Hopp til innhold

Forfatter Stig Sæterbakken er død

Forfatter og tidligere leder for Litteraturfestivalen på Lillehammer, Stig Sæterbakken, er død. Han ble 46 år gammel.

Stig Sæterbakken

Stig Sæterbakken

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Sæterbakkens forlag, Cappelen Damm, har bekreftet dette.

– Vi har mottatt budskapet med stor sorg, skriver Cappelen Damm på hjemmesiden sin.

Sæterbakken debuterte som forfatter da han var 18 år gammel med diktsamlingen «Flytende paraplyer». Da var han fremdeles elev ved Lillehammer Gymnas.

Den første romanen, «Incubus», kom ut i 1991, fulgt av «Det nye testamentet» i 1993.

Oversatt til flere språk

Stig Sæterbakkens bøker ble oversatt til en rekke språk, blant annet til russisk, engelsk og tyrkisk. Han markerte seg også som essayist og oversetter.

Etter fem år med essays kom romantrilogien «Siamesisk», «Selvbeherskelse» og «Sauermugg». De seneste utgivelsene er romanene «Besøket», «Usynlige hender» og «Ikke forlat meg».

Hans siste roman ble «Gjennom natten», som Cappelen Damm ga ut i fjor. Den fikk svært gode kritikker.

Saken fortsetter under videoen.

Video 0b3a94b7-7fbc-4d07-850b-bedf75027801.jpg

VIDEO: Se Stig Sæterbakken snakke om kjærlighet som litterært tema og anbefale litteratur i Tore Renbergs program «Leseforeningen». Først sendt 20. februar 1998.

Inviterte omstridt historiker

Sæterbakken var kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival på Lillehammer fra 2006 til 2008. Han trakk seg som leder i 2008 som følge av kontroversene rundt invitasjonen av David Irving til festivalen.

Sæterbakken inviterte den omstridte historikeren David Irving til festivalen. Irving er dømt for historieforfalskning og ble invitert under temaet sannhet og løgn.

Etter sterkt press ble invitasjonen trukket, og Sæterbakken gikk av som kunstnerisk leder.

Skriv din siste hilsen til Sæterbakken her.

Sørgende kolleger

Ruben Eliassen

Ruben Eliassen.

Foto: Gyldendal
John Erik Riley

John Erik Riley.

Foto: Flamme forlag

På Twitter sørger kolleger over tapet av Sæterbakken.

«Litt apatisk og utafor nå. RIP Stig Sæterbakken, minner om at livet ikke er trygt, noen av oss blir ikke mer en 45.» tvitrer fantasyforfatter Ruben Eliassen.

«Usigelig trist å høre at Sæterbakken er død. Ord blir fattige. Men ordene hans lever videre. Hvil i fred, min venn.» tvitrer forlegger John Erik Riley.

«Stig Sæterbakken var ikke bare en god forfatter, han var også en gudbenådet dyktig litterær leder for litteraturfestivalen på Lillehammer. RIP.» tvitrer kommentator Elin Ørjasæter.

Vennen og forleggeren Carl-Michael Edenborg har også skrevet et gripende minneord på sin blogg.

– Stig var et elsket menneske, skriver den svenske forleggeren i minneordet.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober