Hopp til innhold

Tvinger norske forfattere til forlik

Internettselskapet Google tvinger norske forfattere og forleggere til å gå med på et forlik med selskapet, hvis de ikke vil miste kontrollen med egne åndsverk i USA.

Google
Foto: Paul Sakuma / Scanpix/AP

- Google har tatt seg til rette og vunnet på det. Det er ikke spesielt stilig, sier forfatter og leder i forfatterforeningen, Anne Oterholm.

Dette er Google-forliket:

For fire år siden saksøkte amerikanske forfattere og forleggere Google for brudd på opphavsretten. Søkemotorselskapet hadde scannet inn millioner av bøker gjennom en avtale med amerikanske biblioteker. Deler av verkene ble gjort tilgjengelige på internett. Rettighetshaverne ble aldri spurt.

Rettsaken endte med forlik. Det vil si at Google får beholde de rundt sju millioner titlene de allerede har scannet inn. Deler av verkene kan gjøres søkbare på nett. Forfatterene får en engangssum på 60 dollar per bok. Forliket gjelder verker utgitt før 5. januar i 2009.

- Prinsipielt vanskelig

Seks av Oterholms bøker er registrert i Google, men ingen er scannet inn. Hun har derfor ikke rett på noen økonomisk kompensasjon. Likevel må hun gå med på forliket for å få kontroll på hvordan Google kan bruke bøkene hennes i fremtiden.

Anne Oterholm

Anne Oterholm

Foto: Geir Vestad

- Det er prinsipeielt vanskelig å akseptere at Google har tatt seg til rette som de har, sier forfatteren.

Hun får støtte av advokat i Den norske Forleggerforening, Mathias Lilleengen.

- Google har brutt det opphavsrettslige prinsippet om å spørre rettighetshaverne først, mener han.

Vil melde seg inn og ut

330 av titlene som er scannet inn tilhører Gyldendal Norsk Forlag. Det liker informasjonsdirektør, Bjarne Buset, dårlig.

- Googles visjon for Google Books om å gjøre alle verdens bøker tilgjengelige for allmennheten er vanskelig å være motstander av, men de har gått frem på en veldig frisk og frekk måte, sier han.

Forleggerforeningen anbefaler sine medlemmer å gå med på forliket for så å trekke alle titlene tilbake. Det er det Gyldendal kommer til å gjøre sier Buset.

Bjarne Buset

Bjarne Buset

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

- Hvis vi ikke aksepterer mister vi kontrollen over rettighetene, men så er vår plan at vi etterpå melder det ut av Google.

Buset synes lite om at Google har tatt seg til rette og mener dette er et av eksemplene på at det er lov å gjøre hva som helst med åndsverk i det digitale området bare fordi det er teknisk mulig.

- Bare fordi man plutselig har laget en scanningteknologi som er så effektiv at man kan scanne hele biblioteker og legge det ut, så begynner de å gjøre det uten å spørre opphavsmennene om lov. Det synes jeg er svært kritikkverdig, sier han.


Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters