Hopp til innhold

Brenner dropper forfatterne i nytt bok-program

Det er selve leseropplevelsen, ikke forfatteren, som får oppmerksomhet i det nye litteraturprogrammet «Brenners bokhylle».

Nordstoga og Bjella

GJESTER: Odd Nordstoga og Stein Torleif Bjella er blant gjestene hos Brenners bokhylle. Se hele gjestelista i bunnen av denne saken.

Foto: Scanpix

– Utrolig atmosfærisk fint sted! Vi har nesten ikke behøvd å putte inn en eneste rekvisitt, sier Hans Olav Brenner entusiastisk og viser oss rundt i det øverste loftsrommet på Deichmanske hovedbibliotek i Oslo.

Her skal studioet med et helt nytt konsept spilles inn. Det er kjente gjester, men ingen av dem er skjønnlitterære forfattere. Alle får velge seg én bok de mener har hatt stor betydning for dem.

Det er den de skal snakke om.

Hans Olav Brenner

PROGRAMLEDER: Hans Olav Brenner lager TV-programmet fra loftet på Deichmanske hovedbibliotek i Oslo.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg syntes først det var en litt ellevill ide, men nå er jeg overbegeistret, sier Brenner.

Bøkene – mange klassikere – blir satt i Brenners bokhylle som en kulisse. I bokhyllen skal han samle bøker som absolutt være med når Deichmanske hovedbibliotek flytter til Bjørvika, og samlingen skal slankes.

Redd det ikke ville funke

Brenner var engstelig for at gjestene skulle holde tilbake og ikke helt klare å sette ord på opplevelsene. Men etter at de to første gjestene – musikeren Odd Nordstoga og legen Gro Nylander – har valgt ut hver sin bok, er han beroliget.

– Her er det rom for utdypninger, og den muligheten griper gjestene helt åpenbart.

De valgte henholdsvis «Det store spelet» av Tarjei Vesaas og «Kristin Lavransdatter» av Sigrid Undset. Den første hadde ikke Brenner lest. Om man skal ha dårlig samvittighet for ikke å ha lest alt mulig?

– Overhodet ikke. Man må droppe den dårlige samvittigheten og være glad for det man får lest.

Han er fortsatt glad i å gjøre forfatterintervjuer, men har følt at det ligger noe uforløst i lesernes opplevelser.

Bigbang-artist Øystein Greni i Longyearbyen

KOMMER: Bigbang-frontfiguren Øystein Greni er blant gjestene som skal få snakke om sin største bok-opplevelse hos Hans Olav Brenner.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Veldig mange har opplevd at bøker har betydd noe spesielt – noe helt livsavgjørende – i en bestemt fase av livet.

Blant gjestene som kommer er Stein Torleif Bjella, Øystein Greni, Kari Bremnes og Thorvald Stoltenberg (se hele listen i bunnen av saken).

Vanskeligere enn man tror

Det å velge en eneste bok er vanskeligere enn man tror, bemerker Brenner.

– Jeg har tenkt mye på dette. «Om jeg måtte velge én bok». Jeg trodde det var «Bestialitetens historie» av Jens Bjørneboe, eller kanskje «Markens grøde». Eller «Mysterier» av Knut Hamsun?

Kari Bremnes

KOMMER: Artist og skuespiller Kari Bremnes kommer til «Brenners bokhylle».

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Men så skjønte jeg plutselig en dag at det er Agnar Mykles erotiske bøker som har gjort mest inntrykk.

– Det er Mykle som var min store, sterke leseopplevelse, som forandret meg – som rystet mine innvoller på et avgjørende tidspunkt i livet.

Hva var det som skjedde?

– Nei, altså. «Lasso rundt fru Luna» og «Sangen om den røde rubin» er begge hovedverk om lengsel og urealisert kjærlighet. Det å ikke få fri tilgang til livets goder blir en høyere livsform. Det preget meg veldig lenge.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters