– Bibliotekene henger ikke med

Fremtidsbiblioteket er et hett tema under litteraturfestivalen på Lillehammer. Blogger Ida Jackson mener imidlertid at de fleste overser bibliotekets «reelle krise».

Video Ida Jackson

Ida Jackson mener fremtidens bibliotek vil kreve høyere digital kompetanse i biblioteksektoren. Her under et intervju med NRK i november i fjor.

Foto: NRK/Einar Yohsuke Kosaka

Torsdag stilte kulturminister Anniken Huitfeldts til debatt om bibliotekets funksjoner med førsteamanuensis Erling Dokk Holm og interaksjonsdesigner Ida Aalen.

– Snakker om to forskjellige ting

Debatten begynte uten store kontroverser, men når ordstyrer Eirik Newth åpner for spørsmål fra salen, rekker blogger og forfatter Ida Jackson fort opp hånden.

– Det jeg synes er frustrerende med denne debatten er at dere egentlig snakker om to forskjellige ting. Den ene er biblioteket som et fysisk møtested; den andre er spørsmålet om fremtiden for det digitale biblioteket, sa hun.

Bibliotekdebatten, Lillehammer

Hvilke funksjoner skal fremtidens bibliotek fylle? Spørsmålet ble diskutert under litteraturfestivalen på Lillehammer torsdag.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

«Fremtidens menn og kvinner»

Kulturministeren hadde tidligere i debatten understreket at «bibliotekarene er det viktigste når vi skal forme fremtidens bibliotek».

– De som skal formidle fremtidens litteratur må være fremtidens menn og kvinner, og det krever en høy form for digital kompetanse, sa Huitfeldt.

– Noe av det mest spennende vi kan oppleve på biblioteket om en liten stund er Nasjonalbibliotekets digitaliseringsarbeid, hvor man for eksempel kan finne alt som har blitt skrevet om sin egen bestemor i samtlige av landets aviser eller bøker, fortalte hun entusiastisk.

– Dersom fremtidens bibliotekarer skal være like viktige, må man rett og slett kunne mer.

Anniken Huitfeldt under bibliotekdebatt på Lillehammer

Kulturministeren under debatten «Biblioteket bygger byen».

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Kritiserte Bokhylla

Men skal vi tro Ida Jackson, har bibliotek-Norge en lang vei å gå:

– Jeg synes at Bokhylla.no er en god idé som er utført med så dårlig håndverk at jeg blir flau på den norske statens vegne, sa bloggeren.

– Selv om bibliotekarer er flinke til å kategorisere ting og putte ting i hyllene, er de nesten analfabeter når det gjelder teknologi, og det inkluderer Nasjonalbiblioteket.

Bokhylla.no er starten på den prosessen som skal gjøre Nasjonalbibliotekets samlinger tilgjengelige på nett. Der finner man det meste av norsk bokproduksjon fra 1690-, 1790-, 1890- og 1990-årene.

Etter debatten utdypet Jackson sitt utspill:

– Bibliotekenes reelle krise er at de er institusjoner som jobber med formidling av medieformer som forandrer seg veldig raskt, men hverken staten, bibliotekene eller bibliotekarene henger med.

Kjenner seg ikke igjen i kritikken

– Det er vanskelig å kommentere uten å vite hva Ida Jackson legger i disse påstandene, men som en generell kommentar kan jeg si at Bokhylla, ut fra tilbakemeldingene vi har fått, regnes som en stor suksess, sier assisterende nasjonalbibliotekar Roger Jøsevold til NRK.

Han påpeker at Bokhylla er et unikt prosjekt fordi Norge er et av de få, om ikke det eneste landet i verden hvor det finnes tilgang til rettighetsbelagt litteratur i så stort omfang på nettet.

– Vi har fått mye skryt for Bokhylla. I en artikkel i The New York Times i januar ble Norges nasjonalbibliotek fremhevet for å være langt fremme i verdenssammenheng på utvikling av et digitalt bibliotek, sier Jøsevold.

Bokhylla.no

Assisterende nasjonalbibliotekar Roger Jøsevold mener Bokhylla.no har vært et svært vellykket prosjekt.

Foto: Skjermbilde

Innholdsrikt bibliotekprogram

Norske bibliotekers fremtid har vært et av de store debattemaene under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer denne uken.

I tillegg til torsdagens debatt, ble bibliotekets rolle også diskutert av forfatter og journalist Vetle Lid Larssen, biblioteksjef Liv Sæteren ved Deichmanske bibliotek og stortingspolitiker Aksel Hagen.

Fredag snakket også forfatter Mustafa Can med statssekretær Henriette Westhrin og Venstres Abid Raja om biblioteket som et sted for virkelighetsflukt.

Les mer om Norsk Litteraturfestival på Lillehammer på NRK.no/litteratur!

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter