Tvinger norske forfattere til forlik

Internettselskapet Google tvinger norske forfattere og forleggere til å gå med på et forlik med selskapet, hvis de ikke vil miste kontrollen med egne åndsverk i USA.

Google
Foto: Paul Sakuma / Scanpix/AP

- Google har tatt seg til rette og vunnet på det. Det er ikke spesielt stilig, sier forfatter og leder i forfatterforeningen, Anne Oterholm.

Dette er Google-forliket:

For fire år siden saksøkte amerikanske forfattere og forleggere Google for brudd på opphavsretten. Søkemotorselskapet hadde scannet inn millioner av bøker gjennom en avtale med amerikanske biblioteker. Deler av verkene ble gjort tilgjengelige på internett. Rettighetshaverne ble aldri spurt.

Rettsaken endte med forlik. Det vil si at Google får beholde de rundt sju millioner titlene de allerede har scannet inn. Deler av verkene kan gjøres søkbare på nett. Forfatterene får en engangssum på 60 dollar per bok. Forliket gjelder verker utgitt før 5. januar i 2009.

- Prinsipielt vanskelig

Seks av Oterholms bøker er registrert i Google, men ingen er scannet inn. Hun har derfor ikke rett på noen økonomisk kompensasjon. Likevel må hun gå med på forliket for å få kontroll på hvordan Google kan bruke bøkene hennes i fremtiden.

Anne Oterholm

Anne Oterholm

Foto: Geir Vestad

- Det er prinsipeielt vanskelig å akseptere at Google har tatt seg til rette som de har, sier forfatteren.

Hun får støtte av advokat i Den norske Forleggerforening, Mathias Lilleengen.

- Google har brutt det opphavsrettslige prinsippet om å spørre rettighetshaverne først, mener han.

Vil melde seg inn og ut

330 av titlene som er scannet inn tilhører Gyldendal Norsk Forlag. Det liker informasjonsdirektør, Bjarne Buset, dårlig.

- Googles visjon for Google Books om å gjøre alle verdens bøker tilgjengelige for allmennheten er vanskelig å være motstander av, men de har gått frem på en veldig frisk og frekk måte, sier han.

Forleggerforeningen anbefaler sine medlemmer å gå med på forliket for så å trekke alle titlene tilbake. Det er det Gyldendal kommer til å gjøre sier Buset.

Bjarne Buset

Bjarne Buset

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

- Hvis vi ikke aksepterer mister vi kontrollen over rettighetene, men så er vår plan at vi etterpå melder det ut av Google.

Buset synes lite om at Google har tatt seg til rette og mener dette er et av eksemplene på at det er lov å gjøre hva som helst med åndsverk i det digitale området bare fordi det er teknisk mulig.

- Bare fordi man plutselig har laget en scanningteknologi som er så effektiv at man kan scanne hele biblioteker og legge det ut, så begynner de å gjøre det uten å spørre opphavsmennene om lov. Det synes jeg er svært kritikkverdig, sier han.


Kulturstrøm

  • Diop fikk pris

    Regissør Mati Diops "Atlantics" fikk Juryens Store Pris under Cannes Film Festival lørdag kveld. Diop var første svarte kvinne til å bli nominert. Det er den nest-mest prestisjefylte prisen i Cannes etter Gullpalmen.

  • Palme d'Or til Bong Joon-ho

    Bong Joon-ho vant, som første sørkoreaner, hovedprisen, Gullpalmen, under filmfestivalen i Cannes for den kritikerroste svarte komedien 'Parasite', som handler om klasseskille i landet.

    X02520
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters