Hopp til innhold

Myke lesetips til sommerferien

Tre forfattere og en litteraturforsker gir deg sommerens beste pocket-tips.

Lese på stranden

Er du lei av å drasse med deg tunge innbundne bøker til stranden? Her får du åtte lesetips til lette pocketbøker.

Foto: Josué Goge / Flickr

Er du redd for å skitne til de flotte innbundne bøkene dine med sand, saltvann og iskrem?

Her får du åtte lesetips til pocketbøker som egner seg perfekt til sommerlesning.

Joanna Rzadkowska – Poet og skribent

«Håpet og festen» av Kjersti Rorgemoen

Joanna Rzadkowska

– «Håpet og festen» er perfekt for dem som ofte blir avbrutt i ferjeslumringen av barn eller elskere eller drinker, sier Joanna Rzadkowska.

Foto: Hilde Susan Jægtnes

«Håpet og festen» er perfekt for dem som ofte blir avbrutt i ferjeslumringen av barn eller elskere eller drinker. Den består av korte kapitler, som gjør den lett å gjenfinne tråden i. Rorgemoen overøser leseren med svart humor, men er det ikke bedre å lese mørke og regnfulle bøker i solveggen enn i den fuktige kjelleren der man vanligvis bor? Jo.

«Bildet av Dorian Gray» av Oscar Wilde

Bildet av Dorian Gray

– «Bildet av Dorian Gray» har driv og er full av morsomme setninger du kan lese høyt for strandkameratene dine, sier Joanna Rzadkowska.

Det er fint å ha med i alle fall en klassiker på ferie, en bok du ikke får lest ellers, om det er Witold Gombrowicz eller Fjodor Dostojevskij. Jeg har valgt «Bildet av Dorian Gray» skrevet av Oscar Wilde, fordi boken har driv og er full av morsomme setninger du kan lese høyt for strandkameratene dine. Av og til er det deilig og gå til opprinnelsesteksten, der karakteren Dorian Gray faktisk stammer fra, siden han stadig gjester populærkulturen, for eksempel i tegneserien «League of Extraordinary Gentlemen» eller TV-serien «Penny Dreadful».

Amalie Kasin Lerstang – Forfatter

Amalie Kasin Lerstang

Amalie Kasin Lerstang liker at man kan herpe litt mer med pocketbøker enn de innbundne utgavene. Hun anbefaler «Fryd og fare» og «Fortellingen om øde» som sommerlektyre i pocketform.

Foto: Privat

«Fryd og fare» av Vigdis Hjorth

– Vigdis Hjorths essaysamling fra 2013 inneholder essays om Brecht, Ditlevsen, Woolf, Solstad og Kierkegaard, blant annet. Samlingen gir meg både lese- og skrivelyst, og jeg stiller meg bak det Torill Moi skrev i en anmeldelse: «Når jeg leser Fryd og fare, får jeg lyst til å skrive mer som Vigdis Hjorth.» Kloke essays mens man venter på Hjorths nye roman som utgis til høsten.

«Fortellingen om øde» av Ida Hegazi Høyer

Fortellingen om Øde

Min andre anbefaling er «Fortellingen om øde» av Ida Hegazi Høyer, som jeg leser akkurat nå. En tannlege trekker ut alle tennene sine før han drar for å leve alene på en øde øy. Det er en merkelig fortelling på den gode måten, i et utrolig medrivende (!) språk. Jeg håper jeg får dratt den med meg til en strand før jeg har lest ferdig. En venn av meg klarer alltid å herpe pocketbøkene sine skikkelig når hun leser dem, og det liker jeg, pocketbøkene er med på busser og tog, i sekker og bærenett og barnevogner, de får kjørt seg i livet på en annen måte enn hardbackene.

Per Buvik – Litteraturforsker

Klokken og sengen

– Eline Lund Fjæren er et av våre store litterære talenter i dag, og «Klokken og sengen» fremstiller en livsfølelse som mange unge mennesker vil være fortrolige med, sier Per Budvik.

«Klokken og sengen»​ av Eline Lund Fjæren

Eline Lund Fjæren er et av våre store litterære talenter i dag, og «Klokken og sengen» fremstiller en livsfølelse som mange unge mennesker vil være fortrolige med. Livet er fullt av muligheter, overveldende mange muligheter. Hovedpersonen reagerer med å trekke seg tilbake og inn i seg selv i sin lille leilighet i Bergen, og lar studier være studier. Og selv om hun sender noen jobbsøknader, er det bare halvhjertet. Desto mer konsentrert er hun om sitt eget liv, i nåtid og i fortid. Og når hun velger isolasjon og ensomhet, er det ikke bare tanker og følelser hun dukker ned i , men også sansene og kroppen. Denne romanen er viktig både som litteratur og som tidsdokument.

«Farvel til Eddy Bellegueule» av Edouard Louis

Farvel til Eddy Bellegueule

Problematikken i «Farvel til Eddy Bellegueule» gjelder forholdet mellom individ og kollektiv, eller nærmere bestemt mellom individer som skiller seg ut på en eller annen måte, og kollektivet, mener Per Buvik.

Romanen fremstiller på en gripende måte en sentral problematikk i en brutal, post-industriell tid, vår egen – en problematikk som nok oppleves med varierende styrke og relevans fra land til land og fra sted til sted, men som finnes overalt der den industrien folk har levd av, er nedlagt. Problematikken gjelder forholdet mellom individ og kollektiv, eller nærmere bestemt mellom individer som skiller seg ut på en eller annen måte, og kollektivet, som egentlig har gått i oppløsning sammen med industrien, og som nå består av individer som klamrer seg til noen felles, men for lengst utdaterte normer og verdier – for å oppleve seg selv som del av et (fiktivt) kollektiv.

Tom Egeland – Forfatter

«Sannheten og andre løgner» av Sasha Arango

Tom Egeland

– «Sannheten og andre løgner» er krim for deg som egentlig aldri leser krim, mener Tom Egeland.

Foto: privat

En kryptisk krim – i ordets beste mening: gåtefull, mystisk, full av skjulte ledetråder og dulgte hemmeligheter. En krim for deg som egentlig aldri leser krim. Arango er en litterær begavelse, og denne krimmen har fingeravtrykk, sjel og karakter.

«Dødt løp»​ av Kurt Aust

Dødt løp

Følger du med på Tour de France? Da bør du ifølge Tom Egeland lese «Dødt løp»​ av Kurt Aust.

Tour de France står for døren. I thrilleren «Dødt løp» følger Kurt Aust en tenkt Tour fylt med doping, korrupsjon, løpsfiksing – kanskje ikke så langt unna sannheten – men også drap. Intenst spennende og perfekt sommerlektyre for deg som vil følge årets sykkelløp.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.