Hopp til innhold

Nomimert til lytterpris

Nylig avdøde Stig Sæterbakken kan vinne P2-lytternes romanpris neste måned.

Stig Sæterbakken

Forfatteren Stig Sæterbakken døde denne uken.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Forfatteren Stig Sæterbakken er en av de seks som tidligere i vinter ble nominert til årets P2-lytternes romanpris . Lørdag 11. februar skal en lytterjury kåre en vinner blant de nominerte romanene.

I følge Marta Norheim som skal lede radiosendingen, går den som normalt.

Marta Norheim

Anmelder Marta Norheim, leder P2-lytternes romanpris i februar.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Det gjør det naturligvis spesielt å vurdere akkurat denne romanen, men verket hans lever etter ham og dersom «Gjennom natten» skulle vinne blir prisen tildelt posthumt, sier Marta Norheim.

Sæterbakken var også nominert til prisen i 2007, den gangen for romanen «Usynlige hender»

Sæterbakken er denne gangen nominert for «Gjennom natten». Forfatteren døde denne uken.

Den første leseren

Forlagsredaktør Herdis Eggen fra Cappelen Damm har jobbet mye med forfatter Stig Sæterbakken. Hun var ofte den første leseren, når han leverte manus.

– Både som forfatter og menneske var han veldig allsidig. Han skrev i mange forskjellige sjangre. Han var ikke bare opptatt av litteratur, men av musikk og kunst også. Det var vel helt sammenvevd i livet hans, sier Herdis Eggen.

Skildrer sorg

I «Gjennom natten» er det noen tekster som beskriver barnet som tar selvmord som ungdom.

Boken handler om tannlege Karl Meyer som opplever sitt livs verste redsel da sønnen Ole-Jakob tar sitt eget liv. Romanen stiller grunnleggende spørsmål om hva sorg gjør med et menneske. Hvordan leve videre med smerten fra et uoverkommelig tap? Hvor langt kan en mann drives i sin fortvilelse og savnet etter et mistet barn?

– Sæterbakken viser hvordan og med hvilken varme han kan se folk, og forstår, sier Eggen.

  • Hør: Opplesning fra romanen «Gjennom natten»

Essays i bokform

Der er en del essays, som har vært trykket i tidsskrifter, som ennå ikke er kommet i bokform, ifølge forlagsredaktør Eggen. Det kommer også et utvalg essays, som gikk i trykken for noen dager siden.

– Det siste han gjorde var å ta korrektur på dette, omslaget. Jeg og korrekturleseren hadde rettet noe på baksiden, som han ikke godtok. Så rettet han det tilbake, og det siste ordet han sendte var «perfekt».

Provoserte

Forfatter og litteraturanmelder Terje Thorsen studerte sammen med Sæterbakken på Lillehammer på 80-tallet. Stig viste ham at det går an å komme fra et lite sted og dikte seg inn i den store verden.

– Det at noen som jeg så til daglig, kunne ta alt det som finnes der ute og bruke det i en sammenheng som egentlig var min hverdag, åpnet øynene mine, sier Terje Thorsen.

  • Hør: Opplesning fra esseysamling en «Dirty things»

Han tror Sæterbakken bevisst valgte seg en outsider-rolle.

– Jeg tror han trengte å skape seg en rolle utenfor det etablerte og firkantede, for å kunne bli den han ble. Det er veldig vanskelig å beholde den type integritet Jeg tror det er vanskelig å beholde sin integritet, hvis man lar seg omfavne og sluke, sier Thorsen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters