Hopp til innhold

Vil samle hele verden i ett bibliotek

Et digitalt bilbliotek med alle verdens bøker fritt tilgjengelig på internett, skal være klart i 2013.

Bokhyller med stige i keiserens bibliotek i Wien.

Bokhyller med stige i keiserens bibliotek i Wien. Bibliotekarene ved Harvards universitetsbibliotek vil nå gjøre all verdens bøker tilgjengelig på sin nettportal.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

– Vi vil gjøre hele verdens kulturarv tilgjengelig, helt gratis, for alle i hele verden, sier Robert Darnton, som er sjef ved universitetsbiblioteket på Harvard til Sveriges Radio .

Det er Harvard -universitetet i USA som står bak planene om det verdensomspennende biblioteket. På sikt er det meningen er at folk over hele kloden skal få fri tilgang til verdens bøker, på Internett.

Tar opp konkurransen

Dontan og hans kolleger har som mål å skape et ikke-kommersielt alternativ til Googles søkefunksjon for bøker, Google books .

Hos Google finnes det i dag flere millioner bøker, men tjenesten er reklamefinansiert og Google bestemmer til syvende og sist over innholdet.

Målet er at de 130 millioner bøker som anslagsvis finnes over hele verden i dag, skal være tilgjengelige på nettstedet.

Store visjoner

Nettsiden skal etter planen lanseres i april 2013, og får navnet Digital Public Library of America, eller DPLA. Biblioteket skal i første omgang inneholde alle Harvards 17 millioner bøker.

Prosjektet får økonomisk støtte fra amerikanske forskningsstiftelser, men hverken teknikk eller penger er det største problemet med satsingen. Den største utfordringen blir hvordan selve opphavsretten til bøkene skal håndteres. Her henter Robert Dontan inspirasjon fra Skandinavia, og Norge hvor vi i dag forsøksvis honorerer opphavsmannen for hver enkelt bokside som leses digitalt.

Bibliotektjenesten skal også inneholde filmer, lyd og bilder.

I oktober ble det bestemt at DPLA kommer til å samarbeide tett med det europeiske digitale biblioteket Europeana , som ble lansert i 2008.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters