Hopp til innhold

Forsvarer Gaahl

Teaterregissør mener Gaahl bør få beholde teaterrollen.

Vokalisten Gaahl i blackmetal-bandet Gorgoroth

TEATERAKTUELL?: Det gjenstår å se om Kristian 'Gaahl' Espedal får beholde rollen sin i black metal musikalen 'Svartediket'.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Black metal-musikeren Kristian "Gaahl" Espedal har vært i vinden den siste uken. Først blir det kjent at han teaterdebuterer på Den Nasjonale Scene under Festspillene i mai. Deretter ser det ut til at han kan miste rollen for sine utspill om at han fremdeles støtter kirkebranner. Nå sier teaterregissør Bentein Baardson at Espedal bør få beholde jobben.

– Dette handler om en ytringsfrihet vi har som institusjon. Som teatersjef kan en ikke nekte folk om å uttale seg. Det ville vært mot den norske lov, sier regissøren til Vårt Land .

Vekket reaksjoner

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, mener Gaahl bør sparkes fra black metal musikalen "Svartediket" om han ikke endrer på sine uttalelser. Dette er noe han har diskutert med teatersjefen.

- Hvis Gaahl opprettholder det han sa til BT i går, om at han forsvarer kirkebranner, har Den Nasjonale Scene virkelig et problem. Da bør Bjarte Hjelmeland revurdere kontrakten med ham, sier Biskopen til Bergens Tidende på torsdag.

Hvilke konsekvenser Gaahl sine uttalelser får, er enda ikke klart. Teatersjef Bjarte Hjelmeland sier at han ikke støtter utsagnene til den tidligere Gorgoroth-vokalisten, men at han også har et kunstnerisk ansvar som arbeidsgiver i tillegg til et etisk og moralsk ansvar.

Gaahl er gal

Men selv om Baardson mener at Gaahl ikke burde miste jobben, er han ikke imponert av intelligensnivået til metal musikeren.

– Han virker både dum og umoden, sier han til Vårt Land.

"Svartediket" har première under Festspillene 26. mai og er verdens første black metal musikal.