Hopp til innhold

– Det beste som har skjedd meg!

Fire unge, lovende forfattere kjemper om en av Norges viktigste litterære priser: Tarjei Vesaas' debutantpris. Vi har snakket med dem.

Bendik Vada, Runa Fjellanger, Zeshan Shakar og Rita Paramalingam

NOMINERTE: Bendik Vada, Runa Fjellanger, Zeshan Shakar og Rita Paramalingam debuterte som forfattere i 2017. Nå er de nominert til Tarjei Vesaas` debutantpris.

Juryen har talt:

Rita Paramalingam, Zeshan Shakar, Runa Fjellanger eller Bendik Vada ga ut den beste debuten i 2017.

Siden første gang prisen ble delt ut i 1964, har blant andre kjente forfattere som Jan Erik Vold, Lars Saabye Christensen, Carl Frode Tiller, Karin Fossum og Trude Marstein fått utmerkelsen.

Det sitter bare forfattere i juryen. Og det å bli verdsatt av kollegaer gir nok prisen en egen glans, mener NRKs anmelder Knut Hoem. Lista over tidligere vinnere som har blitt store forfattere forteller oss også at juryen har teft, og kanskje føler vinneren et ekstra ansvar for å følge opp?

Dette er de fire nominerte bøkene:

1. «Tante Ulrikkes vei» (roman)

  • FORFATTER: Zeshan Shakar
  • FORLAG: Gyldendal

Forfatteren om nominasjonen:

Tante Ulrikkes vei
Foto: Gyldendal forlag

– Gratulerer!

– Takk, veldig kult!

– Hvis jeg sier Carl Frode Tiller, Trude Marstein, Roy Jacobsen, Lars Saabye Christensen, Karin Fossum og Jan Erik Vold, hva tenker du da?

– Det føles nesten litt skummelt. Det er store sko å fylle. Dette er den mest prestisjefylte prisen for debutanter, så det er veldig kult å bli nominert. Lista med tidligere vinnere viser at de (juryen) er gode til å ta tempen på forfatterskap, så det styrker selvtilliten og trua på meg selv. Det er et stort og fint klapp på skulderen. Alle liker å bli sett.

«Tante Ulrikkes vei» handler om: Gjennom de unge mennenes tilbakeblikk på barndom og oppvekst i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo, tegnes et bilde av den sosiale virkeligheten i en norsk drabantby på 80-, 90-, og 00-tallet.

  • Plutselig er den her: Den sterke, viktige og kunstnerisk vellykkede romanen om hvordan det kan være å vokse opp som norskfødt barn av første generasjons innvandrere i drabantby-Oslo. Les anmeldelse i VG.
  • Vaks opp utan bokhylle – blei forfattar. Zeshan Shakar (35) trassa alle odds. No vil han inspirere andre til å tråkke på statistikken. Les NRKs sak om Shakar

2. «På motorveiene» (roman)

  • FORFATTER: Runa Fjellanger
  • FORLAG: Oktober

Forfatteren om nominasjonen:

På motorveiene
Foto: Exil Design/Oktober forlag

– Gratulerer!

– Takk! Det føles veldig, veldig godt. Jeg tror jeg kan si at dette er det beste som har skjedd meg. Det er innmari stas. Dessuten er det en stor ære at såpass erfarne lesere har valgt ut meg. Jeg har lest de tre andre nominerte selv, og synes de er verdige vinnere, så jeg vil ikke ta det spesielt tungt om jeg ikke vinner.

– Det er jo heller ikke sånn at Forfatterforeningen var nødt til å nominere fire, så det er utrolig ærefullt å bli nominert, det er en stor seier i seg selv.

– Hvis jeg sier Carl Frode Tiller, Trude Marstein, Roy Jacobsen, Lars Saabye Christensen, Karin Fossum og Jan Erik Vold, hva tenker du da?

– Det er fint å ha noe å strekke seg etter. Det er helt sjukt å tenke på, og en god motivasjon til å fortsette å skrive.

«På motorveiene» handler om: Anna og Ida drar på biltur gjennom Europa. Som barn dro Anna langs de samme veiene på ferie med foreldrene sine, og de to reisene krysser hverandre. Det finnes et utprøvende kjærlighetsforholdet mellom Anna og Ida.

3. «Vak» (diktsamling)

  • FORFATTER: Bendik Vada
  • FORLAG: Oktober

Forfatteren om nominasjonen:

Vak
Foto: Exil Design/Oktober forlag

– Gratulerer!

– Tusen takk! Det er enormt stort å få en så stor anerkjennelse så tidlig i karrieren. Flott at boka blir aktualisert igjen, og jeg håper flere ønsker å lese den nå, for første gang, eller på nytt.

– Hvis jeg sier Carl Frode Tiller, Trude Marstein, Roy Jacobsen, Lars Saabye Christensen, Karin Fossum og Jan Erik Vold, hva tenker du da?

– Hmm. Det er tidligere vinnere. Det er tydelig at det finnes mange forfatter som har debutert med en god bok! Det er et meget celebert selskap og det motiverer veldig. Denne prisen står høyt for meg. Det er en fin pris som løfter fram debutanter og med en svært kompetent jury som kan litteratur.

«Vak» handler om: En ung mann forlater en hytte på fjellet, der han har bodd sammen med en kvinne. Han går over myr og myke sletter, klatrer høyt i tynn luft og ser skifer gli ut under seg. Diktene kretser rundt størrelser som skaperkraft, tilblivelse og reproduksjon.

  • Mennesket i naturen, naturen i mennesket. Bendik Vadas minimalistiske debutdikt skaper rom og ro til å fundere over at også menneskje er spede spirar som treng ein stad å stå. Les anmeldelse i Littkritikk

4. «La meg bli med deg» (roman)

  • FORFATTER: Rita Paramalingam
  • FORLAG: Oktober

Forfatteren om nominasjonen:

Kan jeg bli med deg
Foto: Oktober forlag

– Gratulerer!

– Dette er kjempestort og en utrolig anerkjennelse. Jeg føler meg heldig som blir nominert. Jeg føler meg forstått, sett og hørt.

– Hvis jeg sier Carl Frode Tiller, Trude Marstein, Roy Jacobsen, Lars Saabye Christensen, Karin Fossum og Jan Erik Vold, hva tenker du da?

– Jeg tenker at alle debutanter kjenner til prisen, jeg har fulgt med på hvem som har vunnet den tidligere. Derfor tenker jeg at bare det å være nominert i seg selv kan bety mye. Det å bli sett så tidlig av det litterære råd – de som leser alt som gis ut i Norge – det er veldig fint. Jeg tror denne prisen betyr veldig mye for unge forfattere.

– Jeg er veldig motivert nå, og setter meg rett ned for å fortsette på den nye boka. Jeg regner ikke med å vinne prisen, og skal bruke tiden framover til å skrive.

«La meg bli med deg» handler om: Lara er en jente i tenårene, som forsøker å ta vare på seg selv og lillebroren Felix. Moren deres er ikke i stand til å gi dem nok omsorg, og har dessuten en voldelig kjæreste som forgriper seg seksuelt på Lara. Alt dette påvirker Laras forhold til venninnen Signe, som hun svikter i et viktig øyeblikk.

  • Et lite pssst/hmmm: Du har kanskje lagt merke til det? Oktober Forlag har tre av fire av de nominerte i stallen.
  • Les mer om prisen og de nominerte på Forfatterforeningens hjemmesider.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.