Tar ikke avstand fra kirkebrenning

Forfatter Håvard Rem sier til Bokprogrammet at han ikke vil ta avstand fra kirkebrenning. - Jeg fascineres av at det forekommer i et land som vårt, sier han.

Håvard Rem

Håvard Rem har stor sans for blackmetal- musikk.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Nett-TV: Se Bokprogrammet: "Djevler og demoner" tirsdag kl. 22.30

Forfatteren og dikteren Håvard Rem har skrevet dikt som siden er blitt tonesatt av musikere som a-ha. Rem har også stor sans for musikk i blackmetal-sjangeren.

Svartmetallens vugge

- Nedlagt industri er denne musikkens vugge, og er mye av bakgrunnen for skrikingen i metal-musikken, sier Håvard Rem til Hans Olav Brenner i Bokprogrammet.

Norsk blackmetal, eller svartmetall, oppsto tidlig på 1990-tallet, og aktører i miljøet var innblandet i både kirkebrenning og drap. Siden har musikken spredt seg internasjonalt.

Rem har skrevet boken "Infødte skrik", som handler om nettopp blackmetal. Han er opptatt av temaet fordi Norge i dag regnes som blackmetal-musikkens hovedstad i verden.

Fantoft stavkirke totalskadet i brann

Fantoft stavkirke ble totalskadet i brann i 1992, etter å ha blitt påsatt.

Foto: Gidske Stark / Scanpix

- Varg Vikernes-saken satte Norge på verdenskartet, sier Rem om blackmetal-musikeren og kirkebrenneren - også kalt Greven.

- Har du behov for å brenne kirker selv?

- Jeg har aldri selv tent på. Men jeg har en skrekkblandet fascinasjon av at rike olje-Norge har slike ekstremiteter, sier Rem.

Tungindustri-fenomen

Det finnes omlag 700 norske band. De fleste tilhører miljøet rundt Hønefoss.

- Hønefoss er en typisk post-industriell by, med gammel historie. Det er derfor ikke tilfeldig at så mange black metal-band holder til her. På andreplass i antall black metal-band, kommer Notodden, som heller ikke er langt unna eller ulik Hønefoss.

Håvard Rem trekker frem at under hans forarbeid til boken, kom han frem til at dagens svartmetall-musikere i stor grad er barn av den radikale generasjonen sektstiåtterne. Rem ser på musikken som en opposisjon mot snillheten i det norske samfunnet.

- De mest intellektuelle menneskene, finner jeg faktisk i metal-bransjen, sier Håvard Rem.