Normal

To nye Tolkien-dikt oppdaget i skoleårbok

To nye dikt av JRR Tolkien er funnet i årboken for 1936 på en jenteskole i England. Her skrev han om «a man who dwelt alone/beneath the moon in shadow» og «lord of snows», et år før hans første suksess «The Hobbit» ble utgitt.

J.R.R. Tolkien

Tolkien arbeidet som professor ved Universitetet i Oxford, og det var sannsynligvis i denne perioden at han skrev de to diktene til årboken til en skole i samme område. (Bildet er tatt i 1916, ti år før diktene ble publisert.)

Foto: Wikimedia Commons

Trolig har de to diktene, «Noel» og «The Shadow Man», blitt skrevet mens Tolkien var professor på Universitetet i Oxford.

Tolkien-dikt funnet i årbok
Foto: Our Lady´s School, Abingdon

To dikt nevnt på en lapp

Det var den amerikanske Tolkien-forskeren Wayne Hammond som gjorde oppdagelsen. Han hadde funnet en lapp fra Tolkien hvor han nevnte at to dikt var publisert i det han kalte the Abingdon Chronicle, skriver The Guardian .

Forskeren fant ut at det var snakk om skoleavisen til Our Lady’s School in Oxfordshire og tok kontakt med overlæreren der. Det ble satt i gang en leteaksjon, uten at noe ble funnet.

Så dukket eksemplaret av årboken med de to diktene overraskende opp i arbeidet med å forberede et arrangement for tidligere elever.

– Begeistring da jeg så kopiene var overveldende! Jeg er en stor Tolkien-fan og ble veldig glad da jeg oppdaget forbindelsen til skolen, forteller rektor Stephen Oliver.

Midgarsk stemning

Diktet «The Shadow Man» er publisert i samlingen «The Adventures of Tom Bombadil» fra 1962, forteller BBC . Det som er funnet nå er en tidligere versjon.

a man who dwelt alone
beneath the moon in shadow
who sat as long as lasting stone,
and yet he had no shadow

When a lady clad in grey arrives,
he wakes, and clasped her fast, both flesh and bone
and they were clad in shadow

JRR Tolkien / «The Shadow Man»

«Noel» er et juledikt, og har noe Midgardsk over seg, landet i Tolkiens mest kjente verk «Ringenes herre» som kom etter forløperen «Hobbiten».

The hall was dark without song or light
The fires were fallen dead
...
the lord of snows
mantle long and pale
...
Upon the bitter blast was spread
And hung o’er hill and dale

JRR Tolkien / «Noel»

Oliver forteller til The Guardian at «Noel» er en vakker og uvanlig julehistorie.

Stephen Oliver

Det var rektor Stephen Oliver som overraskende fant de to ukjente Tolkien-diktene i en av skolens gamle årbøker.

– Fokuset er på Maria, som muligens er grunnen til at Tolkien skrev diktet for skolens magasin, ettersom vi er dedikert til Vår Frue. «The Shadow Man» er også en vakker historie, om to mennesker som finner hverandre og deretter bare kaster én skygge – det føles som et dikt om ekteskap. «The Shadow Man» er ikke komplett før en kvinne kommer til ham og forløser ham fra ensomheten.