva hun gjør videre med det livet hun nå har fått, sier hun.

– For aller første gang har jeg gått og tenkt hardt på det, i åtte måneder nå, men det bli minst like bra som originalene, og det er ganske vanskelig når bøkene har vært så store suksesser. Så hvis jeg klarer å komme på noe som er bedre, så skjer det. Hvis ikke, så får det bli den slutten leserne selv har tenkt ut, sier Moyes.

Jojo Moyes

Denne uken slippes en ny bok av Jojo Moyes i Norge, nemlig «Den ene pluss en», som har toppet salgslister i både Storbritannia, Tyskland og Russland, og klatret høyt i USA.

Foto: NRK

Anonym stjerne

Den engelske forfatteren har nå ikke mindre enn 40 forskjellige forleggere spredd utover hele verden, og leses av millioner og atter millioner. Selv omtaler hun seg selv som et relativt anonymt menneske, samtidig som hun nyter suksessen.

– Jeg har opplevd hvordan det er å være forfatter uten suksess, så jeg kan fortelle deg at det føles langt bedre å være en forfatter med suksess. Jobben min er å forsøke å skrive gode bøker, og jeg håper at folk vil fortsette å lese dem. Å være en forfatter er kanskje den beste typen berømmelse. Folk kjenner deg som et navn på et omslag, men ingen kjenner ansiktet. Jeg bor i en småby hvor ingen bryr seg om hva jeg jobber med, jeg er bare hun «som henter barna veldig sent hver dag».

Likevel har hun fått smake litt på hva det betyr å være en verdenssuksess, men da må hun til utlandet.

– Ja, det er bare da jeg merker noe til suksessen. Jeg reiste rundt i Tyskland nylig, og følte jeg ble ønsket velkommen nærmest som en rockestjerne. Jeg snudde meg for å se hvem de ropte på, «er deg meg?» Det føltes rart, du skjønner plutselig at alle ser på deg. Jeg er glad det skjedde når jeg er i 40-årene og ikke i 20-årene, for jeg tror du kan bli et forferdelig menneske dersom du begynner å tro på alt det fine folk sier om deg.

– Heldigvis får barna meg raskt ned på jorden igjen. Jeg kom tilbake fra en to ukers tur i USA, og i det jeg kommer hjem klager noen over at jeg ikke hadde gjort noe de hadde bedt meg om, og en annen viste meg rifter i olabuksen, så jeg kom fort inn i rollen som mamma igjen, flirer Jojo Moyes.