Hopp til innhold

Sexystrikk eller nazi-strikk?

Nordmenns appetitt for strikkebøker virker utømmelig, og da er ikke de store forlagene vanskelige å be. NRKbok har invitert fem morsomme folk til å foreslå nye titler.

Rekordmange strikkebøker denne høsten

– Norske forlag har flere ideer til strikkebøker enn de har mulighet til å gi ut og får stadig manus fra dyktige strikke-entusiaster der ute, sier Ann Kristin Nås Gjerde i Gyldendals sakprosa-redaksjon.

Foto: Krister Kanck

Du har kanskje sittet på toget og undret deg over alle Marius-genserne som kommer inn i vognen før dørene lukkes? Eller kanskje er det naboens hund, logrende rundt i ny strikkebunad, som har forbauset deg?

Du skal ikke se bort fra at det hele startet med to strikkepinner, litt garn og en splitter ny oppskriftsbok. Denne høsten er det nemlig rekordmange strikkebøker på høstlistene.

– Vi har flere ideer til strikkebøker enn vi har mulighet til å gi ut

Hundestrikk

Har du en hund som ikke trives så godt i kulden? Da kan du finne strikkeoppskrifter i boken «Hundestrikk –­ for bikkjekalde dager», som blir utgitt av Juritzen forlag denne høsten.

Redaktør i Gyldendals sakprosa-redaksjon, Ann Kristin Nås Gjerde, mener interessen for strikkebøker for alvor gjorde seg bemerket i 2010/2011, mye takket være Arne & Carlos´ oppskriftbok på julekuler, før det eksploderte i 2012 da Skappel-genseren herjet landet.

– I høst blir det utgitt rekordmange strikkebøker, hevder Nås Gjerde. Hun tror interessen vil vedvare:

– Strikking har vært en del av folks hverdagsliv i århundrer, og det vil den fortsette å være. Vi har flere ideer til strikkebøker enn vi har mulighet til å gi ut.

En strikkebok-idé som allerede har blitt realisert – riktignok av Juritzen forlag – er boken «Hundestrikk –­ for bikkjekalde dager». Den er laget for hundeeiere som for eksempel ønsker å strikke en bunad til pelsdyret sitt.

Men den aller beste strikkeboken er kanskje ikke laget enda? Vi spurte tre komikere, en programleder og en forfatter om tips til hvilke strikkebøker forlagene bør sette i produksjon til neste høst.

«Strikk din egen strikkebok» av Magnus Devold

Strikk din egen strikkebok

Skuespiller og komiker Magnus Devold synes det er dumt at folk går rundt og føler de må ha alle disse strikkebøkene som kommer ut. Derfor ønsker han å gi strikkerne en mulighet til å lage egne strikkebøker.

– Ved å strikke sin egen strikkebok, slipper man å ruinere seg på alle disse andre strikkebøkene, sier Devold. Han håper boken kommer neste høst.

«Det begynte som en genser, men ser ut til å bli noe annet. Hva da?» av Ingrid Gjessing

Det begynte som en genser

Programleder Ingrid Gjessing forteller at hun ofte strikker uten oppskrift, og dermed må finne ut hva hun skal ende opp med underveis.

– Jeg begynte på et skjerf i går. I dag ser jeg at det blir en genser, erkjenner Gjessing til NRK.

Hun foreslår derfor en strikkebok for alle som har begynt på en ting, men endt opp med noe annet.

«Sexystrikk» av Linda Mahala

Sexystrikk

Standup-komiker Linda Mahala foreslår en strikkebok som inneholder alt man trenger av sexy strikkeoppskrifter.

– Strikk din egen bikini, strikk en frekk neglisje eller hva med å strikke deg et par supersexy støvletter. Boken inneholder også hete tips om hvordan du kan ta deg best ut mens du strikker, samt en oversikt over de beste utestedene for singelstrikkere, sier Mahala om den småfrekke strikkeboken.

«Nazi-strikk» av Erlend Loe

Nazi-strikk

At det er rekordmange strikkebøker på høstens boklister, virker ikke til å bekymre Erlend Loe. Forfatteren sier at han enkelt kan tenke seg verre ting enn strikking som folk kan holde på med. Loe mener likevel at den store produksjonen av strikkebøker er et endetidstegn. Hans egen ønskestrikkebok gir han tittelen «Nazi-strikk».

«Strikk deg ut av Ringerike fengsel» av Hasse Hope

Strikk deg ut av Ringerike fengsel

– Hvorfor strikke inne, når man kan strikke ute? spør Hasse Hope, programleder og komiker.

Han foreslår en strikkebok for de innsatte i et av Norges best bevoktede fengsel. Boken skal bestå av én oppskrift: Slik strikker du universalnøkkelen!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters