NRK Meny
Normal

Hauges dikt ble best i åpen klasse

«Det er den draumen» av Olav H. Hauge er kåret til det beste norske diktet i den åpne klassen i vår diktkåring, Dikt & forbannet løgn! Dermed har poeten vunnet i to av kategoriene. Vinner han poesikåringen i høst?

Olav H. Hauge

Olav H. Hauge (1908-1994) regnes som en av de viktigste og mest folkekjære norske lyrikerne i etterkrigstiden. Her et bilde fra hans hjem i Ulvik i Hardanger.

Foto: Odd E Nerbø/Bergens Tidende

Dikt man kan le av, nikke ettertenksom til, bli glad av. Dikt som setter ting og sannheter opp ned. Nå er det beste norske diktet i den åpne kategorien «Dikt & forbannet løgn» kåret.

Det er den draumen me ber på
at noko vidunderlig skal skje

Utdrag fra Olav H. Hauges "Det er den draumen"/Nasjonalbiblioteket
Diktet "Det er den draumen" er skrevet av Olav H. Hauge. Det er dikteren selv som leser. Diktet er med i kåringen av Norges beste, i satsingen "Dikt & forbannet løgn", i kategorien med samme navn - "Dikt & forbannet løgn".

Det er dikteren selv som leser.

I løpet av sommeren inviteres alle til å bli med og stemme fram sin favoritt blant et håndplukket utvalg norsk poesi. Det er nytt tema hver uke, og nå er Olav H. Hauges «Det er den draumen» utpekt som det beste i vår åpne klasse.

I september kårer Hans Olav Brenner Norges beste dikt gjennom tidene, og Hauge ligger godt an til å vinne, med seier i to kategorier. Diktet «Kvardag» ble kåret til det beste diktet om .

De andre åpen klasse-diktene som kunne stemmes på:

«Paven møtte søstrene» er skrevet av Gro Dahle. Diktet blir lest av skuespiller Tine Skolmen.

Diktet "Då Gud heldt fest i Fjaler" er skrevet av Jakob Sande. Det er dikteren selv som leser. Dette diktet er med i kåringen av Norges beste, i satsingen "Dikt & forbannet løgn", i kategorien med samme navn - "Dikt & forbannet løgn".

«Då Gud heldt fest i Fjaler» er skrevet av Jakob Sande, som leser diktet sitt selv.

Diktet "Konsert IV" er skrevet av Tor Ulven. Det blir lest av Arild Jonsjord. Diktet er med i kåringen av Norges beste, i satsingen "Dikt & forbannet løgn", i kategorien med samme navn - "Dikt & forbannet løgn".

«Konsert IV» er skrevet av Tor Ulven. Diktet blir lest av Arild Jonsjord.

Diktet "Mig selv" er skrevet av Henrik Wergeland. Det er skuespiller Stein Grieg Halvorsen som leser. Diktet er med i kåringen av Norges beste, i satsingen "Dikt & forbannet løgn", i kategorien med samme navn - "Dikt & forbannet løgn".

«Mig selv» er skrevet av Henrik Wergeland. Diktet blir lest av skuespiller Stein Grieg Halvorsen.

Denne dikt-avstemningen er avsluttet

Fikk frie tøyler til å velge de 100 beste norske diktene

En trio som daglig forholder seg til poesi i jobben sin, har valgt ut det de mener er Norges 100 beste dikt: Eirik Vassenden fra Universitetet i Bergen, Marit Grøtta fra Universitetet i Oslo og Trond Haugen fra Nasjonalbiblioteket.

Du kan i løpet av sommeren stemme på 30 utvalgte dikt. Juryen som har plukket ut disse diktene er Sigrid Bonde Tusvik, Marit Borkenhagen, Henrik Mestad, Herborg Kråkevik og Ellen Wisløff.

Diktene er fordelt på disse kategoriene:

  • «Bonus - juryens personlige favorittdikt» - Du kan stemme fra 13. august - 19. august kl. 12.
  • «Dikt & forbannet løgn» - «Det er den draumen» er kåret til beste dikt.
  • «Uro» - «Jeg ser» av Sigbjørn Obstfelder er kåret til beste dikt.
  • «Natur og menneske» - «Kvardag» av Olav H. Hauge er kåret til beste dikt.
  • «Med penn som våpen» - «Du må ikke sove» av Arnulf Øverland er kåret til beste dikt.
  • «Hjerte, smerte» - «Ord over grind» av Halldis Moren Vesaas er kåret til beste dikt.
Hans Olav Brenner

Hans Olav Brenner er programleder for Dikt og forbannet løgn på NRK P2 i sommer og leder også en 5-timer lang direktesending i september, der Norges beste dikt gjennom tidene skal kåres.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK