Hopp til innhold

- Bibliotek bør holde seg til bøker

Fremskrittspartiet mener bibliotekene bør slutte med gratis utlån av musikk og film.

Bibliotek
Foto: Martin Kierstein

I sitt forslag til partiprogram som skal vedtas i helgen forslår partiet å redusere bibliotektilbudet.

Frp mener at utlån av dataspill, cd og dvd'er ved bibliotekene bør reduseres for å unngå konkurranse med det private næringslivet.

- Når det gjelder direkte tjenester som går på nærmest gratis utleie av film og musikk, så er man direkte inne og konkurrerer med de som er næringsytere i forhold til det, sier nestleder Per Sandberg til NRK.

Vi mener bibliotekenes kjernevirksomhet må styrkes, men at aktivitet med hensyn til rene underholdningstilbud, som konkurrerer med privat næringsliv med fordel kan reduseres. Dette gjelder blant annet utlån av dataspill, cd, dvd, osv.

Innstilling fra Frps forslag til nytt partiprogram

- Bør ta betalt

Per Sandberg

Frps Per Sandberg vil ikke at bibliotekene skal gå næringslivet i næringen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Hvis bibliotekene skal fortsette å låne ut musikk og film, må de begynne å ta betalt, mener Sandberg.

- Man må gjerne ha utleie av dvd, film og det man måtte ønske seg, men da må man gjøre det på samme premisser som de som er private næringsdrivende på samme feltet.

Han sier at partiet ikke har noen motforestillinger mot at bibliotekene starter denne typen konkurranse.

- Hvis bibliotekene starter kommersielt på det området her, så får vi bare enda mer konkurranse på feltet og da tror jeg også at tjenestene blir billigere for samtlige.

- Bakstreversk

- Bøker som lånes mye, kjøpes mye og omvendt. Det samme gjelder helt sikkert for musikk, sier Tore Kristian Andersen, generalsekretær i biblioteksforeningen.

Han tror ikke at bibliotekenes utlån vil ta levebrødet fra næringslivet, og har derfor ikke tenkt å be bibliotekene begynne å kreve penger for å låne ut musikk og film. Andersen mener Fremskrittspartiets forslag er bakstreversk.

- For det første ville man miste mange ungdom hvis man ikke kunne tilby film og musikk. Og for det andre er det viktig at bibliotekene tilbyr aviser og tidsskrifter, sier Andersen, som sier at nettopp dette tilbudet trekker mange innvandrere.

- Pussig forslag

Ottar Grepstad

- Pussig forslag, mener Ottar Grepstad.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kulturkommentator og leder av Ivar Aasen-tunet, Ottar Grepstad kaller Frp sitt forslag pussig.

- Partiet er jo veldig for at offentlige kulturkroner skal komme det de kaller folk flest til gode, og vi vet jo hvor populært det er å kunne låne film og musikk på bibliotekene, sier Grepstad, som tror Frp her ser på det private kontra det offentlige og overser at problemet for de private utleiere er fildeling.

Grepstad sier til NRK at ingen har endret sin kulturpolitikk mer de siste 30 årene enn Frp, som ifølge ham er blitt et svært moderne og strømlinjeformet parti.

- De bruker gjerne penger der det finnes et marked, hvor det finnes store målgrupper. De er for teater og opera, de er for museum og kulturarv.

Partiet er jo veldig for at offentlige kulturkroner skal komme det de kaller folk flest til gode.

Ottar Grepstad

Likevel har partiet i følge Grepstad ingen strategi for å bygge en kulturarv i framtiden.

- Mye av den kulturarven som både vi og de er stolte av i dag, har kommet til fordi det offentlige har brukte mye mer penger på kultur enn det Frp vil.

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.