Hopp til innhold

- Bibliotek bør holde seg til bøker

Fremskrittspartiet mener bibliotekene bør slutte med gratis utlån av musikk og film.

Bibliotek
Foto: Martin Kierstein

I sitt forslag til partiprogram som skal vedtas i helgen forslår partiet å redusere bibliotektilbudet.

Frp mener at utlån av dataspill, cd og dvd'er ved bibliotekene bør reduseres for å unngå konkurranse med det private næringslivet.

- Når det gjelder direkte tjenester som går på nærmest gratis utleie av film og musikk, så er man direkte inne og konkurrerer med de som er næringsytere i forhold til det, sier nestleder Per Sandberg til NRK.

Vi mener bibliotekenes kjernevirksomhet må styrkes, men at aktivitet med hensyn til rene underholdningstilbud, som konkurrerer med privat næringsliv med fordel kan reduseres. Dette gjelder blant annet utlån av dataspill, cd, dvd, osv.

Innstilling fra Frps forslag til nytt partiprogram

- Bør ta betalt

Per Sandberg

Frps Per Sandberg vil ikke at bibliotekene skal gå næringslivet i næringen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Hvis bibliotekene skal fortsette å låne ut musikk og film, må de begynne å ta betalt, mener Sandberg.

- Man må gjerne ha utleie av dvd, film og det man måtte ønske seg, men da må man gjøre det på samme premisser som de som er private næringsdrivende på samme feltet.

Han sier at partiet ikke har noen motforestillinger mot at bibliotekene starter denne typen konkurranse.

- Hvis bibliotekene starter kommersielt på det området her, så får vi bare enda mer konkurranse på feltet og da tror jeg også at tjenestene blir billigere for samtlige.

- Bakstreversk

- Bøker som lånes mye, kjøpes mye og omvendt. Det samme gjelder helt sikkert for musikk, sier Tore Kristian Andersen, generalsekretær i biblioteksforeningen.

Han tror ikke at bibliotekenes utlån vil ta levebrødet fra næringslivet, og har derfor ikke tenkt å be bibliotekene begynne å kreve penger for å låne ut musikk og film. Andersen mener Fremskrittspartiets forslag er bakstreversk.

- For det første ville man miste mange ungdom hvis man ikke kunne tilby film og musikk. Og for det andre er det viktig at bibliotekene tilbyr aviser og tidsskrifter, sier Andersen, som sier at nettopp dette tilbudet trekker mange innvandrere.

- Pussig forslag

Ottar Grepstad

- Pussig forslag, mener Ottar Grepstad.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kulturkommentator og leder av Ivar Aasen-tunet, Ottar Grepstad kaller Frp sitt forslag pussig.

- Partiet er jo veldig for at offentlige kulturkroner skal komme det de kaller folk flest til gode, og vi vet jo hvor populært det er å kunne låne film og musikk på bibliotekene, sier Grepstad, som tror Frp her ser på det private kontra det offentlige og overser at problemet for de private utleiere er fildeling.

Grepstad sier til NRK at ingen har endret sin kulturpolitikk mer de siste 30 årene enn Frp, som ifølge ham er blitt et svært moderne og strømlinjeformet parti.

- De bruker gjerne penger der det finnes et marked, hvor det finnes store målgrupper. De er for teater og opera, de er for museum og kulturarv.

Partiet er jo veldig for at offentlige kulturkroner skal komme det de kaller folk flest til gode.

Ottar Grepstad

Likevel har partiet i følge Grepstad ingen strategi for å bygge en kulturarv i framtiden.

- Mye av den kulturarven som både vi og de er stolte av i dag, har kommet til fordi det offentlige har brukte mye mer penger på kultur enn det Frp vil.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh