Hopp til innhold

– Kan ikke skrive om massemord, biljakter eller privatdetektiver

GØTEBORG: Island er et av landene med minst kriminalitet i hele verden. Men det hindrer ikke en av landets mest anerkjente forfattere, Arnaldur Indridason, i å finne inspirasjon til krimromanene sine.

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason mener det finnes mange begrensninger i det å skrive realistisk krim fra Island. Men nettopp denne utfordringen er noe av det mest spennende med skrivearbeidet mitt, forteller han.

Foto: Daniel Roland / Afp

Arnaldur Indridason er et hett navn på Bokmessen i Gøteborg. Ifølge krimforfatterens svenske forlag, Norstedts, har bøkene hans solgt i flere millioner eksemplarer og blitt utgitt i over 30 land.

Lørdag formiddag lot han seg intervjue av redaktøren for det svenske litteraturmagasinet «Vi läser», Yukiko Duke. Hun var blant annet interessert i hvordan Indridason forholder seg til krimsjangerens rammer. «Opplever du det begrensende at det alltid har skjedd et mord og at leseren vet at det kommer til å bli løst?» spurte hun ham.

– Nei, det opplever jeg ikke som en begrensning i det hele tatt. Det finnes uendelig med muligheter for hvordan jeg kan fortelle en historie innenfor disse rammene, svarte Indridason.

Arnaldur Indridason

Da Arnaldur Indridason ble intervjuet av Yukiko Duke, var han opptatt av å få frem alle mulighetene krimsjangeren byr på.

Foto: Thomas Espevik

– Krimsjangeren har plass til god litteratur

Indridason fortalte videre at han er en «9 til 5-forfatter», og at det trolig er noe han har med seg fra sin bakgrunn som journalist – en erfaring han karakteriserte som gull verdt.

– Som journalist må en være kreativ, men også forholde seg til deadlines. Og så må man skrive på en måte som folk forstår. Det er helt klart at dette har vært nyttig for meg å lære, sa han.

«Du gikk fra å være journalist til å bli krimforfatter. Har du noen gang hatt vurdert å skrive noe annet enn krim?», spurte Duke. Til svar fikk hun et kontant nei:

– Jeg ser ikke på krimromaner som noe annet enn resten av skjønnlitteraturen som finnes. Sjangeren har plass til poetiske beskrivelser og i det hele tatt god litteratur. Jeg blir aldri ferdig med alle mulighetene det gir å skrive krim, svarte Indridason.

– Romanene mine er karakterdrevne

Arnaldur Indridason

Etter intervjuet var det lang kø for å få signert bøker av den populære islandske krimforfatteren.

Foto: Thomas Espevik

NRK møtte Indridason etter intervjuet, og spurte da om hvordan det er å skrive krim med handling lagt til et land som har så lite kriminalitet.

– Jeg synes ikke at det er noe problem. Romanene mine er karakterdrevne, og handler mer om sted og folk enn vold og drap. Jeg ønsker at leserne skal tro på karakterene mine, og oppfatte fortellingene som realistiske.

– Men det realistiske fokuset gir vel noen begrensninger?

– Ja, selvfølgelig. Jeg kan ikke bruke mange av de vanligste ingrediensene som finnes i krimsjangeren, som for eksempel massemord eller biljakter. Jeg kan heller ikke skrive om privatdetektiver, for det finnes ikke på Island. Men det er nettopp dette jeg synes er interessant, at jeg har så få elementer å ta av. Det gjør at jeg må finne nye måter å skrive krim på.

Kulturstrøm

  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.

  • Eric Saade med palestinaskjerf i Eurovision-åpning

    Den svenske artisten Eric Saade sto på scenen med et palestinaskjerf knyttet rundt armen under sitt bidrag i åpningsshowet på Eurovision-semifinalen tirsdag kveld.

    Saade, som selv deltok i Eurovision i 2011, fremførte i likhet med to andre tidligere deltagere en låt. Under opptredenen hadde han en keffiyeh knyttet rundt hånden han holdt mikrofonen med.

    Han har tidligere sagt til Aftonbladet at han kun er med i åpningsnummeret som en protest mot at Israel får delta i konkurransen.

    Saades stunt skal bryte mot regelverket, og til Expressen skriver arrangøren EBU: «Vi beklager at Eric Saade valgte å kompromittere arrangementets ikke-politiske karakter».

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.