Hopp til innhold

- Jeg fikk diagnosen "besatt av seksualdemon"

- Jeg fikk diagnosen "besatt", og ble utsatt for demonutdrivelse, forteller forfatter Bente Bratlund. Nå er det blitt bok av den smertelige historien fra ungdomstiden.

Bente Bratlund

Bente Bratlund vender tilbake til kirken der demonutdrivelsen skjedde.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Chat med Hans Olav Brenner på direkten. Hold pekeren over «Cover It Live» -boksen nedenfor:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Se Bente Bratlund vende tilbake til åstedet, i Bokprogrammet.

I boken "Besatt av demoner" tar Bratlund et oppgjør med kristne miljøers fokus på demon-besettelse, når hun skriver om de vonde opplevelsene.

- Jeg passet ikke inn

Bratlund forteller om en periode i ungdommen, da hun var med i en statskirke-menighet hvor presten etterhvert mente at hun var besatt av en demon.

Bente Bratlund og Hans Olav Brenner

- Jeg fikk diagnosen 'besatt', forteller Bente Bratlund.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

- Jeg ble fortalt at jeg var besatt, forteller Bratlund til Bokprogrammet.

Bente fikk beskjed om at hun var besatt av en seksual-demon.

- Jeg klarte ikke å bli åndelig og from nok, og fikk ikke helt til malen i miljøet selv om jeg prøvde, sier hun.

Til skrekk og advarsel

Utdrivelsen fant sted i kirken. Den skremmende opplevelsen har blitt til en bok til skrekk og advarsel, ifølge forfatteren. For demonutdrivelser foregår fremdeles i visse miljøer.

Når det gjelder selve demon-utdrivelsen, klarer ikke Bente å hente frem minnene om hva som egentlig hendte.

- Jeg husker ikke hva som skjedde under selve utdrivelsen, sier hun.

I boken beskriver hun dagene før og etter hun ble diagnostisert. Hun tar til motmæle mot eksorsisme på unge mennesker, og forteller hva opplevelsene har gjort med henne.

- Jeg vet at det vil gjøre vondt for noen at jeg har skrevet denne boken. De vil kanskje reagere sterkt, tror hun.

Får støtte

Bente Bratlund har fått mye støtte etter at hun stod fram som offer for demonutdrivelse. En av dem er Ågot Cevilie Heiberg-Jacobsen, som har studert kristendom og menighetsarbeid, og er aktiv blogger.

« Tusen takk for at du har skrevet denne boka! Jeg vet at mange hevder at dette er en løgn, at du husker opplevelsen feil, eller at begivenheten aldri fant sted! Jeg vet at mange ikke ønsker å høre denne historien, fordi den pirker borti noe, skriver Heiberg-Jacobsen i sin blogg på Verdidebatt.no

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober