Hopp til innhold
Anmeldelse

Svensk spenning med distanse

Vinteren blir eldre, strømmen av nye kriminalbøker øker på. Arne Dahls andre bok om etterforskerne Berger og Blom er en av dem: spennende, voldelig så det holder – og distansert.

Arne Dahl

Arne Dahl er et pseudonym for Jan Arnald. Nå er den svenske krimforfatteren aktuell med en ny roman: «Innland».

Foto: Sara Arnald

Det innlandet som tittelen henspiller på, refererer til tynt befolkede områder i Nord-Sverige – Sorsele, Gällivare, men også Kåbtåjaure, det sted Sverige som boken kaller en utilgjengelighetspol – et sted som «befinner seg så langt unna sivilisasjonens utmarker man kan komme». Handlingen foregår i november måned, med snø og mange kalde grader som konsekvens. Veldige mengder snø.

Arne Dahl er et pseudonym for Jan Arnald. Han debuterte 1988 og har først og fremst gitt ut 11 bøker om A-gruppen, en spesialgruppe innenfor det svenske rikspolitiet som stelte med internasjonal kriminalitet. De beste av A-gruppebøkene er riktig gode, tilnærmet tradisjonelle politiromaner, med referanser til stilskaperne Sjöwall & Wahlöö. Nå er det altså Sam Berger og Molly Blom som gjelder.

«Innland» viderefører handlingen i «Utmarker», Arne Dahls første bok om Berger og Blom. De to har gått under jorda, etter at de selv blir mål for både etterforskning og forfølgelse. Sam sporet helt av, var på vei inn i en suicidal psykose etter at en kollega de samarbeidet med ble myrdet. Molly tok grep og fikk dem i skjul.

Seriemord

Leseren forstår tidlig at minst en seriemorder går løs, at et feilgrep i en tidligere etterforskning kan være en årsak. Samtidig ser det ut til at krefter i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo er villige til å investere mye i å stoppe de to etterforskerne. Hvem kan de stole på? Kan Sam stole på Molly? På en svært kort liste over pålitelige står egentlig bare ett navn – Bergers tidligere kollega Deer, Desiré Rosenkvist.

Arne Dahl er en effektiv forteller, han kan turnere sine plott, legge elementene over og under hverandre, foran og bak. De mange beskrivelsene av strabaser, slit er realistiske. Volden flyter fritt, grafisk og ofte overtydelig. Historien og plottet er innfløkt og leseren utfordres til å følge med.

Boken er med andre velskrevet, velkonstruert og det meste annet man kan si om en bok som begynner med vel-. Når jeg allikevel ikke er helt begeistret, er det kanskje urettferdig overfor en roman som først og fremst er en teknisk god thriller som holder et høyt spenningsnivå. Tross all realisme i fortelling og beskrivelse, tross selveste Säpos nærvær: «Innland» er i stor grad frakoblet en virkelighet utenfor romanen. Det til tross for at boken inneholder mange ingredienser som lokker og ber om problematisering eller refleksjon. En slik kritikk vil riktignok ramme svært mange thrillere i vår tid, ikke minst når seriemord er inkludert. En konstruert, nesten søkt, årsaksrekke bak den sterke voldsbruken bidrar til denne fremmedgjøringen. Men for all del, er det spenning du vi ha, så finnes den i «Innland».

Passer for deg som:

  • vil ha en spennende thriller, tolererer grov vold og ikke krever altfor mye av premissene

Flere anmeldelser fra NRK

Ferskenen

«Frå Johan Harstad kan ein vente seg litt av kvart, og få det. Men ei samling på 15 krimromanar som kallar på skratten, vil eg tru overraska sjølv den mest ihuga fansen. Like fullt: Der har du «Ferskenen» i handa.» Les anmeldelsen

Robicheaux forside

«James Lee Burke har skrevet sin 21. roman om Dave Robicheaux – kanskje er «Robicheaux» hans beste noen gang.» Les anmeldelsen

Brudekjolen - omslag

«Den franske forfatteren Pierre Lemaitres spenningsroman «Brudekjolen» er velskrevet og tetter seg såpass til mot slutten at vi tilgir en litt langdryg innledning.» Les anmeldelsen

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters