Vil samle hele verden i ett bibliotek

Et digitalt bilbliotek med alle verdens bøker fritt tilgjengelig på internett, skal være klart i 2013.

Bokhyller med stige i keiserens bibliotek i Wien.

Bokhyller med stige i keiserens bibliotek i Wien. Bibliotekarene ved Harvards universitetsbibliotek vil nå gjøre all verdens bøker tilgjengelig på sin nettportal.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

– Vi vil gjøre hele verdens kulturarv tilgjengelig, helt gratis, for alle i hele verden, sier Robert Darnton, som er sjef ved universitetsbiblioteket på Harvard til Sveriges Radio .

Det er Harvard -universitetet i USA som står bak planene om det verdensomspennende biblioteket. På sikt er det meningen er at folk over hele kloden skal få fri tilgang til verdens bøker, på Internett.

Tar opp konkurransen

Dontan og hans kolleger har som mål å skape et ikke-kommersielt alternativ til Googles søkefunksjon for bøker, Google books .

Hos Google finnes det i dag flere millioner bøker, men tjenesten er reklamefinansiert og Google bestemmer til syvende og sist over innholdet.

Målet er at de 130 millioner bøker som anslagsvis finnes over hele verden i dag, skal være tilgjengelige på nettstedet.

Store visjoner

Nettsiden skal etter planen lanseres i april 2013, og får navnet Digital Public Library of America, eller DPLA. Biblioteket skal i første omgang inneholde alle Harvards 17 millioner bøker.

Prosjektet får økonomisk støtte fra amerikanske forskningsstiftelser, men hverken teknikk eller penger er det største problemet med satsingen. Den største utfordringen blir hvordan selve opphavsretten til bøkene skal håndteres. Her henter Robert Dontan inspirasjon fra Skandinavia, og Norge hvor vi i dag forsøksvis honorerer opphavsmannen for hver enkelt bokside som leses digitalt.

Bibliotektjenesten skal også inneholde filmer, lyd og bilder.

I oktober ble det bestemt at DPLA kommer til å samarbeide tett med det europeiske digitale biblioteket Europeana , som ble lansert i 2008.