Hopp til innhold

Dette er de fem beste NYE juletegneseriene

ANMELDELSE: Hvilke tegneseriehefter er verdt pengene? Ganske få, hvis du vil ha nye ideer, fiffige streker og god historiefortelling.

Fem av årets bete tegneseriehefter

DE BESTE: Om du leter etter noe nytt.

Hvis du er fornøyd med tingenes tilstand, men gjerne vil betale for dem om igjen, kan du selvsagt bruke penger på Snøfte Smith-striper fra 1971. For det er nemlig det du ofte får i disse utgavene: gjenopptrykk.

I denne anmeldelsen derimot, er hovedpremiss at jeg har tatt for meg dem som er nye av året.

Det er rundt regnet et 50-talls julehefter med tegneserier, men de som er re-utgivelser av gamle serier har jeg kun bladd litt i for å forsikre oss om at vi ikke går glipp av noe.

Blant de re-utgivelsene som er ute, kunne man argumentert for at det er interessant med verdens første Truls & Trine-historie fra 1983 som Cappelen Damm gir ut på nytt. Det er en fin familiehistorie som Norges beste Donald-tegner Arild Midthun ga ut som pur ung eventyr- og serietegner, og verdt å vite om.

Men trykket og størrelsen på sidene yter ikke dette juleeventyret rettferighet, så jeg tenker vi holder oss til å vurdere årets nyutgivelser.

Selv om tilfanget er stort, og det er mange klassikere som bringer koselige minner og god stemning etter at gavene er pakket opp, er det også mye å styre unna.

Her er mine anbefalinger (i uprioritert rekkefølge):

1. Rutetid og gjengen

Rutetid julehefte

MEST FOR VOKSNE: Rutetid

Foto: Egmont

I Pondus-pappa Frode Øverlis «nummer-to-blad» skjuler det beste seg bak benevnelsen «gjengen». Mange av dem som er framtida i norsk tegneserie leverer biserier, jevnt over i det samme enruter-formatet som Rutetid kan ses i her. Selv med framstillinger av en feit nisse og de tre vise menn på vei til å beskue den nyfødte hellige, klarer mindre beskrevne blad – som Kaia Dahle Nyhus, for eksempel – å piske både skarpe og planlagt slappe poenger inn i enrutere. Ofte meget originalt og friskt. Uvøren strek og humor er store pluss. Dette er mest for voksne.

Pris: 59,90

2. Lunch – den utvalgte

Lunch julehefte

KJENT STIL: Lunch

Foto: Børge Lund

En akkurat passe fjollete bruk av detaljer fra juleevangeliet rundt en litt større oppgave for munndiaré-Kjell, den svartkledde designeren Nico og de andre i velkjente Børge Lunds Lunch. Hovedhistorien knipses raskt av gårde til nerdete ordspill, blødmer og slapp-kjappe vendinger. Kontorlandskapsserien over noen blir enda mer fjollete når de skal passe inn i en slags Betlehemsallegori. Kjent stil fra Lund.

Pris: 59,90

3. Julekongen Din

Julekongen din - julehefte

EGEN TONE: Julekongen din

Foto: Strand Comics

Nok en gang er det norsk, frisk, humor med en egen tone blant vinnerne. Harald Rex sprer pussige livsanskuelser, først via en Twitter-konto som blant andre Odd-Magnus Williamson står bak. Twitter-kontoen har blitt til småserier i markant strek av Sindre Goksøyr. En nylaget julehistorie åpner slottsballet og tøyser i vei med Slottet som bygning. Videre følger av en rekke enkeltruter med høy gjenkjennelsesfaktor for nordmenn. Lett underholdning for deg som liker det originale.

Pris: 69,90

4. Rocky

Rocky julehefte

UTE PÅ JULAFTEN: Rocky julehefte

Foto: Strand Comics

Vi følger Martin Kellermans Rocky mens han skravler og drikker med kompisene på selveste julaften. Kanskje for den litt mer ihuga fansen denne gang, for dette er Rocky med mye tekst og lite handling, men fortsatt blant de ærligste serieprosjektene fra Skandinavia. Her finner vi en oversettelsesdetalj som den som har lest mye Rocky kan legge merke til.

Pris: 59,90

5. Donald Duck norske historier Godtegnomene

Norske Donald - julehefte

UDISKUTABEL KVALITET: Norske Donald

Foto: Egmont

Vil dere ha spennende, klassisk bygget underholdning som passer for hele familien? Som er morsom og veldig julete samtidig som du får noe nytt? Dette dobbelt-kinderegget er til og med norsklaget, og har blitt en fin julehefte-tradisjon av to av våre mest produktive etgneserie-skapere. Norsk Donald tegnet av Arild Midthun med Knut Nærums manus står sammen for udiskutabel kvalitet. I år konkurreres de ut av sin egen historie fra to år tilbake («Donald Duck på vidda»), og når ikke helt opp av den grunn. Men når Magica fra Tryll sender sine gnomer til Andeby, vet du det blir spennende. Definitivt det best tegnede av årets nye julehistorier. Ikke kjøp de andre Donald-utgivelsene – kjøp denne.

Pris: 59,90

  • Anbefalt videre lesning:

Vi har lest juleheftene – her er dommen

Julehefter

O JUL MED DIN LESEGLEDE: – De litterære juleheftene er kommet for å bli, mener litteraturkritiker Ola Hegdal.

Det litterære juleheftet er gjenopplivet. Men hvilket bør du lese i år? Les vår vurdering her.

En av disse har skrevet årets beste roman

Kortlisten til P2-lytternes romanpris

En av disse forfatterne får P2-lytternes romanpris i slutten av januar. Øverst fra venstre: Kyrre Andreassen, Nina Lykke, Dag Johan Haugerud, Vigdis Hjorth, Gunstein Bakke, Tore Renberg.

Foto: NTB scanpix / Oktober Forlag

Nå er det opp til lytterjuryen å bestemme hvilken forfatter som får P2-lytternes romanpris. Sjekk hvilke seks bøker som kjemper om prisen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters